TOP 10 hráčov na MS do 20 rokov: Koho sa v Argentíne oplatí sledovať?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 hráčov na MS do 20 rokov: Koho sa v Argentíne oplatí sledovať?
Fabricio Díaz (vpravo) by sa mohol stať najlepším hráčom MS do 20 rokov.
Fabricio Díaz (vpravo) by sa mohol stať najlepším hráčom MS do 20 rokov.Profimedia
Majstrovstvá sveta do 20 rokov štartujú už v sobotu a okrem fandenia slovenskému tímu sa rozhodne oplatí sledovať aj množstvo mladíkov, ktorí majú pred sebou kariéru na najvyššej úrovni. Flashscore Správy z nich vybralo desať najzaujímavejších mien.

Máximo Perrone

Argentína je so šiestimi titulmi najúspešnejším tímom histórie MS do 20 rokov. Domáce prostredie, ako aj decembrový úspech seniorov na MS v Katare, zvyšujú odhodlanie tímu trénera Javiera Mascherana ovládnuť šampionát. Navyše pracovná morálka, ktorú bývalý stopér či defenzívny stredopoliar nastavil, je na vysokej úrovni.

Lídrom tímu má byť Perrone patriaci Manchestru City. Defenzívnejšie zameraný stredopoliar je odchovancom klubu Vélez Sarsfield, za ktorý odohral do januárového odchodu 22 ligových stretnutí. V drese "Cityzens" debutoval vo februári, striedal Haalanda. O niekoľko dní neskôr dostal premiérovú pozvánku do seniorského tímu, zatiaľ nehral.

Luka Romero

Ofenzívny stredopoliar sa narodil argentínskym rodičom v Mexiku. Ako trojročného ho zobrali do španielskej Andalúzie. Následne sa rodina presunula na maličký ostrov Formentera ležiaci blízko Ibizy, kde robil prvé futbalové kroky v tíme PE Sant Jordi. Tam si ho všimla Malorka. Tieto ostrovy sa nachádzajú naozaj vedľa seba a loďou sú na dosah za pár minút.

Romero absolvoval aj skúšku v Barcelone, lenže nakoľko vtedy ešte nemal 10 rokov a nebol z Katalánska, nemohol sa pripojiť do La Másie. Ako desaťročný už podpísal osemročnú zmluvu s Malorkou, taký potenciál v ňom je. Následne za štyri sezóny strelil 230 gólov počas 108 stretnutí.

Mal iba 15 rokov a 229 dní, keď prvýkrát nastúpil do zápasu La Ligy, čím prekonal rekord najmladšieho hráča v histórii tejto súťaže. Nikto mladší nehral ani v piatich najlepších európskych ligách. V roku 2021 prestúpil do Lazia. Pri debute stal najmladším futbalistom rímskeho celku v histórii a postupne získava miesto v zostave. Napriek tomu, že má len 18 rokov. Počas marca ho Lionel Scaloni zavolal aj do áčka, no nenastúpil.

Matías Soulé

Pri neúčasti Alejandra Garnacha bude najväčšou ofenzívnou zbraňou tento futbalista Juventusu, zároveň ďalší odchovanec Vélezu. Turínčania ho získali zadarmo. Rok ešte pôsobil v doraste, následne už cez béčko zamieril do Serie A. Počas pätnástich vystúpení strelil jeden gól, debutoval aj v Lige majstrov.

Mnohí ho štýlom hry prirovnávajú k Di Maríovi. Takisto patrí do skupiny mladíkov, s ktorými chce pracovať už i mužský národný tím. Scaloni mu prvú pozvánku poslal v novembri. Nebol síce na súpiske, no dostal možnosť trénovať aj po boku svojho vzoru, Lionela Messiho.

Gabriel Slonina

To, že futbal v USA naberá dlhodobo na popularite a práca s mládežou sa nesmierne zlepšila je známe. Prichádzajú roky, keď to ale Američania musia aj ukázať. Rastie im silná generácia. Na MS do 20 rokov nebude niekoľko opôr, no tá asi najväčšia áno. Brankár Slonina má pred sebou veľkú budúcnosť.

V auguste 2021 mal iba 17 rokov a 81 dní, keď ho Chicago postavilo premiérovo do brány v MLS. Stal sa najmladším gólmanom v histórii súťaže a miesto už nepustil nikomu. Skvelými výkonmi zaujal Real Madrid aj Chelsea, nakoniec vyhral druhý menovaný tím.

Sloninu chcel získať vďaka rodičom aj poľský národný tím, lenže v máji 2022 túto ponuku odmietol a rozhodol sa pre USA. Počas januára 2023 debutoval medzi seniormi ako najmladší brankár v histórii amerického národného mužstva.

Simone Pafundi

Jeden z najmladších a najtalentovanejších hráčov na podujatí. Na konci sezóny 2021/22 sa stal vo veku 16 rokov prvým hráčom talianskej Serii A narodeným v roku 2006, ktorý nastúpil. Udinese ho objavilo v roku 2014 a vychovalo si ho. Vyniká rýchlosťou, presnou prihrávkou a geniálnymi rozhodnutiami.

Tréner Mancini ho ešte v máji 2022 zavolal do seniorského tímu Talianska. Nikto mladší ako Pafundi nehral za "Squadru Azzuru" posledných sto rokov. Doposiaľ za áčko Udinese nastúpil deväťkrát. Mnohí ho prirovnávajú k legendárnemu Di Natalemu.

Tommaso Baldanzi

Empoli veľmi dobre vie, aký klenot má v tomto ofenzívnom futbalistovi, takže si ho zaviazalo do roku 2027. V októbri 2020 si prvýkrát zahral za áčko, zároveň pomohol "devätnástke" k titulu v najvyššej dorasteneckej súťaži. Následne získal miesto v základnej zostave áčka. Nedávno napríklad rozhodol o výhre 1:0 proti Interu.

Baldanzi je typickým príkladom hráča s číslom 10, ktorý vyniká kreativitou. Inšpiráciu berie v osobe Dybalu. Kouč Mancini ho už videl aj na prípravnom kempe seniorského národného tímu. Paradoxne, za výber do 20 rokov nikdy nehral, ale teraz bude jeho lídrom. Absolvoval štart v kategórii U21.

Andrey Santos

Líder a dirigent Brazílie. Prototyp moderného stredopoliara s výbornou kopacou technikou, rozohrávkou, finálnymi prihrávkami aj podporou defenzívy. Hlavne to sú aspekty, ktoré zaujali Chelsea a tá ho kúpila z materského klubu Vasco da Gama, ale do leta ponechala na hosťovaní, aby naďalej zbieral hernú prax. Počas 47 stretnutí Serii A strelil deväť gólov.

Medzi seniormi debutoval Santos už ako 16-ročný, pričom na tohtoročných majstrovstvách Južnej Ameriky do 20 rokov sa stal so šiestimi gólmi spoločne s Vitorom Roquem najlepším strelcom podujatia. V marci navyše proti Maroku debutoval za seniorský národný tím Brazílie, ktorá bude v Argentíne bojovať o svoj šiesty titul majstra sveta tejto kategórie.

Marcos Leonardo

Má len 20 rokov a už odohral viac ako sto zápasov za slávny Santos v najvyššej brazílskej súťaži, pričom strelil 31 ligových zásahov. V seniorskom futbale debutoval krátko po dovŕšení sedemnástich narodenín. Za brazílsky výber do 20 rokov mu stačilo osem stretnutí, aby nastrieľal až desať gólov.

Leonardo je najväčší ašpirant na zlatú kopačku na šampionáte. "Kanárici" sa vpredu na neho budú spoliehať aj pre to, že na turnaj necestuje spomínaný 18-ročný Vitor Roque, ktorý si zahral už aj za áčko Brazílie a ani iba šestnásťročný supertalent Endrick. Výraznú úlohu v ofenzívne Brazílie má hrať okrem iného krídelník Sávio.

Matheus Nascimento

A takisto je tu Nascimento. Tretí Brazílčan v našom výbere, aj keď vybrať by sa ich dalo oveľa viac. Hlavne brankár Mycael alebo stopér Robert Renan sú obrovským prísľubom. Matheus je v hľadáčiku Realu Madrid. Seniorský futbal hráva od roku 2020, keď mal iba šestnásť.

Botafogo v ňom videlo a stále vidí obrovský potenciál. Aj na speňaženie, pretože určite nebude stáť málo. Za národný tím do 20 rokov absolvoval tri zápasy a strelil rovnaký počet gólov. Z ofenzívy Brazílie jednoducho ide strach a bude obrovským problémom pre každého protivníka.

Fabricio Díaz

Uruguajský stredopoliar v lete určite príde do Európy. Najväčší záujem má Barcelona, ale situáciu sledujú ďalšie kluby, napríklad i Atlético. Už od roku 2020 je oporou materského klubu Liverpool Montevideo, za ktorý odohral cez sto zápasov a počas posledného ročníka sa dostal aj do ideálnej jedenástky sezóny.

Díaz je prototypom moderného stredového hráča s výraznou podporou defenzívy a ofenzívnymi myšlienkami. Rastie z neho výborný futbalista a už čoskoro o ňom môže rozprávať celá Európa. Pri všetkej úcte k ostatným hviezdam argentínskeho šampionátu, má asi najväčší potenciál presadiť sa na najvyššej úrovni.