Fotografia, ktorá hýbe Francúzskom. Zakrvavený Grosso je len ďalším varovaním

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Fotografia, ktorá hýbe Francúzskom. Zakrvavený Grosso je len ďalším varovaním

Na snímke zranený tréner Fabio Grosso.
Na snímke zranený tréner Fabio Grosso.Olympique Lyonnais
Násilie fanúšikov na futbalových štadiónoch aj mimo nich sa v posledných mesiacoch v Európe stupňuje. Pred zápasom predkola Ligy majstrov zomrel priaznivec Dinama Záhreb, zatiaľ čo v Holandsku sa zápas Ajaxu proti Feyenoordu odložil pre výtržnosti. Dlhodobé problémy má však najmä Francúzsko, ktorým momentálne otriasa krvavá fotografia trénera Lyonu Fabia Grossa (45).

Fanúšikovia Marseille v nedeľu napadli autobus Lyonu na ceste na Stade Vélodrome a hádzali doň kamene. Lodivod Grosso, ktorý pri útoku utrpel zranenia tváre, si pri vstupe na štadión zakryl tvár zakrvavenými rukami. Výsledok? Hlboké rezné rany, ktoré sa museli napraviť 13 stehmi, otras mozgu, závraty a 30-dňová práceneschopnosť.

Očakávaný súboj dvoch veľkoklubov sa vôbec neuskutočnil napriek tomu, že si vstupenky kúpilo 65-tisíc divákov. Napriek tomu medzi tábormi oboch Olympiques až na pár výnimiek doposiaľ nevládla veľká nevraživosť. Treba však pripomenúť incident z decembra 2021, keď kapitána hostí Dimitriho Payeta počas zápasu v Lyone zasiahla fľaša hodená z tribúny.

V tomto prípade vraj nemalo ísť o odvetu. "Tento incident je podľa mňa skôr len ďalšou z veľmi zlých reakcií okolo situácie v Marseille. Vylúčili trénera, sú tam veľké protesty proti vedeniu. Celkovo je to veľmi problematické mesto, prejavuje sa aj súčasná situácia vo svete. Fanúšikovia sú tam šialení, asi by napadli každého iného súpera," myslí si Miroslav Šifta, publicista a geograf, ktorý pre českú verziu Flashscore Správ pokrýva derby zápasy po celom svete.

Podľa neho medzi tradičnými značkami vždy existovala skôr športová rivalita. "Marseille bolo v 90. rokoch veľmi úspešným klubom, po roku 2000 začal kraľovať Lyon. Zároveň sú to dve veľké mestá, ktoré od seba nie sú príliš vzdialené," povedal Šifta.

Za hrozivým útokom je teda jednoznačne stupňujúca sa frustrácia fanúšikov a spoločenská situácia v Európe a najmä na juhu Francúzska. Pre Marseille bolo doteraz hlavným súperom PSG, zatiaľ čo pre Lyon susedné Saint-Étienne. Situácia v Ligue 1 sa však môže zmeniť po krvavom zranení trénera a dva roky starom incidente, ktorý odniesol hviezdny Payet.

Vizitka pred Zlatou loptou

Pre francúzsky futbal to nemusí byť len jeden z mnohých škandálov. Krvavá fotografia talianskeho majstra sveta z roku 2006 a skutočnosť, že duel "OM - OL" sa mal uskutočniť deň pred parížskym slávnostným odovzdávaním Zlatej lopty, predstavujú pre zodpovedných ťažko "odvrátiteľný" problém.

"Je to škandalózne a pre nás obrovská hanba," lamentoval Philippe Diallo, prezident Francúzskej futbalovej asociácie, v predvečer vyhlásenia prestížnej ankety France Football, ktorú po ôsmy raz ovládol Lionel Messi. "Nedovolíme, aby sa niečo podobné zopakovalo. Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme definitívne vykorenili tento fenomén, ktorý robí našej krajine hanbu," dodal.

Zlomené rebrá a stavce

Vedúci predstavitelia Francúzska dobre vedia, že majú problém. Hoci taliansky tréner bude pravdepodobne čoskoro v poriadku, jeho zakrvavená tvár je zdvihnutým varovným prstom.

"Žiaľ, nie je to prvýkrát, čo francúzsky futbal a celú krajinu pošpinila hlúposť a agresivita ľudí, ktorí chodia na štadión len preto, aby kazili ostatným zábavu," píše v glose Pablo Gallego, redaktor francúzskej mutácie Flashscore Správ.

Pripomína nedávny incident v Ajacciu, kde bolo napadnuté osemročné dieťa za to, že malo na sebe dres Marseille. S bledomodrými farbami Olympique sa spája aj prípad nemeckého priaznivca Michaela Brehla, ktorý vlani prišiel podporiť svoj milovaný Eintracht Frankfurt v zápase Ligy majstrov. Po nepríjemnom incidente vo fanúšikovskej zóne, ktorý svojou atmosférou pripomínal skôr občiansku vojnu, ho zasiahla svetlica. Brehl si pri následnom páde zlomil tri rebrá i krčný stavec a stále sa lieči.

Medzitým sa zdá, že nielen futbalové Francúzsko je v rozpakoch. Politici, úrady a predstavitelia Ligue 1 márne hľadajú skutočné riešenia na odstránenie násilia. Prípad Fabia Grossa by však mohol byť konečne spúšťačom pre všetkých, ktorí v krajine galského kohúta rozhodujú o zásadných veciach.