Flashscore zostava sezóny Niké ligy: Dominujú Slovan a DAC, z hráčov Barseghjan i Polievka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore zostava sezóny Niké ligy: Dominujú Slovan a DAC, z hráčov Barseghjan i Polievka

Barseghjan a Polievka mali v celej sezóne najvyššie hodnotenie.
Barseghjan a Polievka mali v celej sezóne najvyššie hodnotenie.TASR
Sezóna 2023/24 v Niké lige je už minulosťou a Flashscore Správy vybrali najlepšiu zostavu podľa známkového hodnotenia. Do úvahy sme brali hráčov, ktorí odohrali aspoň 1 700 minút.
Najlepšia zostava sezóny podľa hodnotenia Flashscore.
Najlepšia zostava sezóny podľa hodnotenia Flashscore.Flashscore

Brankár

Aleksandar Popovič (Dunajská Streda) 6,9

Srbský brankár odchytal až 31 duelov a trinásťkrát udržal čisté konto, čo je po Takáčovi z Trnavy druhý najvyšší počet. Na druhom stupienku sa nachádza aj v štatistikách priemerného počtu inkasovaných gólov na zápas (0,9) či najdlhšej série bez inkasovaného zásahu (505 minút). Dokopy predviedol 99 zákrokov, čo je tretí najvyšší počet. Na ihrisku strávil 2 774 minút. Spomedzi brankárov to je druhý najvyšší počin, lídrom sa stal Ľubomír Belko (2 790). Odchovanec Partizanu ukázal, že Dunajská Streda sa jeho angažovaním nepomýlila.

Obrancovia

Matúš Kmeť (Trenčín) 7,1

Kmeť zažil životnú sezónu a podľa hodnotenia Flashscore mal na pravej strane o trochu lepšie hodnotenie ako Peter Kováčik z Podbrezovej. Obranca Trenčína zapracoval na defenzívnej stránke, keďže v minulosti hrával na krídle. Na ihrisku nechýbal ani minútu, odohral ich 2 880 a stal sa najvyťaženejším hráčom celej Niké ligy. Strelil jeden gól a pridal päť asistencií, čo je jeho najlepší počin v kariére. Okrem toho vyhral 67,3 % súbojov, rozdal 1 924 prihrávok, ich úspešnosť bola 84 %. Kmeť teraz zabojuje o pozvánku na EURO do Nemecka.

Guram Kašia (Slovan Bratislava) 7,0

Gruzínsky obranca napriek pokročilému veku naďalej podáva kvalitné výkony a druhá najlepšia defenzíva ligy je do výraznej miery aj jeho zásluha. Slovan inkasoval 31 gólov a iba Trnava menej (29). Kašia mal 65,9-percentnú úspešnosť súbojov a 87,1-percentnú úspešnosť prihrávok. Aj v tretej ligovej sezóne v belasých farbách sa presadil dvakrát, pričom odohral najvyšší počet 24 stretnutí v Niké lige. Kašia sa po zisku titulu už naplno sústredí na historické pôsobenie Gruzínska na európskom šampionáte.

Mateus Brunetti (Dunajská Streda) 7,1

Brazílsky stopér je ďalším hráčom Dunajskej Stredy v tejto zostave. Strelil dva góly, na jeden prihral a držal si veľmi slušnú percentuálnu úspešnosť vyhratých súbojov (74,3 %), pričom v rámci presnosti prihrávok to bolo ešte lepšie (85,7 %). Brunetti má za sebou tretiu sezónu na Žitnom ostrove. Videl v nej iba dve žlté karty, čo je na pomerne vysoko vyťažovaného stredného obrancu veľmi nízke číslo. DAC má v jeho osobe postarané aj smerom do budúcnosti, keďže až koncom kalendárneho roka oslávi 25. narodeniny.

Yhoan Andzouana (Dunajská Streda) 7,1

Kapitán Dunajskej Stredy dlhodobo ukazoval, že sa vie rozdať pre tím a zahrá prakticky všade. Nastupoval v obrane aj na krídle, vpravo či vľavo. Andzouana dokázal pokryť veľa priestoru a zaskočiť na poste, kde ho tréner v danom momente potreboval. Nastúpil do všetkých 32 zápasov, odohral 2 707 minút. Vďaka šiestim gólom a rovnakému počtu asistencií zažil najlepší ligový ročník v kariére. Výrazne sa zlepšil v počte prihrávok (1 092) a o desať percent aj v úspešnosti súbojov (70,6 %).

Stredopoliari

Tigran Barseghjan (Slovan Bratislava) 7,4

Arménsky futbalista zažil životnú sezónu, počas ktorej strelil trinásť gólov a pridal jedenásť asistencií. Stal sa tak najlepším strelcom aj nahrávačom Niké ligy. Barseghjan bol podľa Flashscore spoločne s Polievkom najlepšie hodnoteným hráčom z dlhodobého hľadiska a nakoniec mohol oslavovať tretí titul v belasom drese. Počas predošlých dvoch ročníkov mal bilanciu 9+4, čiže horšiu ako za celú nedávno skončenú sezónu. Zlepšil aj počet prihrávok (1 040) a ich úspešnosť (76,2 %). Za najlepšieho ho označili i samotní hráči.

Juraj Kucka (Slovan Bratislava) 7,2

Nestarnúca legenda slovenského futbalu sa stala oficiálne najlepším hráčom Niké ligy. Kucka ukazoval, že vek je iba číslo a naďalej predvádzal skvelé výkony v strede poľa, kde bol neodmysliteľnou súčasťou Slovana nielen v Niké lige, ale takisto aj v rámci pohárovej Európy. Počas 23 zápasov, do ktorých nastúpil, strelil tri góly a pridal štyri asistencie. Po zisku druhého slovenského a tretieho kariérneho titulu bude bojovať o EURO. Záver sezóny síce vynechal pre zranenie ramena, ale šampionát by mal stihnúť.

Artur Gajdoš (Trenčín) 7,2

Mladý stredopoliar sa v predošlom ročníku 2022/23 stal objavom sezóny a i keď v nedávno skončenej edícii mal aj horšie chvíle, tak preukázal svoj nesporný talent. Strelil päť gólov a pridal štyri asistencie. V strede poľa tvoril hru, o čom svedčí výborná úspešnosť prihrávok v hodnote 85,2 %. Len v januári oslávil 20. narodeniny, takže všetko má pred sebou a v Trenčíne si určite musia takýto diamant vážiť. Ak v lete pod hradom Matúša Čáka ostane, ďalší rok môže byť pre neho ešte lepší.

Útočníci

Dávid Strelec (Slovan Bratislava) 7,0

Dalo by sa povedať, že trochu v tieni iných ofenzívnych ťahúňov Slovana kráčal Strelec sezónou, ale nakoniec ju ukončil s výbornou bilanciou jedenástich gólov a desiatich asistencií. Stal sa tak piatym najlepším strelcom a tretím najlepším nahrávačom celej Niké ligy. Vzhľadom na tieto čísla strávil na ihrisku pomerne málo minút (1 742), takže priemerne na jeden presný zásah potreboval 83 minút. Len v piatich prípadoch z 28 štartov odohral kompletnú minutáž a osemkrát zaznamenal menej ako jeden polčas. Iba Barseghjan prispel na viac zásahov. Nedávno ho však vedenie majstrovského celku vykúpilo z Talianska a nastálo sa tak oficiálne vracia do materského Slovana.

Martin Rymarenko (Banská Bystrica) 7,0

Slovenský útočník sa stal jedným z najväčších prekvapení tejto sezóny, ktorá bola pre neho životná. Rymarenko sa z ničoho nič dostal z pozície, keď bojoval o miesto v zostave Dukly, medzi najlepších strelcov celej ligy. Navyše zaostal iba za duom Barseghjan - Polievka, keďže sa postaral o dvanásť gólov. Svoj nástrel z predošlého ročníka 2022/23 zlepšil presne o polovicu, k tomu pridal štyri asistencie. Dvadsaťpäťročný futbalista zasiahol do všetkých 32 stretnutí a odohral 2 797 minút. Viac ich zaznamenali len Kmeť (2 880) a Kováčik (2 824).

Róbert Polievka (Banská Bystrica) 7,4

Keby sa v nadstavbe nezranil, mohol byť najlepším strelcom ligy? Otázka, na ktorú sa odpoveď nedozvieme. V každom prípade, Polievka strelil trinásť gólov, čo je síce najvyšší počet, ale rovnaký zaznamenal aj Barseghjan. Kapitán Banskej Bystrice ale za posledné dve sezóny strelil dokopy 28 presných zásahov, na čo sa nechytá žiadny iný hráč. Z tímového pohľadu ho môže mrzieť, že Dukla sa smolne nedostala do prvej šestky, no v tej spodnej si ustrážila siedme miesto. Či Polievka pod Urpínom ostane, alebo sa bude sťahovať, znova ostáva otázne. Táto téma je na stole už veľmi dlho.