Zaostrené na súperenie Trnavy a Slovana: Prečo vznikla nevraživosť medzi rivalmi?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Zaostrené na súperenie Trnavy a Slovana: Prečo vznikla nevraživosť medzi rivalmi?
Aktualizované
Derby prináša aj takéto pohľady.
Derby prináša aj takéto pohľady.Profimedia
Zápasy Spartaka Trnava a Slovana Bratislava sa nazývajú "Tradičným derby" a sú najsledovanejším zápasom na Slovensku. Oba kluby spája turbulentná história, ktorá fanúšikov "andelov" a "belasých" postavila na opačné strany futbalovej barikády. Najbližšie sa stretnú už v sobotu 2. marca.

Ak by sme chceli hľadať počiatky slávnej rivality, museli by sme sa presunúť v čase o takmer sto rokov dozadu. Prvý vzájomný súboj sa odohral 21. marca 1926 v Trnave. Spartak vtedy ešte nebol Spartakom, ale Rapidom, zatiaľ čo Slovan hrával pod názvom (Čs)ŠK Bratislava. Rapid zvíťazil 3:1 a išlo o pokojný zápas medzi dvoma susediacimi mestami. Hoci sa volali inak, už v tom čase nastupovali vo farbách, ktoré sú pre ne typické dodnes. Trnava v červeno-čiernej, Bratislava v bielo-modrej kombinácii.

Oba tímy si v nasledujúcom období delili tituly v rámci tzv. župných majstrovstiev - Trnavčania ukoristili tri primáty, Bratislavčania päť. Zdravá športová rivalita trvala až do roku 1942, keď získala nový náboj. Dôvodom bol prestup najväčšej hviezdy Rapidu Františka Masaroviča, ktorý na hrote útoku strašil obrany súperov. Zakončovateľ začal rokovať s predstaviteľmi ŠK a sám na prestup tlačil, no predstavitelia trnavského klubu boli proti. 

Išlo o jednu z prvých veľkých futbalových "káuz" na Slovensku a transfer musela prešetrovať Západoslovenská futbalová župa. Snaha Masaroviča napokon bola úspešná, zmenil dres a fanúšikovia Trnavy mu to nezabudli. Prestupy medzi najväčšími rivalmi pokračovali aj v ďalších rokoch, čo pochopiteľne prilievalo olej do ohňa vášnivého súperenia.

Súboj rivalov v roku 1955.
Súboj rivalov v roku 1955.Profimedia

Zmeny dresov

Pre Trnavu bol kritický napríklad rok 1950, keď o prestup do Bratislavy požiadal legendárny Anton Malatinský, po ktorom bol o niekoľko desiatok rokov neskôr pomenovaný štadión. Nasledoval ho František Benedikovič. Išlo o opory mužstva, ktoré sa nenachádzalo v dobrom rozpoložení, čo malo za následok vypadnutie z najvyššej súťaže.

Naša historická exkurzia ale nekončí. V roku 1964 posilnil Slovan ikonický Jozef Adamec, dlhoročný slovenský reprezentant a jeden z najlepších futbalistov histórie krajiny. Trnavskej modle s prezývkou "Hatrlo" sa však v hlavnom meste príliš nedarilo, vydržal tam len niečo vyše roka. Do Trnavy sa tak vrátil so sklonenou hlavou.   

"Prišelcov" ale nájdeme aj na druhej strane barikády. V tíme trénera Malatinského, ktorý v roku 1968 získal premiérový majstrovský titul a o rok skôr ovládol Stredoeurópsky pohár, pôsobil aj obranca Ján Zlocha z Bratislavy. O tri desaťročia neskôr pôsobili v trnavskom drese dokonca dvaja významní hráči histórie Slovana - Dušan Tittel a Jaroslav Timko, pričom "andelov" viedol na lavičke Dušan Galis. Belasú farbu si chvíľu obliekali Marek Ujlaky a Igor Bališ. Prestupy na tejto trase pokračujú aj v súčasnosti. Nedeľné derby bude obzvlášť špecifické pre Kyriakosa Savvidisa, ktorý pred letným presunom do Slovana hrával tri sezóny za Trnavu.

Rivali si na trávniku nič nedarujú.
Rivali si na trávniku nič nedarujú.Profimedia

Ľudský faktor

Prelom šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov priniesol derby zápasy, ktoré prinášali "najsilnejšie iskrenie". Treba zdôrazniť, že oba tímy boli v tom čase európskou špičkou, veď Slovan v roku 1969 vyhral Pohár víťazov pohárov, čo sa doteraz nijakému slovenskému klubu nepodarilo. Spartak vypadol v semifinále Pohára európskych majstrov (predchodca dnešnej Ligy majstrov) s holandským Ajaxom.

Zápasy týchto tímov teda doma sledovali plné tribúny. V marci 1968 privítala Trnava na domácom trávniku Slovan, ktorý sa po polhodine hry ujal vedenia. 25-tisíc priaznivcov krátko na to prežilo chvíle hrôzy, keďže betónová bariéra na štadióne nevydržala nápor divákov a mnohí z nich sa so zraneniami ocitli na ihrisku. Zápas bol ukončený po tom, ako organizátori neboli schopní zabezpečiť regulérne podmienky ani po dvadsiatich minútach. "Andeli" žiadali opakovanie duelu v náhradnom termíne, zväz však mal iný názor a Slovan si na konto pripísal kontumačné víťazstvo 3:0. Opäť bol tak na pomyselnej streche rivality oheň.

Slávne derby má aj tienistú stránku.
Slávne derby má aj tienistú stránku.Profimedia

Od deväťdesiatych rokov sa rivalita preniesla aj do ulíc a zápasy sprevádzajú policajné manévre z dôvodu výtržností a potýčiek medzi oboma tábormi. Futbalovú romantiku vystriedala hrubá sila. História však priniesla aj mimoriadne pozitívny moment, na ktorý priaznivci zabúdajú.

Písal sa rok 1960 a Trnava mala v Stredoeurópskom pohári privítať AS Rím. O lístky na súboj so slávnym súperom bol enormný záujem, a tak sa duel odohral na Tehelnom poli. 50-tisícová kulisa sledovala výhru slovenského tímu v pomere 2:0 a na tribúnach došlo k niečomu, čo si v dnešnej dobe nevieme ani len predstaviť - priaznivci Slovana podporovali svojho rivala a spolu s fanúšikmi Trnavy vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru.