Pre koho sa hrá futbal v decembri? Slovan bez rekordu, Košice pretrhli negatívnu sériu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pre koho sa hrá futbal v decembri? Slovan bez rekordu, Košice pretrhli negatívnu sériu

Pre koho sa hrá futbal v decembri? Slovan bez rekordu, Košice pretrhli negatívnu sériu
Pre koho sa hrá futbal v decembri? Slovan bez rekordu, Košice pretrhli negatívnu sériuTASR/Flashscore
Na úvodné decembrové kolo tejto sezóny Niké ligy sa nebude spomínať v dobrom. Počasie pokazilo futbalový zážitok na väčšine štadiónov a často to bol skôr boj ako skutočný pôžitok. Sneh aj dážď sa pohrali s usporiadateľmi a do Únie ligových klubov (ÚLK) poslali odkaz, že takéto termíny nie sú prijateľné. A to sa ešte budú hrať dve kolá...

Kritika na termínovník sa zrodila prakticky po každom stretnutí. V Trenčíne napadla značná posýpka snehu, preto muselo byť stretnutie prerušené, prácu mali traktory. Hráči však zažili to, čo asi ešte nikdy predtým. Na 25 minút sa vrátili do šatní, potom sa hralo ďalej. V stretnutí kombinačne založených mužstiev však diváci nedostali to, čo mali. Oba celky sa museli pokúsiť hrať viac vzduchom, čo nie je vlastné ani jednému.

Výsledkový sumár 16. kola Niké ligy.
Výsledkový sumár 16. kola Niké ligy.Flashscore

Zlaté Moravce sa pasujú s trávnikom aj počas oveľa lepších podmienok. Po daždi lopta zastavovala, čo takisto vyústilo k negatívnemu ohlasu u trénerov či hráčov. Žilinský kouč Hynek odkázal, že domácemu Hippovi vôbec nezávidí najbližší duel proti Košiciam. O niečo lepšie to síce bolo v Trnave či v Bratislave, no rovnako sa hráči museli pasovať s ťažkými podmienkami. Kouč Gašparík už dopredu vedel, že to bude "hrozný" zápas. Jeho zverenci ho zvládli a vyhrali piaty raz po sebe.

Program 17. kola.
Program 17. kola.Flashscore

Situácia s trávnikom bola prakticky na jednotku v Košiciach. Tie vďaka gólu Petráka z nadstavenia ukončili desaťzápasovú sériu prehier. Prekvapenie sa zrodilo v hlavnom meste, odkiaľ bod zobral Ružomberok a to mohol pokojne vyhrať. Opakované zábery gólu Strelca minimálne naznačujú hru rukou pri spracovaní.

Nie je z toho jedenásťzápasová šnúra výhier, akú "belasí" ťahali naposledy od decembra 2018 do apríla 2019, aj preto má obhajca titulu náskok už len štyroch bodov na druhú Žilinu.

Tabuľka po 16. kole.
Tabuľka po 16. kole.Flashscore

ViOn a Michalovce negatívne prekonali sami seba a stanovili nový rekord súťaže. Nevyhrali už šestnásťkrát, stále čakajú na úvodnú výhru v tomto ročníku. Trenčín natiahol sériu bez výhry na sedem stretnutí, naposledy vyhral koncom septembra. So snehom sa trápil dlhšie ako Podbrezová a aj keď sa neskôr prispôsobil, prehrával 0:2. Nedávno bol prvý, teraz na Slovan stráca už priepastných štrnásť bodov.

Košice ukončili desaťzápasovú sériu prehier

Už pred duelom bolo jasné, že jedna zo šnúr sa s určitosťou skončí. Buď tá domáca, desaťzápasová bez bodu, alebo michalovská päťnásťzápasová bez triumfu. Lepšie si to rozohral nováčik, ktorý skóroval po nožničkách Ananeho (viac nižšie).

Zemplínčania však boli aktívnejší, v prvom dejstve mali z hry viac, a keď v 40. minúte zahral Fabiš rukou vo vlastnej šestnástke, zdalo sa, že bude vyrovnané. Lenže potom si loptu na biely bod postavil Jánošík, ktorého vychytal Kira. Brankárska jednotka Košičanov zožala skandovanie od fanúšikov počas i po stretnutí. V mixzóne dal Kira jasne pocítiť, aký kameň zo srdca padol v metropole východu, keď hneď na tri otázky začal svoje odpovede slovami: "Verte mi...". 

Ostatné výsledky Košíc.
Ostatné výsledky Košíc.Flashscore

A zostaňme pri čísle tri. Smoliarom sa stal Volanakis, ktorý bol po rohových kopoch tri razy vo výbornej palebnej pozícii - na malom vápne alebo ešte bližšie k bráne. Buď však minul, alebo nechal vyniknúť Kiru. Napriek tomu vypukla na lavičke hostí radosť, keď aspoň na pár chvíľ vybavil deľbu bodov Magda len svojím druhým gólom medzi slovenskou elitou. 

Potom prišla chvíľa striedajúceho Petráka, ktorý prišiel na ihrisko v 85. minúte, aby v prvej minúte nadstavenia nádhernou krížnou strelou zvnútra šestnástky potešil trénera Jána Kozáka. Ten sa po prehrách 0:3 s Dunajskou Stredou, 0:2 s Trnavou a 0:1 so Žilinou nielenže dočkal prvého streleného gólu na lavičke nového zamestnávateľa, ale zároveň aj premiérových bodov a triumfu. 

Moment kola: Nad futbalom vyhralo počasie

Prečo sa vôbec hrá počas decembra? Ľudí, ktorí sa to hlavne v sobotu nepýtali, je asi ako šafránu. Sneh, dážď, rozbité ihriská, prerušenia hry, vysoké riziko zranení, slabý futbal a málo divákov na tribúnach. Za všetko hovoria slová trenčianskeho trénera Stolicu.

"Takto sa len zvyšuje riziko zranení a zdravie hráčov je podľa mňa to najdôležitejšie. Navyše na štadión príde pár ľudí, pretože podmienky nie sú dobré ani pre nich. Diváci potom vidia namiesto futbalu iba zmätok. Toto nemá pre nikoho žiadny význam. Možno pre ľudí, ktorí vytvárajú rozlosovanie súťaže," otvorene konštatoval na tlačovej konferencii.

A to nemôžeme zabúdať, že na programe sú pred Vianocami ešte dve kolá. "Tajne som dúfal, že sme sa poučili zo zápasu play-off na konci jari, keď hral Ružomberok v Podbrezovej, ale asi nie," doplnil žilinský kouč Hynek.

Gól kola: Tidjani Anane

Beninský futbalista krajší premiérový gól za Košice ani nemohol streliť. Nováčik po rýchlej rozohrávke Kiru predviedol ukážkový protiútok s centrom Fabiša z pravého krídla a následne nádhernými nožničkami Ananeho, ktorý sa zavesil do vzduchu a nedal brankárovi žiadnu šancu. Sám po stretnutí priznal, že takéto zakončenie trénoval, čo sa vyplatilo. Oveľa dôležitejšia je prvá výhra po desiatich dueloch bez bodu.