Derby Week: Vianoce v znamení zápasov rivalov v Severnom Írsku a vzájomný duel číslo 646

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Vianoce v znamení zápasov rivalov v Severnom Írsku a vzájomný duel číslo 646

Severné Írsko žije futbalom aj počas vianočných sviatkov.
Severné Írsko žije futbalom aj počas vianočných sviatkov.Profimedia
Kto si chce pri vianočnom stromčeku dopriať ku koláčom aj trochu futbalu? Veľkú nádielku každoročne ponúkajú súťaže v Spojenom kráľovstve. Ligový kalendár je na Ostrovoch v tomto období naplnený pomerne vrchovato. Najobľúbenejším termínom je druhý sviatok vianočný, teda 26. decembra. V Británii, kde sa tomuto dňu nepovie inak ako Boxing Day, ide o tradičný a jeden z najviac navštevovaných a najsledovanejších termínov. V Severnom Írsku sa tento deň aj preto nesie v znamení tých najzaujímavejších a najvypätejších zápasov – derby. Tamojšia Premiership vtedy prinesie hneď štvoricu svojich najväčších bitiek.

Vo väčšine krajín, kde sa oslavujú Vianoce, je druhý sviatok vianočný známy ako deň sv. Štefana. V Spojenom kráľovstve a v krajinách Commonwealthu sa o 26. decembri najčastejšie hovorí ako o Boxing Day. Názov by sa dal preložiť ako "Deň vianočných krabíc". Vychádza z tradície, keď sa práve v tento deň obdarovávali chudobní. V súčasnosti sa popri charitatívnom aspekte vžila tradícia, že zamestnanci od svojich zamestnávateľov dostávajú Christmas box (vianočnú škatuľu).

V kresťanských krajinách založených prevažne na katolíckych zvykoch sa na sv. Štefana nepracuje, druhý sviatok vianočný je tam jedným z hlavných cirkevných sviatkov. V Spojenom kráľovstve a Commonwealthe je však Boxing Day aj časom, keď sa kupujú nové krabice – je to deň veľkých zliav a ľudia berú obchodné domy útokom. Podobne obľúbené a populárne sú však vtedy aj futbalové zápasy.

Boxing Day? Derby Day!

To, že to nie je tak úplne sviatok pokoja a mieru, platí zo všetkých častí Spojeného kráľovstva najviac v Severnom Írsku. V tamojšej lige je 26. december tradične hracím dňom, počas ktorého prebehnú všetky veľké derby. Okrem toho, že sa využíva obľúbený termín pre najatraktívnejšie duely, má organizovanie "derby kola" práve na Boxing Day aj dôvod s Vianocami úzko spojený.

Proti sebe totiž nastupujú najväčší, a tým pádom spravidla geograficky najbližší súperi, čo umožňuje, aby sviatok zostal čo možno najviac rodinným (aj keď to bežný priebeh a spôsob trávenia tohto vianočného dňa v Británii, ako je popísané vyššie, čím ďalej tým viac popiera). Zápasy lokálnych sokov neobnášajú ďaleké cestovanie a futbaloví fanúšikovia sa tak okrem pomerne krátkeho času vyhradeného na futbalový zápas môžu celý deň venovať tráveniu vianočného času so svojimi najbližšími. V mnohých rodinách sa Boxing Day točí hlavne a výhradne iba okolo jedinej témy a vianočného priania – poraziť odvekého rivala v derby!

Derby veľkej dvojky a derby severného Belfastu sú najväčšími rivalitami v severoírskom futbale.
Derby veľkej dvojky a derby severného Belfastu sú najväčšími rivalitami v severoírskom futbale.P3K / Google Maps.

Belfastské kluby Linfield a Glentoran sú najväčšie v Severnom Írsku. Majú najviac fanúšikov a sú jednoznačne najúspešnejšie. Historicky druhý najlepší Glentoran získal 23 majstrovských titulov. Linfield sa stal šampiónom krajiny už 56-krát, čo znamená, že čo do počtu ligových titulov je najlepším tímom na svete (druhí Rangers a tretí Celtic, veľkí rivali z Glasgowa a hegemóni škótskeho futbalu, získali 55, respektíve 53 titulov).

Stretnutie oboch celkov sa tak právom nazýva Derby "veľkej dvojky". Predtým ju ale spolu s Linfieldom tvoril klub Belfast Celtic. Aktuálne stále tretí najúspešnejší klub (získal 14 titulov) ale v roku 1948 z ligy vystúpil. Odvtedy sú hlavnými rivalmi Linfieldu práve futbalisti Glentoranu.

Títo oponenti zo severoírskej najvyššej futbalovej súťaže od jej založenia v roku 1890 nikdy nezostúpili. Vďaka tomu (a tiež pretože spolu celky 12-člennej severoírskej ligy hrajú v priebehu sezóny štyrikrát) je Big Two Derby, niekedy zvané aj ako "Bel Clásico" (Belfastské clássico), najhranejším derby sveta. V utorok dôjde už k 646. súťažnému duelu. Linfield ich vyhral 304, Glentoran 189. V prvých dvoch stretnutiach aktuálnej sezóny (raz v lige, druhýkrát v Ligovom pohári) sa radoval z výhry nad rivalom Linfield, predtým však triumfovali 4:0 hráči Glentoranu.

North Belfast Derby - náboženský, etnický a politický stret

V Belfaste pôsobia aj tretí a štvrtý najlepší tím severoírskej ligy - Cliftonville a Crusaders. Crusaders sú tretím najúspešnejším (historicky štvrtý po zaniknutom Belfast Celtic) dokonca aj historicky. Získali celkovo sedem majstrovských titulov. Aj Cliftonville je s piatimi titulmi v celkových tabuľkách vysoko.

Po väčšinu histórie bola rivalita medzi oboma protovníkmi založená na geografickej blízkosti klubov. Napätie medzi tábormi však výrazne vzrástlo počas obdobia, keď v Severnom Írsku prebiehal konflikt zvaný The Trouble. Trval od 60. rokov 20. storočia a skončil až v roku 1998 (hoci ojedinelé prejavy násilia medzi stranami sa objavujú stále).

Išlo o etnický, politický a náboženský spor. Na jednej strane stoja unionisti, ktorí sa radia prevažne medzi protestantov britskej národnosti. Chcú zachovať Severné Írsko ako súčasť Spojeného kráľovstva. Na strane druhej sú írski nacionalisti, ktorí sú väčšinou katolíci a považujú sa za Írov. Ich ambíciou je odtrhnutie Severného Írska od Spojeného kráľovstva a zlúčenie v jednotnom Írsku. Počas dlhoročného konfliktu sa Crusaders a ich fanúšikovia vyprofilovali ako prívrženci unionistického hnutia a Cliftonville naopak inklinoval k írskej, nacionalistickej časti obyvateľov. Obe doterajšie stretnutia ročníka vyhral jednoznačne Cliftonville zhodne 3:0.

Ďalšou tradičnou severoírskou futbalovou rivalitou, ktorá je na programe na Boxing Day, je derby medzi Ballymena United a Coleraine. Ich súboj sa nazýva podľa diaľnice A26, ktorá mestá na severe krajiny spája. Oba celky sa v aktuálnej sezóne stretli už trikrát. Prvýkrát vyhral tím Coleraine, druhýkrát Ballymena. Ich tretí vzájomný stret v osemfinále Ligového pohára rozhodli až penalty, v ktorých boli šťastnejší hráči Coleraine.

Stretnú sa aj tímy z miest Larne a Carrickfergus, ktoré ležia 15 kilometrov od seba vo východnej časti grófstva Antrim na východe krajiny. Larne naposledy uspelo 2:0. Carrick Rangers čaká na víťazstvo proti svojmu súperovi od roku 2019 (celkovo 15 zápasov). Severoírska Premiership má na programe 22. kolo v piatok 22. a v sobotu 23. decembra. 

Linfield - Glentoran

Big Two Derby (Derby veľkej dvojky)

Cliftonville - Crusaders

North Belfast Derby (Derby o sever Belfastu)

Ballymena United - Coleraine

A26 Derby (Derby o diaľnicu A26)

[a href="/zapas/SdJVEbxo/#/prehlad-zapasu/"][b]Carrick Rangers - Larne

East Antrim Derby (Východoantrimské derby)

Ostatné derby týždňa

Štvrtok 21. decembra

Rumunsko - Liga I

CFR Kluž - Universitatea Kluž

Derbiul Clujului (Derby o Kluž)

Kluž je tretím najväčším mestom Rumunska a hlavným centrom regiónu Transylvánia. Sídlia v ňom dva tradičné kluby - CFR a Universitatea. Posledné derby v lige vyhrali v auguste futbalisti CFR po prestrelke 4:3. Potom sa obaja mestskí rivali v rámci domáceho pohára rozišli zmierlivo 1:1.

Anglicko - Premier League

Crystal Palace - Brighton

El Gatwicko (Derby o letisko Gatwick)

Možno by ste povedali, že Crystal Palace bude mať v Londýne aj väčších rivalov, ale najväčším súperom mu je Brighton, ktorý leží na pobreží 75 km južne od anglickej metropoly. Derby sa nazýva buď podľa diaľnice M23, alebo aj podľa letiska Gatwick, ktoré sa nachádza na pol cesty medzi oboma mestami.

Piatok 22. decembra

Holandsko - Eerste Divisie (2. liga)

NAC Breda - Willem II

West-Brabantse derby (Západobrabantské derby)

V západnej časti holandskej provincie Severné Brabantsko ležia len 30 kilometrov od seba dve podobne veľké mestá. Breda aj Tilburg majú takmer 200 tisíc obyvateľov. NAC a Willem II sú nielen veľkými regionálnymi rivalmi, ale aj ašpirantmi na postup do najvyššej holandskej súťaže.

Sobota 23. decembra

Austrália - A-League

Melbourne City - Melbourne Victory

Melbourn derby (Melbournské derby)

Melbourne je po Sydney druhým najväčším mestom Austrálie. Žije v ňom päť miliónov ľudí a je domovom dvoch prvoligových klubov. Tie spolu majú veľmi vyrovnanú bilanciu - oba vyhrali zhodne 15 derby, 11 vzájomných zápasov sa skončilo remízou. City aj Victory získali po troch majstrovských tituloch.

Taliansko - Serie A

AS Rím - Neapol

Derby del Sole (Derby slnka)

AS Rím a Neapol sú najpopulárnejšími klubmi mimo severného Talianska, kde vďaka Turínu, Milánu a mnohým ďalším mestám a tímom leží ťažisko talianskeho futbalu. "Konflikt" dvoch najväčších celkov z južnej polovice krajiny sa nazýva Derby juhu (Derby del Sud) alebo aj Derby slnka (Derby del Sole).

Nedeľa 24. decembra

Turecko - Süper Lig

Feberbahce - Galatasaray

Kitalararasi Derbi (Interkontinentálne derby)

Na Štedrý deň uvidíme jedno z najvášnivejších stretnutí sveta. Fenerbahce (28 titulov) a Galatasaray (24 titulov) sú dva najúspešnejšie turecké kluby. O ich derby sa hovorí ako o interkontinentálnom, pretože Fenerbahce sídli na ázijskom brehu prielivu Bospor a Galatasaray je klubom z európskej časti Istanbulu.

Pondelok 25. decembra

Alžírsko - Ligue 1

USM Alžír - MC Alžír

Derby algérois (Alžírske derby)

USM Alžír (celým názvom Union Sportive de la Medina d'Alger) a MC Alžír (Mouloudia Club d'Alger) sú dva tradičné kluby z hlavného mesta krajiny. Oba patria medzi najlepšie na tamojšej scéne. Ich rivalita sa začala ešte za čias, keď bolo Alžírsko francúzskou kolóniou.