Istanbulský zázrak. Keď Liverpool otočil najlepšie finále Ligy majstrov v histórii

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Istanbulský zázrak. Keď Liverpool otočil najlepšie finále Ligy majstrov v histórii

Aktualizované
Liverpool vyhral Ligu majstrov 2005 po neuveriteľnom obrate.
Liverpool vyhral Ligu majstrov 2005 po neuveriteľnom obrate.Profimedia
Atatürkov olympijský štadión je miesto, kde sa písali dejiny futbalu a kde sa čoskoro budú písať znova. Istanbul hostil posledný zápas sezóny Ligy majstrov zatiaľ raz a to v roku 2005, keď Liverpool predviedol najväčšiu otočku v histórii finále milionárskej súťaže.

Len pre doplnenie je potrebné uviesť, že finále sa malo hrať na Atatürkovom olympijskom štadióne aj v roku 2020, keď však zasiahol koronavírus a záverečná fáza sa dohrávala v portugalskom Lisabone.

Tento rok sa proti sebe stretnú milánsky Inter a Manchester City. Favorit je jasný. Celok trénera Pepa Guardiolu môže dokonať treble ako iba ôsmy európsky tím v histórii, zatiaľ čo Inter vyhral Ligu majstrov zatiaľ trikrát a zaujímavé je, že zakaždým tým súperovi zrušil možnosť spomínané treble získať.

Manchester City - Inter

Real Madrid (1964), Benfica (1965) a aj Bayern Mníchov (2010) získali titul v domácej lige i pohári, lenže následne prehrali finále LM proti Interu. Zatiaľ čo Bavori dvakrát v histórii na treble dosiahli, tak Realu ani Benfice sa to ešte nikdy nepodarilo. Oba celky mali šancu byť vôbec prvým, nakoľko to premiérovo zvládol až Celtic (1967).

Kto sa bude tešiť v sobotu večer?
Kto sa bude tešiť v sobotu večer?Flashscore

Čo sa stalo v roku 2005?

25. máj 2005 sa navždy zapísal do pamätí prakticky všetkých futbalových priaznivcov a keď sa povie v súvislosti s týmto športom "Istanbul", každý vie, o čo ide. Zápas na Atatürkovom olympijskom štadióne je právom považovaný za najlepšie finále Ligy majstrov v dejinách a jeden z najlepších duelov, aký sa kedy vo futbale odohral.

"Každý futbalový fanúšik, bez ohľadu na to, komu fandí, si ten zápas pamätá," povedal obranca Sami Hyypiä, ktorý odohral za Liverpool celý zápas. Aj on sa neveriacky poberal do šatne, keď AC Miláno za 45 minút strelilo tri góly a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa mal vývoj otočiť.

Paolo Maldini poslal svoj celok do vedenia už v prvej minúte, na konci úvodného dejstva sa dvakrát presadil Hernán Crespo. Obe akcie začal geniálnymi prihrávkami Kaká. Čo sa dialo v kabíne "The Reds" nedávno prezradil Djibril Cissé.

"Kapitán Steven Gerrard vyhnal zo šatne všetkých trénerov aj masérov, ostali tam iba hráči. Nikdy som nepočul lepšiu reč. Povedal nám, že Liverpool je jeho klub, jeho život a nechce skončiť zabudnutý alebo dokonca vysmiaty za to, ako sme pokašľali finále. Bol to tak skvelý prejav, že sme vedeli, čo musíme urobiť," spomínal francúzsky útočník.

Obraz hry sa naozaj zmenil. Razom kraľoval na hracej ploche Liverpool. Samotný Gerrard hral asi najlepšie za celý život. Sám hlavou strelil gól na 1:3 už v 54. minúte. O dve minúty neskôr Čech Vladimír Šmicer znížil, pravačou spoza šestnástky prekvapil Didu: "Vtedy sme začali veriť, že to môžeme dokázať," tvrdí Hyppiä.

AC Miláno - Liverpool

Jedna z najikonickejších fotiek novodobej histórie Ligy majstrov.
Jedna z najikonickejších fotiek novodobej histórie Ligy majstrov.Profimedia

Dokopy stačilo na vyrovnanie sedem minút, na priebežných 3:3 upravoval Xabi Alonso. Práve Gerrard si nabehol do pokutového územia, fauloval ho Gattuso a Španiel sa z bieleho bodu pomýlil. Dida ale vyrazil loptu priamo k nemu, takže stredný záložník mal možnosť na presnú dorážku.

Baroš potom spoluhráča od radosti stiahol k zemi, že to vyzeralo, ako keby chcel spacifikovať zlodeja. Čo alebo bolo minimálne rovnako podstatné ako góly, tým bol samotný záver. Ševčenko ostal voľný na päťke, prudkú hlavičku brankár Jerzy Dudek vyrazil pred seba a magickým spôsobom zneškodnil aj dorážku doslova z metra.

Ani teraz sa nechce veriť, čo Poliak dokázal a akým záhadným spôsobom loptu vyrazil rukou nad brvno. Zápas dospel až do penaltového rozstrelu, v ktorom zažiaril Dudek a stal sa hrdinom Liverpoolu. Po druhej sérii viedol anglický tím 2:0, pretože svoje pokusy zahodili Serginho aj Pirlo.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Legenda síce hovorí, že v čase strely Pirla bol Dudek asi meter od lopty, nakoľko vtedy nikto neriešil, že brankár musí stať na čiare, ale na to sa história nepýta. Keďže sa však pomýlil Riise, tak pred štartom piatej série bol stav 3:2 v prospech "The Reds".

Ševčenko musel dať. A nedal. Dudek svojou ľavou rukou zastavil loptu, ktorú Ukrajinec ešte od zlosti poslal do prázdnej brány, no to už nikoho nezaujímalo. V Istanbule sa spustili nekončiace oslavy. Liverpool vyhral Ligu majstrov prvýkrát od roku 1984 a vrátil "ušatú trofej" na Britské ostrovy, pretože od spomínaného roku vyhral z Anglicka iba Manchester United (1999).

Pikoška na záver. Náhradným brankárom v Istanbule bol Scott Carson, v súčasnosti trojka Manchestru City a jediný hráč z kádra "Citizens", ktorý vyhral Ligu majstrov. Bolo to s Liverpoolom práve pred osemnástimi rokmi. O jeho zaujímavom príbehu a prínose pre mužstvo sme písali v samostatnom článku.

Mimochodom, v roku 2007 sa vo finále Ligy majstrov stretli AC Miláno a Liverpool opäť, vtedy sa tešil taliansky tím po výhre 2:1.

Gólový film aj s pokutovými kopmi.
Gólový film aj s pokutovými kopmi.Flashscore