Superliga ožíva, ráta so 64 mužskými tímami. Prenosy zadarmo a zápasy uprostred týždňa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Superliga ožíva, ráta so 64 mužskými tímami. Prenosy zadarmo a zápasy uprostred týždňa

Superliga je opäť v hre.
Superliga je opäť v hre.Profimedia
Spoločnosť A22 po dnešnom verdikte súdneho dvora Európskej únie predstavila nový návrh futbalovej Superligy, podľa ktorého by v súťaži hralo 64 mužských a 32 ženských tímov ligovým systémom. Zápasy by sa konali uprostred týždňa, uviedla vo vyhlásení. Firma, ktorú riadi bývalý šéf nemeckej televízie RTL Bernd Reichart (49), sľubuje zo stretnutia elitných európskych celkov streamované prenosy zadarmo.

Založenie Superligy oznámilo vlani v apríli 12 európskych veľkoklubov. Projekt pre obrovskú vlnu odporu nevydržal ani 48 hodín. Deväť klubov sa od neho potom odvrátilo a naďalej ho oficiálne podporujú len Real Madrid a FC Barcelona . Podľa predchádzajúcich plánov malo súťaž hrať až 80 tímov.

Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu vo štvrtok rozhodol, že Únia európskych futbalových asociácií (UEFA) a medzinárodná federácia FIFA blokovaním Superligy konali v rozpore s európskym právom. Podľa sudcov zneužili obe organizácie dominantné postavenie tým, že hrozili sankciami klubom a hráčom.

"Táto vízia je založená na rozsiahlych konzultáciách so širokou škálou futbalových zainteresovaných strán v celej Európe a je postavená na našich základných princípoch vrátane účasti založenej na športových zásluhách bez stálych členov. Zúčastnené kluby zostávajú vo svojich domácich ligách, ktoré sú základom európskeho futbalu," znelo vo vyhlásení A22, ktoré pokračovalo:

"Teraz, keď kluby môžu určovať svoju vlastnú budúcnosť na európskej úrovni, tešíme sa na ďalšiu spoluprácu so širokou skupinou futbalových zainteresovaných strán, aby sme dosiahli cieľ všetkých veľkých športových súťaží."

Navrhovaný formát súťaže mužov zahŕňa 64 tímov v troch ligách – Star, Gold a Blue. "Hviezdna" a "Zlatá" liga bude mať po 16 klubov, zatiaľ čo "Modrá" by mala 32 členov. Mužstvá by mali hrať doma a vonku v osemčlenných skupinách, čo by znamenalo minimálne 14 zápasov ročne. Medzi ligami sa bude každoročne postupovať a zostupovať, pričom tímy sa môžu kvalifikovať do Modrej ligy na základe výkonnosti domácej ligy. Súťaž žien by mala dve ligy po 16 klubov.

Cesta k Superlige je opäť voľná.