TOP 7 legionárov, ktorí sa z Niké ligy dostali do veľkého futbalu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 7 legionárov, ktorí sa z Niké ligy dostali do veľkého futbalu

Kiwior sa teší zo svojho prvého gólu v drese Arsenalu.
Kiwior sa teší zo svojho prvého gólu v drese Arsenalu.Profimedia
Slovenská Niké liga má svoju kvalitu a jasne o tom svedčí aj fakt, že viacerí futbalisti sa z nej dostali do prestížnych európskych klubov. Vybrali sme sedem mien, ktoré po kvalitných výkonoch na Slovensku prestúpili do "veľkého futbalu".

Nemanja Matič

Srbský záložník v roku 2007 prišiel do Košíc, kde sa stal jedným z najlepších hráčov ligy a pred sezónou 2009/10 prestúpil za 1,5 milióna eur do Chelsea. Tam sa najskôr nepresadil, pretože za dva roky nastúpil iba dvakrát, hosťoval vo Vitesse.

Preto zvolil možnosť prestupu do Benficy, kde naplno preukázal svoje kvality, a tak ho londýnsky tím za 25 miliónov eur kúpil naspäť. Stal sa oporou celku zo Stamford Bridge, neskôr prestúpil do Manchestru United a momentálne je členom AS Rím.

Matič na úvod kariéry vyhral slovenský pohár. Následne v Portugalsku ligu aj pohár. Okrem toho dvakrát s "The Blues" ovládol Premier League a raz FA Cup. Dva razy bol najlepším futbalistom Srbska a svoje miesto si našiel takisto v ideálnej jedenástky najvyššej anglickej súťaže 2014/15.

Jakub Kiwior

Účastník majstrovstiev sveta v Katare pôsobil od roku 2021 v talianskej Spezii, kde sa stal stálicou základnej zostavy v systéme na troch stopérov. V minulosti sa s Kiwiorom spomínali aj prestupy do milánskeho AC či neapolského SSC, ale v januári zamieril do Arsenalu. Potreboval čas na adaptáciu, ale už strelil aj prvý gól a dá sa očakávať, že v novej sezóne bude dostávať čoraz viac šancí.

Londýnsky tím síce nezískal titul, no Poliak postupne získaval viac času na ihrisku a strelil aj gól v Premier League. Rodák z mesta Tychy začínal svoju seniorskú kariéru na Slovensku. Hrával vo vtedajšej Fortuna lige za FK Železiarne Podbrezová a MŠK Žilina.

V najvyššej slovenskej súťaži odohral 60 zápasov, v ktorých strelil tri góly a pridal jednu asistenciu. V žlto-zelenom drese si zahral finále Slovnaft Cupu, v ktorom so spoluhráčmi nestačil na bratislavský Slovan. Veľmi dobré výkony podával aj na MS v Katare.

Leon Bailey

Jamajčan bol jedným z 23 detí, ktoré si adoptoval tréner Craig Butler. Najskôr išiel z rodnej krajiny do Rakúska a následne bol dva roky súčasťou AS Trenčín, no v slovenskej lige toho veľa neodohral. Napriek tomu ho kúpil Genk, kde si spravil veľmi dobré meno. Prestúpil do Bayeru Leverkusen v Bundeslige.

Počas 119 ligových stretnutí strelil 28 gólov, dostal sa aj do zostavy ročníka 2017/18 a pred sezónou 2021/22 za neho neváhala Aston Villa zaplatiť až 30 miliónov eur. V Premier League ho pribrzdilo zranenie, no tréner Emery mu verí. V mladosti chcel byť šprintérom. Zaujímal sa o neho aj Ajax, prestup padol kvôli nariadeniam FIFA.

Moses Simon

V roku 2013 prišiel z akadémie Ajaxu do AS Trenčín, kde debutoval na seniorskej úrovni a mal skvelý ročník 2014/15, počas ktorého strelil trinásť gólov. Tri roky hrával za belgický Gent, odkiaľ ho kúpilo Levante do La Ligy. Záujem mali aj Liverpool či Tottenham. V prvej sezóne odohral medzi španielskou elitou devätnásť stretnutí a strelil jeden gól.

Odišiel na hosťovanie do Nantes, ktoré ho v roku 2020 natrvalo kúpilo a stal sa jeho oporou. Vyhral aj Coupe de France. Simon odohral za reprezentáciu Nigérie už 57 stretnutí. Z účasti na MS 2018 ho vyradilo zranenie.

Osman Bukari

Ofenzívne ladený futbalista Osman Bukari mal podobný začiatok seniorskej kariéry ako Kiwior, pretože takisto v roku 2018, po pôsobení v mládežníckych výberoch Anderlechtu, prestúpil na Slovensko. Medzi seniormi mu dal premiérovo šancu AS Trenčín.

Odchovanec ghanského klubu Accra Lions sa stal rýchlo oporou mužstva. Počas dvoch rokov odohral 66 zápasov. Strelil v nich pätnásť gólov a pridal 25 asistencií. Hlavne ročník 2019/20 mu vyšiel geniálne, nakoľko sa stal najlepším hráčom Trenčína, dostal sa do najlepšej zostavy sezóny a zároveň sa stal tretím najlepším futbalistom celej súťaže.

Aktuálne 23-ročný hráč podpísal kontrakt v belgickom KAA Gent, kde sa rýchlo aklimatizoval v zostave a zahral si napríklad skupinovú fázu Európskej ligy. Po roku zamieril na hosťovanie do francúzskeho Nantes. S ním zažil úspešný ročník, keďže vyhral Coupe de France, nastúpil aj pri finálovej výhre nad OGC Nice a pomohol mužstvu kvalifikovať sa do pohárovej Európy po 21 rokoch.

Napriek tomu neostal na Azúrovom pobreží a ani sa nevrátil do Gentu, ale za tri milióny eur ho kúpil srbský majster Crvena Zvezda Belehrad. Okamžite ťahal tím. Hattrickom a asistencou pri výhre 5:0 vyradil v predkole Ligy majstrov Pjunik Jerevan. Veľké derby s Partizanom okorenil krásnou strelou z voleja. Doposiaľ vo všetkých súťažiach odohral 24 zápasov a strelil sedem gólov.

Na MS 2022 v Katare strelil v drese Ghany gól Portugalsku a oslávil ho na štýl Cristiana Ronalda.

Samuel Kalu

V Trenčíne ešte nejaký čas ostaneme, nakoľko práve tam v roku 2016 z GBS Academy dorazil Kalu a rovnako tak si spravil dobré meno, takže ho neváhal kúpiť Gent. Odtiaľ sa už o dva roky sťahoval do slávneho francúzskeho celku Bordeaux, vtedy ešte hrajúceho Ligue 1 a dostal číslo 10.

Neskôr s mužstvom vypadol. V januári 2022 posilnil anglický Watford, podpísal s ním 3,5-ročný kontrakt. Gól strelil hneď pri debute za národný tím Nigérie, odvtedy odohral šestnásť stretnutí.

Wesley

Brazílsky útočník vystriedal štyri kluby na mládežníckej úrovni a v roku 2015 prišiel do Trenčína, za ktorý strelil počas jesennej časti v sezóne 2015/16 šesť gólov a darilo sa mu aj v predkolách Ligy majstrov. Zareagoval belgický Club Brugge a už v januári ho odkúpil do svojho tímu.

Počas troch rokov odohral 107 stretnutí a strelil 32 gólov, pričom vyhral dva tituly a stal sa aj najlepším mladým hráčom ročníka 2017/18. Aston Villa za neho v lete 2019 zaplatila takmer 25 miliónov eur, následne odohral svoj prvý aj posledný zápas za reprezentáciu Brazílie.

Pôsobenie v Premier League mu nevyšlo podľa plánu, nedarilo sa mu ani na hosťovaniach v Bruggách či Internacionale. Poslednú sezónu strávil v Levante, kde strelil v 33 dueloch iba dva góly a klubu tesne ušiel postup do La Ligy. Teraz sa vracia k "Villans" a o jeho budúcnosti sa ešte rozhodne.