Futbalu dala zbohom legenda s veľkým L. Koniec kariéry oznámil Giorgio Chiellini

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Futbalu dala zbohom legenda s veľkým L. Koniec kariéry oznámil Giorgio Chiellini

Chiellini už súťažne hrať futbal nebude.
Chiellini už súťažne hrať futbal nebude.Profimedia
Obranca Los Angeles FC a bývalý kapitán talianskej reprezentácie Giorgio Chiellini (39) oznámil v utorok odchod do futbalového dôchodku. Jeho kariéra trvala 22 rokov. Dlhoročný symbol Juventusu končí ako jeden z najúspešnejších a najuznávanejších obrancov, aké kedy tento šport zažil, a kariéru ukončil po zisku 24 titulov.

Chiellini tak urobil prostredníctvom príspevku na sociálnych sieťach: "Bolo to najkrajšie a najvášnivejšie dobrodružstvo môjho života. Boli ste pre mňa všetkým. Teraz je čas otvoriť nové kapitoly a napísať ďalšie dôležité a vzrušujúce stránky," napísal. Po osemnásťročnom pôsobení v Juventuse zamieril do zámorskej MLS, kde hral za Los Angeles FC.

Nesmrteľnosť dosiahol aj v národnom tíme. Chiellini nastúpil za Taliansko 117-krát a pomohol doviesť "Azzurri" k titulu majstra Európy 2021, keď získal aj cenu pre najlepšieho obrancu turnaja. Zahral si aj na majstrovstvách sveta vo futbale 2010 a 2014, pričom počas svojho pôsobenia v reprezentácii zaznamenal celkovo osem gólov a štyri asistencie.

 

Chiellini odštartoval svoju kariéru v rodnom meste Livorno vo veku šiestich rokov, pričom prešiel mládežníckou akadémiou toskánskeho klubu. Profesionálny debut absolvoval v roku 2001 ako šestnásťročný a za Livorno zaznamenal celkovo 62 vystúpení, v roku 2004 prestúpil do Fiorentiny a 12. septembra debutoval v Serii A. Obranca odohral vo Fiorentine jednu sezónu pred prestupom do Juventusu, kde sa zapísal do futbalovej histórie.

S turínskym celkom získal 9 ligových titulov, ukoristil aj druholigový primát v sezóne 2006/07 a pre fanúšikov sa stal symbolom vernosti. Na konte má aj päť Talianskych pohárov a rovnaký počet Superpohárov, v drese "starej dámy" si dvakrát zahral vo finále Ligy majstrov.

"V prvom rade by sme chceli Giorgiovi zablahoželať k jeho legendárnej kariére," - povedal prezident a výkonný riaditeľ LAFC John Thorrington.

"Sme vďační, že sa Giorgio, Carolina, Nina a Olivia rozhodli stráviť posledných 18 mesiacov svojej kariéry v LAFC. Je to najlepší obranca svojej generácie a ešte lepší človek. Prekonal neuveriteľne vysoké očakávania, ktoré sme od neho mali na ihrisku aj mimo neho. Jeho vodcovstvo, profesionalita a charakter zanechajú v LAFC trvalý odkaz a veríme, že náš vzťah s Giorgiom bude pokračovať aj v budúcnosti."

Chiellini sa viackrát nechal počuť, že ho láka návrat do milovaného Juventusu.