Škriniar aj Hancko pomohli k nule, Sauer debutoval. Body Laziu zachránil gólom brankár

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Škriniar aj Hancko pomohli k nule, Sauer debutoval. Body Laziu zachránil gólom brankár

Aktualizované
Hancko sa tešil z trojbodového zápisu.
Hancko sa tešil z trojbodového zápisu.TASR
V utorok odštartovala nová sezóna Ligy majstrov. Prvýkrát po 20 rokoch v nej nenastúpi nikto z dvojice Cristiano Ronaldo (38) - Lionel Messi (36) a zároveň je poslednou v súčasnom formáte, keďže od novej bude mať "milionárska súťaž" 36 účastníkov.

Skupina E

Feyenoord - Celtic 2:0

Slovenský obranca Dávid Hancko nastúpil v základnej zostave Feyenoordu a odohral celý zápas. V nadstavenom čase prvého polčasu dostal domácich do vedednia Stengs. Skóre mohol z penalty zvýšiť Paixao, no zahodil ju. Celtic sa však nechal vylúčiť dvakrát počas piatich minút. Najskôr predčasne pod sprchy smerovalo stopér Lagerbielke a následne striedajúci Holm, ktorý vydržal na ihrisku desať minút.

Škótsky klub paradoxne v stretnutiach LM videl dve žlté karty dokopy za posledných 72 zápasov. Teraz to stihol počas piatich minút. V 89. minúte prišiel na ihrisko aj mladý krídelník Leo Sauer a zažil svoj debut v Lige majstrov, pričom stále má iba 17 rokov.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Lazio - Atlético Madrid 1:1

Lazio sa po troch rokoch vrátilo do skupinovej fázy Ligy majstrov a získalo jeden bod po kurióznom priebehu. Najskôr hosťujúci mladý záložník Barrios strelil svoj prvý gól v druhom zápase Ligy majstrov, ale počas piatej minúty nadstavenia vyrovnal brankár Ivan Provedel, čím stanovil konečný výsledok. Pred ním dokázali skórovať v LM iba traja gólmani - Hans-Jörg Butt, Sinan Bolat a Vincent Enyeama.

Skupina F

AC Miláno - Newcastle United 0:0

Na San Sire pútal pozornosť hlavne Sandro Tonali, ktorý v lete prestúpil z milánskeho tímu práve do Newcastlu a teraz sa vrátil na štadión tímu, v ktorom sa chcel stať legendou a odmalička bol jeho fanúšikom. Domáci boli od začiatku nesmierne aktívni, na bránu súpera posielali jednu loptu za druhou. Počas úvodných 45 minút ich bolo až pätnásť, celkovo 25.

Bez skórovania je to najvyšší počet v jednom zápase LM od októbra 2005, kedy ich AC proti PSV Eindhoven vyslalo 27. Len Krunič vytvoril päť šancí. Viac ich od októbra 2022 nemal žiadny hráč AC, vtedy sa o to postaral spomínaný Tonali.

"Rossoneri" sa ale do streleckej listiny nedokázali zapísať a navyše prišli o brankársku jednotku Maignana. So zranením musel striedať za Sportiella. Newcastle hral v LM prvý raz po 21 rokoch a na Taliansku získal cenný bod. Gólman Pope si pripísal osem zákrokov.

Martin Dúbravka v nominácii nefiguroval, takže nebol ani na lavičke náhradníkov. Zaujímavosťou je, že posledné dva vonkajšie zápasy "strák" v LM sa odohrali na San Sire, keďže začiatok tisícročia bol súperom Inter.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

PSG - Borussia Dortmund 2:0

Domáci boli od začiatku lepším a nebezpečnejším tímom, ale v prvom polčase sa do streleckej listiny nezapísali. Najbližšie bol Vitinha strieľajúci do žrde. Parížania sa dočkali po zmene strán, keď Kylian Mbappé premenil penaltu a postaral sa o svoj ôsmy gól v piatom zápase tejto sezóny. PSG skórovalo v 45. stretnutí Ligy majstrov po sebe. Naposledy proti nemu udržal čisté konto Real Madrid v roku 2015. Mbappé sa 41. gólom v LM dotiahol na osemnástej priečke historických štatistík na Agüera.

Hostia otvorili hru, no v 58. minúte inkasovali druhýkrát, keď si Hakimi vymenil loptu s Vitinhom, zasekol Hummelsa a pridal druhý gól. V 79. minúte mohol znížiť striedajúci Bynoe-Gittens, ktorý trafil žrď. PSG si však už výhru postrážilo a je na čele skupiny. Slovenský obranca Milan Škriniar odohral celý zápas.

Od roku 2012 prehralo PSG v skupine iba jeden zápasov, navyše už 34-krát v rade neprehralo v skupinovej fáze na domácej pôde.

Skupina G

Young Boys Bern - RB Lipsko 1:3

Francúzsky obranca Mohamed Simakan sa už v 3. minúte postaral o prvý gól skupinovej fázy tejto sezóny Ligy majstrov a otvoril skóre na pôde švajčiarskeho outsidera. Ten však ešte do prestávky zásluhou Eliu dokázal vyrovnať. Po zmene strán rozhodol Schlager a poistku pridal Šeško.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Manchester City - Crvena Zvezda 3:1

Manchester City sa 22 strelami v prvom polčase postaral o rekord Ligy majstrov, pretože odkedy sú tieto štatistiky merané, tak nikto ich nemal za 45 minút viac. Rovnako tak ani od sezóny 2016/17 dotykov v šestnástke súpera (41). Napriek tomu obhajca víťazstva v LM cez prestávku prehrával, pretože jedinú strelu srbského tímu pretavil na gól Bukari, bývalý hráč Trenčína, ktorý pred rokom strelil gól napríklad na MS 2022 v drese Ghany do siete Portugalska.

Rovnako ako cez víkend proti West Hamu však "Cityzens" na negatívny výsledok 0:1 odpovedali rýchlym gólom po zmene strán, na ktorý Julian Álvarez potreboval iba 72 sekúnd. Rovnaký futbalista v 60. minúte otočil výsledok. Poistku pridal Rodri, ktorý sa presadil v treťom stretnutí Ligy majstrov po sebe. Okrem iného rozhodol finále. Tréner Guardiola doprial debut v LM talentovanému Nórovi Bobbovi.

Manchester City ťahá sériu 27 domácich zápasov bez prehry v Lige majstrov, čo je tretia najdlhšia. Lepší sú už iba zápisy Bayernu (29) z rokov 1998 až 2002 a Barcelony (38, 2013 - 2020).

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Skupina H

FC Barcelona - Royal Antverpy 5:0

Skvelú formu má Joao Félix, ktorý otvoril skóre a naštartoval hladkú výhru Barcelony. Počas posledných troch stretnutí zakaždým skóroval. Postupne proti Luxembursku, Betisu a aj teraz, kedy k dvom zásahom pridal i asistenciu. Barcelona vyhrala zhodne 5:0 posledné dva zápasy, rovnakým skóre v sobotu porazila Betis. Lewandowski zaznamenal už 92. gól v Lige majstrov. Pred ním sú iba Messi (129) a Ronaldo (140).

Premiéru v LM zažil striedajúci mladík Lamine Yamal, nahradil Félixa a stal sa druhým najmladším hráčom v histórii LM. Antverpy odohrali svoj historicky prvý zápas v skupinovej fáze Ligy majstrov. Rovnako aj napríklad 34-ročný obranca Ritchie De Laet, ktorému táto možnosť stále utekala napriek tomu, že kariéru začínal v Manchestri United.

V pozíciii trénerov sa proti sebe postavili Xavi a Mark van Bommel, ktorí ako spoluhráči vyhrali v roku 2006 Ligu majstrov s Barcelonou.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Šachťar Doneck - FC Porto 1:3

Galeno sa veľmi rýchlo stal prvým viacgólovým strelcom v tejto skupinovej fáze Ligy majstrov. Skóre otvoril počas 8. minúty a v 15. sa presadil druhý raz. Navyše asistoval na tretí zásah Porta. Duel sa hral v Hamburgu, kde si ukrajinský klub v tejto sezóne rozložil stan. Šachtar nemôže hrať domáce zápasy na svojom štadióne pre pretrvávajúci vojnový konflikt na Ukrajine, vlani našiel prechodný domov vo Varšave.