Vicemajster udržal jadro pokope, nový ročník otvorí s viacerými zmenami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vicemajster udržal jadro pokope, nový ročník otvorí s viacerými zmenami
Tréner Adrián Guľa si mení káder podľa svojich predstáv. V minulej sezóne mu majstrovská trofej ušla v záverečnej fáze ligy.
Tréner Adrián Guľa si mení káder podľa svojich predstáv. V minulej sezóne mu majstrovská trofej ušla v záverečnej fáze ligy.TASR
Futbalisti Dunajskej Stredy otvoria novú sezónu vo štvrtok v Európskej konferenčnej lige, kde narazia na gruzínsky Dila Gori. Myslia však už aj na ligu, v ktorej sa oproti uplynulej sezóne predstavia s viacerými zmenami v kádri.

Výrazná obmena, prišli viacerí bývalí zverenci

Káder žlto-modrých prešiel pred v lete výraznou zmenou. Opustilo ho trinásť futbalistov, z toho osem členov hlavného mužstva a medzi nimi opory ako Blackman či Kružliak. Pravidelne nastupoval Nebyla a pred zranením aj Balič. Prvý menovaný sa dohodol s konkurenčným bratislavským Slovanom. Slovenský stopér zvolil zahraničie v podobe gréckeho Volosu. 

"Čo sa týka Blackmana, aj to prináša futbal, budeme silnejší aj bez neho. Analýza ukázala, že sa potrebujeme posilniť v strede. Chýbala väčšia variabilita a zamerali sme sa na túto pozíciu. Ľudia vnímali, že prišli hlavne hráči, ktorí v minulosti pracovali s trénerom Guľom, ale hľadali sme takých, ktorí vedia hneď pomôcť," narážal hlavný lodivod na príchody viacerých svojich bývalých zverencov ako Aleš Čermák alebo Filip Kaša

Najbližší program tímu
Najbližší program tímuFlashscore

Štyridsaťosemročný tréner ďalej prízvukoval, že prestupové okno je naďalej otvorené a káder potrebuje so svojim realizačným tímom ešte doplniť. Športový riaditeľ na neho nadviazal a vyzdvihol prácu mladých hráčov. "Vitális pôsobil dobre v Győri, Szolgai z akadémie prešiel do Šamorína a potom k nám a to je dlhodobý proces. Povedal som mužstvu, že od každého očakávam o desať percent viac, aj od seba. Pokiaľ sa to podarí, môžeme dosiahnuť ciele. Sú ciele a sny, ale treba vnímať realitu. Keď pridáme ešte desať percent, ambície sa môžu naplniť," uviedol Jan Van Daele.

Najlepší strelec pokračuje, pripravený aj záložný plán 

DAC udržal v kádri najlepšieho strelca minulej sezóny Nikolu Krstoviča. V minulom ročníku nastrieľal v 27 zápasoch osemnásť presných zásahov, ku ktorým pridal tri asistencie. Reprezentant Čiernej Hory sa v marci dohodol s vedením na dlhodobom kontrakte. 

"Stanovili sme jasné predstavy. Určite ho nechceme za každú cenu predávať. Pokiaľ to bude mať logiku a všetky strany budú spokojné, sme otvorení. Realita je taká, že sú kluby, ktoré sa informujú, ale nič konkrétne. Uvidíme, čo prinesú najbližšie mesiace. Pokiaľ dôjde k jeho odchodu, máme záložný plán, máme pripravených niekoľko scenárov," dodal Van Daele.

Krstovič má za sebou výbornú sezónu
Krstovič má za sebou výbornú sezónuFlashscore

Posily do každej formácie

Z Plzne prišiel obranca Filip Kaša, stredopoliar Aleš Čermák a útočník Matej Trusa. Kaša aj Trusa majú so slovenskou ligou bohaté skúsenosti. Z poľskej Wisly angažovali Dunajskostredčania Konrada Gruszkowského a z maďarského Győru mladého Norberta Urblíka.

"Jadro mužstva zostalo pohromade. Vidno to aj na tréningu, že hráči vedia o sebe a vidia, čo môžu očakávať od ostatných hráčov. Prišli hráči, ktorí poznajú náš spôsob a práve to zrýchľuje adaptáciu. Som rád, že počas prípravy mužstvo ukázalo pokroky, ako rýchlosť hry, kompaktnosť v presingových situáciách. Veľkú silu nám určite dajú dva uplynulé zápasy, počas ktorých sme strelili deväť gólov. Som rád, že Matej Trusa zapadá do konceptu. Ukázal, že môže byť prínosom. Takisto aj Filip Kaša, alebo mladí hráči. Pre mňa je dôležité, že jadro zostalo pohromade, o to sa budem opierať," povedal Guľa.

Zmenu v kádri pocítili aj hráči, ale podľa kapitána Kalmára to na hre mužstva nie je cítiť. Maďarský legionár je na novú sezónu pripravený. "Bolo dosť veľa zmien, ale každý zapadol do mužstva. Aj vďaka tomu, že prišli do kolektívu, ktorý funguje. Každý nový hráč bude hneď prínosom. Chalani sú motivovaní a talentovaní. Bolo vidno, že v posledných 2-3 zápasoch je mužstvo herne pripravené," dodala klubová legenda.

Výsledky prípravných duelov DAC
Výsledky prípravných duelov DACFlashscore

Káder Dunajskej Stredy na sezónu 2023/2024:

Brankári: Samuel Petráš, Dániel Veszelinov, Attila Németh, Erik Gyurákovics

Obrancovia: Spyros Risvanis, Mateus Brunetti, Filip Kaša, Norbert Urblík, Alex Mendez, Alex Pinto, Damián Kachút, Konrad Gruszkowski, Márk Csinger, Yhoan Andzouana

Stredopoliari: Milan Dimun, Zsolt Kalmár, Miroslav Káčer, Dominik Veselovský, Aleš Čermák, Ammar Ramadan, Máté Szolgai, Milán Vitális, Riquelme

Útočníci: Željko Gavrič, Matej Trusa, Nikola Krstovič, Giannis Niarchos, Zoran Záhradník

Zmeny

Prišli: Filip Kaša (Plzeň), Aleš Čermák (Plzeň), Matej Trusa (Plzeň), Konrad Gruszkowski (Wisla Krakov), Željko Gavrić (Ferencváros), Norbert Urblík (ETO Győr), Márk Csinger, Milán Vitális (ETO Győr, návrat z hosť.), Máté Szolgai (Šamorín, návrat z hosťovania), Erik Gyurákovics (Šamorín, hosťovanie), Attila Németh (DAC U19)

Odišli: Dominik Kružliak, César Blackman, Sebastian Nebyla, Ahmet Muhamedbegović, Andrija Balić, Eric Davis, Ricardo Ferreira (všetci ukončenie zmluvy), Regő Szánthó (Ferencváros, ukončenie hosťovania), Norbert Balogh (Kisvárda, hosťovanie), Martin Rymarenko (Banská Bystrica), Ákos Szendrei (Kecskemét, hosťovanie), Damián Kachút (Šamorín, hosťovanie), Lukas Leginus (Šamorín, ukončenie hosťovania)