Zmiešané pocity Milánčanov po ukončení čiernej série, Howe vidí na konci v Európe pozitíva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zmiešané pocity Milánčanov po ukončení čiernej série, Howe vidí na konci v Európe pozitíva

Fikayo Tomori (úplne vpravo) z milánskeho AC po konci zápasu v menšej roztržke.
Fikayo Tomori (úplne vpravo) z milánskeho AC po konci zápasu v menšej roztržke. Reuters
AC Miláno konečne ukončilo smolu na ihriskách anglických klubov v európskych pohároch, keď v stredu porazilo Newcastle United 2:1 v poslednom zápase skupiny F Ligy majstrov. Pre tím zo Serie A to však bola noc s trpkou pachuťou v ústach.

Sedemnásobní šampióni súťaže sa oklepali z manka a vyhrali vďaka vynikajúcemu neskorému gólu Samuela Chukwuezeho. Ten sa presadil len niečo vyše minúty po tom, čo prišiel ako náhradník z lavičky.

Milánčania tak dosiahli prvé vonkajšie víťazstvo nad anglickým klubom v európskych súťažiach od roku 2005 a len druhé z 22 pokusov. Stačilo to len na tretie miesto v skupine a pokračovanie v Európskej lige.

Ak by Miláno vyhralo a Paríž St. Germain prehral s víťazom skupiny Borussiou Dortmund, zverenci Stefana Pioliho by sa dostali do osemfinále, ale remíza 1:1 medzi Nemcami a Francúzmi znamenala, že PSG postúpilo vďaka lepšej bilancii vzájomných stretnutí s AC.

"Sme sklamaní, že sme ukončili naše účinkovanie v Lige majstrov. Vedeli sme, že skupina je ťažká, ale zaslúžili sme si viac - mali sme využiť naše šance v ostatných zápasoch. Napriek tomu sme zostali v boji o postup a odohrali sme skvelý druhý polčas. Teraz urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali Európsku ligu," uviedol tréner hostí Stefano Pioli.

Bývalý útočník Chelsea Christian Pulisic vyrovnal za Miláno po hodine hry po tom, čo Joelinton v prvom polčase dostal dominantný Newcastle do vedenia prudkou strelou.

"Je to obrovský úspech. Máme šancu vyhrať veľkú súťaž. Máme však zmiešané emócie. Teší nás výsledok a výkon v druhom polčase. Potrebovali sme aj víťazstvo Dortmundu, bohužiaľ, nebolo nám to súdené," povedal Pulisic. Stal sa zároveň prvým Američanom, ktorý skóroval za tri rôzne tímy v Lige majstrov. 

"Cieľom bolo udržať sa v Európe, čo sa nám podarilo. Samozrejme, chceli sme pokračovať v Lige majstrov, ale tešíme sa na Európsku ligu," nadviazal.

Newcastle vlastnený majiteľmi zo Saudskej Arábie bol v ríši snov a smeroval do vyraďovacej fázy, keď viedol 1:0 a PSG v Dortmunde ťahal za kratší koniec. Neúprosná sezóna a obrovský zoznam zranení domácich dobehli, keď v druhej polovici duelu vypadli z tempa.

Na otázku, čo sa naučil z prvej účasti Newcastlu v Lige majstrov za posledných 20 rokov, manažér Eddie Howe reagoval: "Veľmi veľa. V prvom rade mnoho o hodnote mužstva. To je to, čo nás vyzlieklo do naha. Skutočnosť, že sme nemali možnosť využiť celé mužstvo, ktoré sme vytvorili. Do zápasov sme išli s veľmi obmedzeným počtom možností, čo nám nepomohlo."

Hoci Howe skonštatoval, že nepostup do osemfinále je zničujúci pocit, avšak skutočnosť, že jeho tím nie je ani v Európskej lige, môže byť požehnaním, keďže sa snaží dohnať stratu v Premier League a kvalifikovať sa do budúcoročnej Ligy majstrov.

"Sklamanie a neúspech musíte vždy využiť ako motiváciu. Vrátime sa do Premier League a pokúsime sa urobiť čo najviac, aby sme boli konzistentní a kvalifikovali sa aj ďalšiu sezónu," doplnil Howe.