Arsenal ešte má šancu na titul. Čo potrebuje City a kto bude majstrom pri rovnosti bodov?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Arsenal ešte má šancu na titul. Čo potrebuje City a kto bude majstrom pri rovnosti bodov?

City a Arsenal dotiahli súboj o titul do posledného dňa sezóny.
City a Arsenal dotiahli súboj o titul do posledného dňa sezóny.AFP
Manchester City má pred záverečným kolom aktuálnej sezóny Premier League jednu ruku na trofeji. Zďaleka však nemá všetko hotové a o svoju majstrovskú šancu zabojuje aj druhý Arsenal. Aké sú možnosti oboch celkov pred posledným dňom ligového ročníka?

Hráči City sa v utorok po víťazstve 2:0 na ihrisku Tottenhamu dostali na čelo tabuľky, s dvojbodovým náskokom na Arsenal tak majú svoj osud vo vlastných rukách. Zverenci trénera Guardiolu sa snažia získať rekordný štvrtý ligový titul v rade. V posledný deň sezóny sa predstavia doma proti West Hamu, na úplnú istotu zisku trofeje im treba tri body, remíza stačiť nemusí.

Gunners chcú Citizens zosadiť trónu, k naplneniu tohto cieľa im neostáva nič iné, ako vyhrať domáci duel s Evertonom. Aké alternatívy pripadajú do úvahy pred 38. kolom Premier League?

Čo potrebuje Manchester City?

Správa pre City je naoko jednoduchá - poraziť West Ham a získať titul. Ak sa im to na Etihad Stadium podarí, stanú sa prvým tímom v histórii anglického futbalu, ktorý vyhrá štyri tituly v rade. Dosiahnuť to môžu aj vtedy, ak Arsenal nezdolá Everton.

Čo potrebuje Arsenal?

Tím Mikela Artetu má len jedinú možnosť - poraziť káder Toffees a dúfať, že Citizens nezískajú tri body. Čokoľvek iné ako víťazstvo domáceho mužstva na Emirates Stadium bude znamenať, že trofej skončí v rukách úradujúceho majstra z Manchestru. Nádej Londýnčanov sa však môže upierať aj na remízu oponenta, v tomto prípade by mali obaja ašpiranti rovnaký počet bodov.

Bitka o ligovú trofej bude napínavá až do konca.
Bitka o ligovú trofej bude napínavá až do konca.Flashscore

Čo sa stane pri rovnosti počtu bodov?

Ligové skóre je veľmi vzácnou a potenciálne rozhodujúcou okolnosťou. Práve gólový rozdiel môže byť kľúčom pri určení majstra. Ak Arsenal zvíťazí a City remizuje, oba tímy budú mať na svojom konte 89 bodov.

Do finálového dňa idú s lepším skóre Gunners, ich rozdiel gólov činí +61, čo je len o jeden zásah lepší výsledok, ako má City. Pri rovnosti bodov by teda rozhodoval práve tento faktor, ktorý je aktuálne jemne naklonený na stranu londýnskeho mužstva.

Tento činiteľ rozhodol o titule už v sezóne 2011/12, keď v posledný deň bojovali o post majstra manchesterskí rivali City a United. Zvyšok príbehu už je históriou. Po ikonickom víťaznom góle Sergia Agüera z 94. minúty v zápase proti QPR sa City bodovo dotiahlo na mestkého protivníka, oba tímy mali 89 bodov, no Sky Blues disponovali gólovým rozdielom +64, zatiaľ čo Red Devils iba +56.