Víkendové tipy: Dočká sa konečne Škriniar víťazstva? Hokejové derby s Českom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Víkendové tipy: Dočká sa konečne Škriniar víťazstva? Hokejové derby s Českom

Škriniar v novom tíme stále čaká na ligový triumf.
Škriniar v novom tíme stále čaká na ligový triumf.Profimedia
Letná prestávka je definitívne za nami a s jej koncom sa naplno rozbiehajú najlepšie futbalové súťaže. Za našu pozornosť však stoja aj iné športy. Flashscore Správy prinášajú v pravidelnej rubrike víkendové tipy zápasov či podujatí, ktoré by si fanúšik nemal nechať ujsť.

Michalovce – Košice (piatok, 20:30)

Východ republiky má v najvyššej súťaži opäť viacnásobné zastúpenie. Michalovčanov doplnili pred novou sezónou Košičania, ktorí v rámci 5. kola Niké ligy zamieria na Zemplín. Oba tímy z doterajšej trojice ligových zápasov nazbierali po iba jednom bode. Zaujímavým faktom je, že to bude ich prvý vzájomný súboj na prvom ligovom poschodí tunajšieho futbalu. Posledný súťažný stret východniarov sa datuje k 24. marcu 2021. Vtedy proti sebe nastúpili v pohárovom dueli na neutrálnej pôde v Poprade. Košičania postúpili po penaltovom rozstrele. Tentoraz sa pobijú o cenné body do tabuľky.

Kľúčový faktor

O konečnom rezultáte veľa napovie to, či sa hostiteľom podarí prelomiť šnúru bez streleného gólu. Z troch súbojov Michalovčania síce vyťažili bod, no svieti pri nich skóre 0:5. Košice sa síce presadili už dvakrát, ale inkasovali až osem zásahov. Zlomové teda bude, ako si neúspešná ofenzíva poradí s jednou z najhorších defenzív. K výhre budú chcieť svoje celky nasmerovať nesporní lídri – na jednej strane stojí Igor Žofčák, oproti nemu Erik Pačinda, ktorý už pri svojom mene má jednu gólovú ranu.

Východniari uzatvárajú osudie Niké ligy
Východniari uzatvárajú osudie Niké ligyFlashscore

Česko U20 - Slovensko U20 (sobota, 14:00)

Turnaj piatich krajín vo švédskom Nyköpingu ponúkne miestnym fanúšikom dobre známe federálne derby. Obstarajú ho hokejoví mladíci do 20 rokov. Reprezentačné výbery oboch krajín sa od posledného vzájomného stretu líšia. V apríli sa z výhry 3:0 tešil slovenský tím. Predchádzajúce duely z roku 2022 nasledujúcemu stretnutiu príliš veľa relevantnosti nedodávajú, no z troch zápasov sa dvakrát tešili Česi. Tí teraz na turnaji vo Švédsku dokázali poraziť Švajčiarov, Slováci podľahli domácemu kádru i Fínom.

Kľúčový faktor

Misky váh na stranu jedného či druhého mužstva môže nakloniť aj istota alebo neistota gólmanov. V mládežníckych kategóriách sú na týchto postoch chyby pomerne častejšie ako u seniorov. To však platí aj o ostatných členoch tímu. Dôležité bude, v akej forme nastúpia už draftovaní hráči, ktorými disponujú obaja protivníci. Svoje môže zohrať aj prílišná vnútorná motivácia, ktorá pri junioroch niekedy pôsobí opačným účinkom.

Nedávna forma oboch reprezentácií
Nedávna forma oboch reprezentáciíFlashscore

PSG - Lens (sobota, 21:00)

Dva zápasy, dva body, jeden strelený a jeden inkasovaný gól - taká je bilancia francúzskeho majstra, ktorý s úvodom nového ročníka najvyššej francúzskej súťaže rozhodne nemôže byť spokojný. Stroj s názvom PSG "haproval" už na konci minulej sezóny a hlavne v jej druhej polovici nepôsobil tak dominantne, ako by sa na papieri mohlo zdať. Mužstvo nového trénera Luisa Enriqueho trápia predovšetkým odchody hviezdnych hráčov. Lionel Messi prestúpil do Interu Miami, zatiaľ čo Neymar neodolal lukratívnej ponuke zo Saudskej Arábie. 

Absencia týchto mien spôsobuje španielskemu stratégovi vrásky na čele. V úvodnom dueli s Lorientom to bolo zo strany šampióna v ofenzíve veľmi bezzubé, v meraní síl s Toulouse ho vyslobodila premenená penalta, čo znamená, že hráči PSG v dvoch úvodných ligových kolách nedokázali streliť gól z hry. 

Lens prišlo po vydarenej sezóne, v ktorej skončilo v tabuľke na druhom mieste len o bod za Parížanmi, o svojho kanoniera Louisa Opendu, ktorý zamieril do Lipska. Keďže klub čaká účinkovanie v prestížnej Lige majstrov, rozhodol sa investovať a za 30 miliónov eur priviedol z Montpellieru zakončovateľa Elyeho Wahiho, o ktorého mala veľký záujem londýnska Chelsea. Skromný celok tak potvrdil svoje ambície. Sezónu však odštartoval prehrou s Brestom 2:3 a remízou 1:1 s Rennes.

Kľučový faktor

Nálada v šatni, v ktorej od leta pôsobí aj slovenský reprezentant Milan Škriniar, nie je podľa zahraničných správ ideálna. Môže za to situácia Kyliana Mbappého. Francúzsky reprezentant aj napriek rozprávkovej zmluve neplánuje v hlavnom meste ostať a o jeho budúcnosti sa hovorí prakticky celé leto. Futbalista bol dokonca na niekoľko dní vyradený z tímu, ale po bezgólovej remíze s Lorientom bol povolaný späť, pričom svoju dôležitosť na trávniku demonštroval premeneným pokutovým kopom v dueli s Toulouse.

Faktom je, že PSG s Mbappém je na trávniku omnoho lepším tímom než bez neho. Fanúšikom však nedáva spávať otázka, do akej miery ovplynia naštrbené vzťahy medzi hráčmi výkony na trávniku. Majster sveta totiž v hlasovaní o kapitánsku pásku dostal len jeden hlas od svojho kamaráta Achrafa Hakimiho a už dlhšie sa hovorí o nespokojnosti spoluhráčov s jeho správaním. Ak však budú ťahať za jeden povraz, PSG môže v lige dominovať.

Posledné vzájomné duely PSG a Lens.
Posledné vzájomné duely PSG a Lens.Flashscore

Veľká cena Holandska (nedeľa, 15:00)

Jazdci sú pomerne oddýchnutí, prvé dohody na sezónu 2024 sú už podpísané. Formula 1 je po 4-týždňovej pauze pripravená vrátiť sa na okruhy. Počas posledného augustového víkendu sa dianie seriálu presunie do Zandvoortu, kde sa uskutoční Veľká cena Holandska. Pri pohľade na dejisko a najmä na výsledky doterajšieho priebehu ročníka 2023 je takmer každému fanúšikovi motoršportu jasné, kto bude v krajine tulipánov favoritom.

Max Verstappen, ktorému do kariet hrajú aj minuloročné domáce triumfy v kvalifikácii i pretekoch, jazdí v tomto roku vlastnú F1 a bude chcieť v 13. pretekoch pridať 11. prvenstvo, deviate v rade. Jeho prenasledovatelia by sa s mierou nadhľadu dali v porovnaní s ním zaradiť do tzv. Formuly 1,5. Ku všetkému, čo hrá v jeho prospech, sa pridajú aj tisícky do oranžova odetých priaznivcov. Po dlhej prestávke tak všetkým ide mysľou iba jedná otázka: Vyhrá opäť Red Bull na čele s Maxom?

Kľúčový faktor

Zlomovým momentom každého súťažného víkendu je kvalifikácia. V tomto smere takisto dominuje rakúsky tím, no nie až tak výrazne ako v pretekoch. Každopádne tradičné nedeľné tempo Verstappena ho vie nasmerovať na najvyšší stupeň aj pri štarte z nižšej priečky. Dôležitú rolu bude hrať aj vydarený štart a práca v boxoch. V prípade dvojnásobného šampióna bude asi najviac kľúčové, aby sa vyhol kolíziám. Ak sa mu to podarí, opäť by sa mohol tešiť z víťazstva a zvýšenia svojho 125-bodového náskoku pred kolegom Sergiom Pérezom.

Newcastle- Liverpool (nedeľa, 17:30)

Tretie kolo anglickej Premier League ponúkne lahôdku v podobe súboja dvoch tímov, ktoré pomýšľajú na tie najvyššie méty. Ambiciózny Newcastle privíta na domácom trávniku Liverpool. "Straky" podporované saudskými peniazmi vstúpili do sezóny famózne, keď rozstrieľali Aston Villu 5:1 a začalo sa o nich hovoriť ako o vážnom kandidátovi na majstrovský titul. Žiaril hlavne Sandro Tonali, nová posila z AC Miláno otvorila skóre už po šiestich minútach.

Stretnutie 2. kola proti unavenému Manchestru City však Newcastlu ukázalo, že medzi ním a zrejme najlepším tímom na svete stále existuje veľká priepasť. Zverenci Pepa Guardiolu hrali skúsene a len niekoľko hodín po zisku Superpohára UEFA dokázali doma triumfovať najtesnejším rozdielom 1:0. "Magpies" sa teda majú stále čo učiť.

Družina vedená trénerom Kloppom má po dvoch zápasoch na konte štyri body. Úvodná remíza 1:1 s Chelsea napovedala, že tím sa musí po viacerých zmenách v kádri zohrať. V 2. kole sa však ukázala mentálna sila tímu, ktorý zdolal Bournemouth 3:1 aj napriek početnej nevýhode od 58. minúty, ktorú spôsobilo vylúčenie Mac Allistera. Červená karta pre stredopoliara však bola dodatočne zrušená a nemusí si tak odpykať trojzápasový dištanc.

Kľúčový faktor

Liverpool sa bude spoliehať na svojho smrtiaceho zakončovateľa Mohameda Salaha. Ako to už počas tohtoročného prestupového leta býva zvykom, fanúšikovia s napätím sledujú, či v klube ostane, keďže o jeho služby sa zaujíma saudsoarabský Al-Ittihad. 

"Z nášho pohľadu nie je o čom hovoriť. Salah je stále hráčom Liverpoolu. Nedostali sme žiadnu prestupovú ponuku, a rozhodne aj keby nejaká prišla, naša odpoveď by znela nie," vyjadril sa tréner "The Reds" Jürgen Klopp. Vo futbale je ale možné všetko a špekulácie o odchode útočného talizmanu neutíchajú. Ovplynia prestupové šepkanice jeho výkon v šlágri 3. kola?

Liverpool má lepšiu bilanciu z posledných zápasov.
Liverpool má lepšiu bilanciu z posledných zápasov.Flashscore