Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sancho vo finále LM ukáže svetu, že je späť, prehlásil športový riaditeľ Dortmundu

Sancho si hosťovanie v Dortmunde užíva.
Sancho si hosťovanie v Dortmunde užíva.AFP
Jadon Sancho (24) je odhodlaný k svojmu vykúpeniu na domácej pôde. Anglický krídelník sa vráti na britský trávnik pri sobotňajšom finále Ligy majstrov, v ktorom o jednu z najcennejších trofejí zabojujú Borussia Dortmund a Real Madrid.

Sancho bude mať poslednú šancu dokázať, že jeho nešťastné pôsobenie v Manchestri United bolo skôr dôsledkom problémov v klube než osobným zlyhaním. Stále ešte pomerne mladý hráč sa v januári 2024 vrátil do Dortmundu, kde ako mladík strávil takmer štyri roky.

V tejto sezóne Sancho opäť upútal pozornosť, keď sa mu počas krátkeho hosťovania podarilo s Borussiou dostať do finále Ligy majstrov, čo nemecký celok dokázal len tretíkrát v histórii klubu.

Ukáže svetu, že je späť

Sancho sa v roku 2017 rozhodol prestúpiť z akadémie Manchestru City do Borussie Dortmund, vtedy mal iba 17 rokov. Mnoho ľudí tento odvážny krok prekvapil, pretože tínedžeri v tom čase opúšťali akadémie na britských ostrovoch len zriedka.

Jeho prestup odštartoval trend presúvania anglických talentov do zahraničia, ale Sancho sa zároveň stal aj kľúčovou postavou v útoku BVB. Počas štyroch sezón na Westfalenstadione odohral 137 zápasov, strelil 50 gólov a na ďalších 64 prihral. Krátko pred transferom do Manchestru United za 85 miliónov eur dokázal v roku 2021 vyhrať Nemecký pohár.

Na Old Trafford sa však ofenzívny hráč trápil, v 82 dueloch sa presadil iba 12-krát. Tento rok v zime sa presunul na polročné hosťovanie do Dortmundu po tom, čo sa dostal do sporu s trénerom Red Devils Erikom ten Hagom a od septembra v červenom drese nenastúpil.

Športový riaditeľ Dortmundu Sebastian Kehl, ktorý sa zásadným spôsobom zaslúžil o Sanchov návrat do klubu, uviedol, že Angličan počas skúšobného obdobia ukázal svoje odhodlanie. "Priviesť Jadona do Dortmundu v januári nebolo jednoduché, ale vedeli sme, že má schopnosti na to, aby podával výkony a bol pre náš tím prínosom," povedal Kehl a pokračoval:

"Jadon je dobrý človek, skvelý hráč a skúsenosti, ktoré získal v Manchestri, mu pomohli k tomu, aby z nich teraz ťažil. V sobotu pre nás bude veľmi dôležitý. Ukáže svetu, že Jadon Sancho je naozaj späť."

Motivácia navyše

Sancho od nepremenenej penalty na Eure 2021 a presunu do United nastúpil za národný tím iba raz. Z jeho 23 vystúpení v anglickom drese je to teda pomerne mizerné číslo. Vzostup formy mu však nezaistil miesto v rozšírenom kádri (33 hráčov) na prípravné zápasy s Islandom a Bosnou pred Eurom.

Kapitán Borussie Dortmund Emre Can vyhlásil, že Sancho je "prvotriedny hráč" a pokračoval: "Šesť mesiacov nehral, ​​takže nie je ľahké sa vrátiť a okamžite predvádzať také výkony."

Can sa do nemeckej nominácie pre EURO tiež nedostal, povedal však, že jeho a Angličanova absencia v národnom tíme dodá obom hráčom do sobotňajšieho finále Ligy majstrov motiváciu.

"Samozrejme, nemá z toho radosť. Nie som v nemeckom tíme a ani mňa to neteší. Dodáva nám to však ďalšiu motiváciu ukázať trénerom národných tímov, že si zaslúžime byť pri tom, a o to sa v sobotu pokúsime."

Impulz Borussie podčiarkuje obrovský rozdiel v počte získaných titulov v Lige majstrov. Real Madrid sa môže pochváliť 14 trofejami, zatiaľ čo Dortmund má len jednu z roku 1997.

Los Blancos v lete minuli astronomickú čiastku presahujúcu 100 miliónov eur za príchod anglického stredopoliara Juda Bellinghama práve z Dortmundu. Dvadsaťročný hráč sa v španielskej metropole rýchlo zabýval a stal sa neodmysliteľnou súčasťou madridskej zálohy. Sám najproduktívnejší hráč Realu v tejto sezóne priznal, že finále Ligy majstrov je splneným snom.

Okrem Sancha si Dortmund v januárovom prestupovom období požičal na pol roka aj krajného obrancu Iana Maatsena z Chelsea. Rýchlosť a kontrolola ľavej strany ihriska holandského beka boli úplne kľúčové, aby sa Sanchovi začalo dariť. Maatsen ho označil za "úžasného hráča" a povedal: "Na ihrisku sme si hneď od začiatku rozumeli. Naše spojenie je veľmi dobré." Sancha i celú Borussiu tak čaká dôležitý boj, v ktorom budú mať čo dokazovať.

Dortmund - Real Madrid (sobota, 21:00)