Neymar prekonal Pelého rekord, brazílska samba utancovala Bolíviu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Neymar prekonal Pelého rekord, brazílska samba utancovala Bolíviu

Neymar pečatil triumf nad Bolíviou.
Neymar pečatil triumf nad Bolíviou.Reuters
Brazília naplnila očakávania a v úvodnom zápase kvalifikácie na MS 2026 doma pokorila Bolíviu 5:1. Neymar (31) v počte strelených gólov za reprezentáciu prekonal zosnulého velikána Pelého.

Neymar, ktorý nedávno prestúpil do saudskoarabského klubu Al-Hilal, sa po nevyužitej penalte v prvom polčase odrazil správnym smerom a dvoma presnými zásahmi zo 61. a 93. minúty duelu sa stal so 79 gólmi historicky najlepším strelcom krajiny.

"Gratulujem Neymarovi, že prekonal kráľa v počte gólov za Brazíliu. Pelé ti dnes určite tlieska!" napísal administrátor Pelého účtu na Twitteri.

Rodrygo z Realu Madrid sa tiež blysol dvojgólovým zápisom, keď v 24. minúte otvoril skóre a v 52. ťažil zo skvelej prihrávky Bruna Guimaraesa, čím zvyšoval už na 3:0. 

"Je to naozaj veľmi výnimočný deň. Neymar je môj idol. Mohol som mu pomôcť stať sa najlepším strelcom, to mi zostane navždy," povedal pre brazílsku televíziu Globo šťastný Rodrygo, ktorý svojmu hviezdnemu kolegovi asistoval na 78. reprezentačný zásah.

Raphinha v brazílskej zostave nahradil Antonyho. V úvodných chvíľach druhého polčasu strelou k vzdialenejšej žrdi upravoval priebežný výsledok na 2:0 po tom, čo si na hranici šestnástky prebral prihrávku práve od Neymara. Bolívia sa dočkala utešeného gólu prostredníctvom razantnej strely Victora Abrega v 78. minúte.

Strelci duelu v Brazílii
Strelci duelu v BrazíliiFlashscore

So 79 gólmi sa teda brazílsky hráč s číslom 10 dostal pred Pelého. Je to však len v očiach FIFA, ktorá neuznáva 18 presných zásahov "kráľa futbalu" v neoficiálnych zápasoch. Pre futbalový zväz v Brazílii ostáva historicky najlepším strelcom práve Pelé s 95 gólmi v 113 vystúpeniach.

"Kanárici" sa budú snažiť pokračovať v dobrej forme, v utorok v druhom kole kvalifikácie CONMEBOL zavítajú do PeruUruguaj začal svoju kvalifikačnú kampaň správnou nohou, keď doma porazil Čile 3:1 a bývalému trénerovi Leedsu United Marcelovi Bielsovi tak doprial prvé oficiálne víťazstvo pri kormidle.