V akcii hokejoví seniori aj mladíci, anglický boj o postup a bitky v Petržalke a Girone

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V akcii hokejoví seniori aj mladíci, anglický boj o postup a bitky v Petržalke a Girone

Tatar sa opäť ukáže s kapitánskym "céčkom".
Tatar sa opäť ukáže s kapitánskym "céčkom".Profimedia / Flashscore
Športový máj odštartuje veľmi zaujímavo. Pred jeho prvým víkendom sa v akcii predstavia hokejisti Slovenska a v sobotu aj ich mladší nasledovníci, ktorých čaká semifinále svetového šampionátu. Futbal upriami svoju pozornosť najmä do druhej anglickej i slovenskej ligy, pútať však bude aj katalánsky súboj o druhé miesto v La Lige.

Slovensko - Poľsko (piatok, 18:00)

Hokejových reprezentantov Slovenska čaká predposledný zo série prípravných zápasov pred svetovým šampionátom v Česku, ktorý štartuje 10. mája. Pred prvým májovým víkendom privítajú v Žiline súperov z Poľska. Ku kádru Craiga Ramsayho sa okrem iných už pripojil aj Tomáš Tatar. Práve on bude kapitánom mužstva v strete s poľským oponentom. Asistentmi budú Marek Hrivík a Michal Ivan. 

"Vždy je to veľký pocit radosti, keď môžem prísť, obliecť si reprezentačný dres a byť s chalanmi. S niektorými som vyrastal, už sme spolu niečo odohrali. Iní sa vypracovali a prebojovali do národného tímu ako mladí hráči. Teším sa, že spolu môžeme tráviť čas. Teraz potrebujeme stmeliť partiu, vytvoriť dobrý kolektív. Pevne verím, že do majstrovstiev sveta to zvládneme," vravel Tatar.

Aj pre Poliakov bude súboj na žilinskom štadióne predposledným testom pred MS, na ktorých sa predstavia v základnej skupine so Slovenskom. Po piatku majú pred sebou ešte meranie síl s Dánmi, Slováci sa stretnú s USA. Súpermi oboch celkov v ostravskej skupine B budú Švédsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Francúzsko a Kazachstan.

USA 18 - Slovensko U18 (sobota, 13:00)

V akcii budú aj slovenskí hokejoví mladíci, ktorí si po zdolaní rovesníkov z Česka zahrajú semifinále majstrovstiev sveta do 18 rokov. Pred finálovou bránou je pre nich pripravená náročná prekážka v podobe Američanov, v úvodnom vystúpení na šampionáte im tím trénera Dendisa podľahol vysoko 0:9.

Účasť vo vyraďovacích dueloch si Slovensko zabezpečilo triumfom v poslednom skupinovom súboji nad Nórskom, ktorému nasúkalo 11 gólov. Po následnom víťazstve v derby s českými protivníkmi si zaistili boje o medaily. Práve meranie síl s USA rozhodne o tom, či si mužstvo kapitána Pobežala zahrá o zlatý alebo bronzový kov.

Boj o postup do Premier League i baráže (sobota, 13:30)

V Anglicku vrcholí základná časť druhej najvyššej futbalovej súťaže, po ktorej ostanú v hre o postup do Premier League ešte tímy z tretieho až šiesteho miesta. Už istým majstrom je Leicester, ktorý sa medzi elitu vrátil v najkratšom možno čase. Na druhej pozícii sa nachádza Ipswich, tamojšiemu kádru stačí v poslednom kole Championship aj remíza s Huddersfieldom, aby prenikol o ligu vyššie. 

Na tretej priečke je momentálne Leeds, ak chce pomýšľať na priamy postup, musí uspieť v bitke so štvrtým Southamptonom a dúfať v prehru Ipswichu. Spomínaní Saints majú istotu účasti v postupovom play-off. O miesta číslo 5 a 6 sa pobijú tri celky - Norwich so 73 bodmi, 72-bodový West Brom a 70-bodový Hull.

Práve posledný menovaný klub je v tomto smere v najhoršej pozícii - musí vyhrať v Plymouthe, ktorý na opačnom póle tabuľky bojuje o záchranu. Proti súperovi snažiacemu sa vyhnúť zostupu hrá aj Norwich, ale aj vyššie spomínaný Ipswich. West Brom, ktorý prehral poslednú trojicu ligových súbojov, si zmeria sily s desiatym Prestonom. Posledné kolo tak môže ešte zamotať mnoho príbehov.

Tabuľka Championship pred posledným kolom.
Tabuľka Championship pred posledným kolom.Flashscore

Petržalka - Prešov (sobota, 17:00)

Futbalovú verejnosť na Slovensku bude nesmierne zaujímať sobotňajší zápas tretieho s druhým kádrom 2. ligy. Na pôde Petržalky pritom vôbec nemuselo ísť o takto napínavú bitku. Dvomi prehrami z ostatných štyroch duelov sa o to postarali Prešovčania a keďže celok z hlavného mesta od 24. marca iba vyhrával, dotiahol sa k východniarom na rozdiel dvoch bodov.

Tatran síce ešte živí nádej na predbehnutie lídra z Komárna, čím by si zaručil post majstra a priamy postup do Niké ligy, no momentálne sa musí obzerať za seba, ak nechce prísť o barážovú priečku. Vyrovnané meranie síl sľubuje výsledok októbrového vzájomného zápasu, ktorý sa v Prešove skončil remízou 1:1. Oba góly padli v rozmedzí desiatich minút druhej polovice stretnutia.

TOP 5 tímov 2. ligy.
TOP 5 tímov 2. ligy.Flashscore

Girona - Barcelona (sobota, 18:30)

Zaujímavý súboj o druhé miesto sa neodohrá iba v druhej najvyššej slovenskej súťaži, ale aj v španielskej La Lige. Z hľadiska okolností ide o totožný scenár - domáci káder z tretieho miesta stráca na oponenta dva body. Hostiteľom katalánskeho derby bude Girona, na ktorej pôdu zavíta Barcelona.

Päť kôl pred záverom sezóny zaostávajú Blaugranas za svojím odvekým rivalom z Realu Madrid o 11 bodov, pod čo sa podpísala aj prehra v El Clásicu. Girona prakticky od začiatku ročníka udivuje Španielsko i celú Európu a chce v tom pokračovať aj naďalej. Zdolaním svojho lokálneho oponenta by si značne pomohla. Nádej a chuť k splneniu tohto cieľa jej dáva aj rezultát decembrového vzájomného duelu, po ktorom si z ihriska favorizovaného protivníka odniesla cenný triumf 4:2.

Girona sa po derby chce dostať na druhú priečku.
Girona sa po derby chce dostať na druhú priečku.Flashscore