Nie som záchranca, hlásil Geri a reagoval ako Galád. Chlapci sú zdeptaní, priznal Straka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nie som záchranca, hlásil Geri a reagoval ako Galád. Chlapci sú zdeptaní, priznal Straka

Trénerská dvojica sobotňajšieho duelu. Vľavo Gergely Geri, vpravo František Straka.
Trénerská dvojica sobotňajšieho duelu. Vľavo Gergely Geri, vpravo František Straka.fckosice.sk/Šimon Pavlišin
Jedna strana oslavovala, druhú smútila a bola zdeptaná. Nováčik Niké ligy z Košíc sa vďaka triumfu nad Michalovcami v poslednom kole nadstavby definitívne zachránil a v najvyššej súťaži bude pokračovať aj v sezóne 2024/2025. Pri Zemplínčanoch sa ich účasť medzi elitou nevylučuje, zvládnuť však musia barážový dvojzápas s druholigistom z Petržalky.

Košice - Michalovce 2:0

"Športovo musím zablahoželať Košiciam, že zápas dokázali zvládnuť, ja som však sklamaný. Mali sme veľa sebavedomia po súboji so Zlatými Moravcami, kde sme hrali veľmi dobre. Videli sme duel, ktorý bol kvalitatívne veľmi dobrý. V prvom polčase sme, bohužiaľ, na našej ľavej strane urobili veľkú taktickú chybu. Nechcem povedať, že to bol kľúčový moment, ale inkasovaný gól nás zrazil dole. Potom prišli šance, ktoré sme mali, ale nepremenili sme ich," načal hodnotenie záverečného kola kouč Michalovčanov František Straka.

"Druhý polčas sme mali čiastočne pod kontrolou, príležitosti prichádzali. Povedal by som, že nevyhral kvalitatívne lepší mančaft, ale efektívnejší. O to viac ma mrzí, že to prišlo v rozhodujúcom zápase, keď sme sa chceli pobiť, aby sme sa baráži vyhli. Nakoniec do nej musíme ísť," zamyslel sa Čech. Hosťom pritom stačilo v metropole východu remizovať, keďže pred výkopom mali v tabuľke o tri body viac.

Na opačnej strane bol Gergely Geri, ktorý sa ujal kormidla na košickej lavičke v pondelok po vyhodení Jána Kozáka ml., teda päť dní pred meraním síl. Už v 17. minúte ho zásahom potešil Dávid Gallovič, poistku pridal desať minút pred koncom žolík z lavičky Nassim Innocenti.

"Som veľmi šťastný, že sme to zvládli. Mali sme určité problémy, pred duelom nám vypadol Dominik Kružliak, ale povedali sme si, že tí, ktorí pôjdu na ihrisko, musia splniť plán. Podarilo sa to do bodky. Chceli sme vybehnúť na súpera vo vyššom tempe, gól sa nám podarilo dať už v prvom polčase," priznal v poradí štvrtý lodivod nováčika v ročníku po Antonovi Šoltisovi, Miroslavovi Sovičovi st. a Kozákovi. Geri však uznal, že jeho mužstvo po zmene strán nebolo lepším celkom.

"Vyššie tempo sme neustáli. V druhom polčase mali Michalovce územnú prevahu. Chvalabohu nám vyšli striedania, trochu sa to oživilo. V správny moment sme dali gól, potom sme to už dokaučovali. Vyhrali sme najmä emóciami, tie boli veľké."

"Bavíme sa o jednom zápase. Bolo potrebné správne nastaviť chlapcov, aby hrali vyššie a agresívnejšie, aby viac napádali. Samozrejme, bol tam aj efekt gólu, po ktorom plánu uverili ešte viac. Dôležité bolo získať si ich na svoju stranu. Tiež pociťovali situáciu, ale stále sme to mali vo vlastných rukách," pokračoval bývalý tréner Nitry, Miškovca, Serede, Pohronia či Trebišova.

Uvidíme Geriho v pozícii hlavného trénera Košíc aj permanentne?
Uvidíme Geriho v pozícii hlavného trénera Košíc aj permanentne?fckosice.sk/Šimon Pavlišin

Zápas si "odbehol" odtrénovať z manažérskej pozície, keďže v FC Košice dlhodobo pôsobí ako športový riaditeľ akadémie.  "Poďakovať sa musím kolegom v realizačnom tíme, všetkým v klube, ktorí vytvorili prostredie na posledný zápas. Stál za nami celý klub, vedenie i fanúšikovia. Najväčšia pochvala patrí chlapcom, že do toho dali všetko. Striedať sme museli nie pre taktiku, alebo pre to, že niekto hral zle, ale z dôvodu, že chalani padali na zem a boli vyčerpaní."

Nárokovanie na nálepku "spasiteľa futbalu" v druhom najväčšom meste republiky 47-ročný rodák z Kráľovského Chlmca skromne odmietol.

"Nie som záchranca košického futbalu. Túto sezónu sme uhrali, aby sme nevypadli, ale záchranca určite nie som. Sú ľudia, ktorí tu dlhodobo pracujú, rovnako hráči, nie je to len moja robota. Takisto tréneri predo mnou, tí všetci priniesli viac bodov ako ja. Vyšlo to však tak, že na posledné kolo som tu bol ja."

Po konci Jána Kozáka ml. je zároveň na mieste otázka, kto bude ďalším trénerom žlto-modrých. Gergely Geri akúkoľvek diskusiu bleskovo zažehnal. 

"Nechcem sa na túto tému vyjadrovať. Poviem to tak, ako môj kolega Ivan Galád, ktorého týmto pozdravujem: Pôjdem na ryby a potom sa uvidí," reagoval vtipne na otázku o budúcnosti. Práve s Galádom zachránil Geri (v pozícii asistenta) Zlaté Moravce v baráži počas sezóny 2022/2023, keď sa ViOn postavil proti Prešovu.

Hodnotenia základných zostáv.
Hodnotenia základných zostáv.Flashscore

Dvojzápas o všetko teraz čaká iný tím. Na strane Michaloviec bude stáť kvalita, ale rozhodnie nie energia. Zemplínčania majú oproti Petržalčanom na regeneráciu o jeden deň menej, pričom ich ešte čaká dlhá, viac ako päťhodinová cesta do hlavného mesta. Úvodný duel baráže je na programe v utorok o 17:30 na Tehelnom poli, odveta o štyri dni neskôr, v sobotu o 16:30 v Michalovciach.

"Musíme sa dvihnúť po psychickej stránke. Chlapci sú veľmi zdeptaní. V utorok to nebude jednoduché. Vieme, čo nás čaká, ale ja som presvedčený, že to zvládneme. Barážové stretnutia sú veľmi nepríjemné. Nechcem sa opakovať, ale najdôležitejšie bude zapracovať na psychickej stránke, pretože kvalitu máme. Som presvedčený o tom, že dvojzápas dokážeme zvládnuť," vrátil sa k téme František Straka.

Petržalka - Michalovce (utorok, 17:30)

"Teraz však prevláda obrovské sklamanie chlapcov, ktorí urobili maximum na to, aby sme vyhrali. Ide o to ich správne nastaviť, postaviť na nohy a pripraviť sa. Času je málo, Petržalka má o deň viac na regeneráciu, keďže hrali v piatok, my v sobotu, znovu sa hrá už v utorok." 

"Zdá sa mi, že Volanakis dostal piatu žltú kartu, určite prídu nejaké zmeny. Uvidíme v nedeľu, aký bude zdravotný stav hráčov. Opakujem, dôležité ich bude dvihnúť po morálnej stránke a dať im pozitívnu energiu. O to sa stopercentne postarám," dodal tréner Zemplínčanov.