Real Madrid získal 36. španielsky titul. Girona zdolala Barcelonu a preskočila ju v tabuľke

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Real Madrid získal 36. španielsky titul. Girona zdolala Barcelonu a preskočila ju v tabuľke

Aktualizované
Real Madrid sa stal španielskym majstrom.
Real Madrid sa stal španielskym majstrom.Profimedia
Futbalisti Realu Madrid získali svoj rekordný 36. titul v španielskej La Lige. Rozhodlo sa o tom v 34. kole, keď Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona potom prehrala na ihrisku Girony 2:4. Biely balet má štyri kolá pred koncom na čele tabuľky nedostihnuteľný 13-bodový náskok pred druhou Gironou, ktorá si triumfom v katalánskom derby zabezpečila svoju premiérovú účasť v Lige majstrov.

Real Madrid - Cádiz 3:0

Real Madrid vstupoval do zápasu ako jasný favorit s možnosťou zaistil si titul, ale okrem svojej výhry potreboval, aby Barcelona v Girone nevyhrala. Tréner Carlo Ancelotti pred odvetou semifinále Ligy majstrov šetril tradičné opory a rovnako ako nedávno proti Realu Sociedad dal šancu aj členom širšieho tímu.

Prvýkrát od vážneho zranenia kolena nastúpil brankár Thibaut Courtois. Ten sa zranil ešte v auguste pred štartom sezóny 2023/24, takže chýbal viac ako deväť mesiacov. Druhýkrát v základnej zostave nastúpil aj Éder Militao, ten si podobné zranenie privodil v úvodnom stretnutí La Ligy proti Bilbau.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Domáci sa do vedenia dostali na začiatku druhého dejstva, keď Brahim Díaz poslal krásnu strelu do rohu brány. Ten zaknihoval už šiesty ligový gól, čím vyrovnal svoj rekord z minulej sezóny v drese milánskeho AC. Maročan pridal aj štvrtú asistenciu, po ktorej striedajúci Jude Bellingham skóroval osemnásty raz. Viac zásahov má v lige iba Dovbyk.

Konečný výsledok stanovil aktívny Joselu. Skúsený útočník sa presadil už dvanásty raz vo všetkých súťažiach, a to napriek tomu, že väčšinou naskakuje z lavičky. Asistenciu si na útočnom výlete pripísal kapitán a stopér Nacho. Niečo také sa mu podarilo iba ôsmy raz v kariére, pričom nedávno oslávil 34. narodeniny.

Biely balet udržal v tejto sezóne La Ligy už svoje osemnáste čisté konto. Rekordom je devätnásť z ročníka 2018/19. Navyše proti tímom z dolnej polovice tabuľky inkasoval na domácom štadióne z deviatich duelov jediný raz. Real Madrid po výhre Girony proti Barcelone definitívne získal svoj rekordný 36. španielsky titul. 

Girona - Barcelona 4:2

Katalánske derby prinieslo veľmi zaujímavý priebeh. Už v tretej minúte sa krásne presadil Christensen, o niekoľko sekúnd neskôr vyrovnal Arťom Dovbyk a 20. gólom v tejto sezóne La Ligy zvýšil náskok na čele tabuľky strelcov. Do prestávky však z penalty sedemnástym zásahom vyrovnal Robert Lewandowski.

Girona ale skóre otočila. Portu prišiel na ihrisko v 65. minúte a doslova o niekoľko sekúnd neskôr vyrovnal po prihrávke Dovbyka. O dve minúty neskôr asistoval na gól Miguela Gutiérreza. Aby toho nebolo málo, tak žolík z lavičky sa presadil aj druhý raz. Za desať minút zaznamenal bilanciu 2+1.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Girona natiahla sériu bez prehry na domácej pôde na trinásť stretnutí (11-2-0), navyše pred vlastnými fanúšikmi strelila najviac gólov zo všetkých tímov (46). Prvýkrát sa stalo, aby nad Blaugranas uspela v oboch dueloch počas jedného ligového ročníka. Prekvapenie sezóny si k tomu definitívne zaistilo účasť v Lige majstrov.

Barca prehrala v Girone iba druhý raz v histórii (9-6-2). V La Lige až do tohto stretnutia zakaždým uspela a dokonca neinkasovala, čo sa teraz zmenilo. Barcelonský brankár Marc-André ter Stegen nastúpil za tento klub na 409. zápas, čím preskočil Daniho Alvesa (408) na druhom mieste spomedzi legionárov. Rekord drží Lionel Messi (778).

Konečný výsledok rozhodol o tom, že Real Madrid sa stal majstrom. Prvýkrát za posledných 82 rokov sa môže stať, že Barcelona nebude najvyššie umiestneným katalánskym tímom tabuľky, pretože Girona ju preskočila a o bod je druhá.

Malorka - Atlético Madrid 0:1

Hostia si dokázali z Malorky odviezť tri body a upevnili si štvrtú priečku zaručujúcu účasť v Lige majstrov. Úspech Atlética sa zrodil už v úvode zápasu, keď sa presadil madridský odchovanec Rodrigo Riquelme. Nezabránil tomu ani domáci kapitán Antonio Raíllo, ktorý sa 250. štartom v tejto štatistike posunul na štvrté miesto klubovej histórie. Ostrovný celok predĺžil čakanie na výhru už na päť zápasov. Slovák Martin Valjent hral do 76. minúty.

Hodnotenie hráčov.
Hodnotenie hráčov.Flashscore

Ďalší výsledok:

Real Sociedad - Las Palmas 2:0