Čögley svoje rozhodnutie ukončiť kariéru neľutuje. Spoluprácu so Ševelom si užíva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čögley svoje rozhodnutie ukončiť kariéru neľutuje. Spoluprácu so Ševelom si užíva

Peter Čögley počas tréningu.
Peter Čögley počas tréningu.Archív PČ
S výnimkou polročného angažmánu v českom Bohemians strávil prakticky celú kariéru na slovenských trávnikoch. Keď mu zavolal bývalý spoluhráč, tréner a najmä kamarát Martin Ševela (47), nezaváhal PETER ČÖGLEY (34) ani na sekundu a ukončil hráčsku kariéru. Plynulo prešiel do Saudskej Arábie, kde v mužstve Al-Adalh plní rolu asistenta trénera. Nielen o tom sme sa s dvojnásobným majstrom Fortuna ligy rozprávali v rozsiahlom rozhovore Flashscore Správ.

V novembri, nečakane a v rozbehnutej sezóne, oznámil ukončenie aktívnej kariéry. Jeho bývalý tréner pod ktorého vedením sa radoval dvakrát z double v AS Trenčín, Martin Ševela, mu dal neodmietnuteľnú ponuku.

"Samozrejme, ponuka bola taká lákavá a výborná, že v mojom veku a s tým, aké som mal zdravotné problémy, sa nedalo povedať nie. Jednoducho je to Saudská Arábia, takéto ponuky sa neodmietajú. Neviem, či by bol niekto schopný povedať nie, keď ako profesionálny hráč môže plynulo prejsť po kariére do realizačného tímu. S Martinom sme si veľmi blízki, je to môj kamarát. Neuveriteľné, čo sa stalo a za takúto šancu som vďačný," ozrejmil Čögley, ktorého v ostatnom období trápili problémy s kolenami. S futbalom sa rozlúčil po sedemnástich rokoch.

Spolu s trénerom Ševelom.
Spolu s trénerom Ševelom.Archív PČ

Skúsený pravý obranca, ktorý vo svojej kariére nazbieral 297 ligových štartov (strelil štyri góly a na 21 prihral, pozn. red.), sa s futbalovými povinnosťami na trávniku rozlúčil v drese Skalice. Trénerskú licenciu si robil postupne v predchádzajúcich rokoch, v ktorých pôsobil pri Žitave v Zlatých Moravciach. 

"Vďačím im za to, že mi umožnili študovať UEFA A licenciu. Najmä tréner Benkovský, ktorý to nemal jednoduché a v kritických situáciách ma uvoľnil z tréningov, taktiež majiteľ. Boli radi, že som študoval. Nakoniec som všetko zvládol bez väčších problémov. Pomohli mi aj mentori na zväze," doplnil rodák z Trenčianskej Turnej. 

Vaše tri bývalé kluby bojujú o záchranu. Najhoršie je na tom, aktuálne, ViOn. Komu držíte palce, aby zotrval v súťaži?

"Ligu, samozrejme, sledujem online. Prehľad mám. Snažím sa vidieť čo najviac. Zlaté Moravce, rovnako ako Trenčín so Skalicou, sú namočené v záchranárskych bojoch. Každý jeden to má ťažké. Každý má určité problémy. Mám svojich favoritov, ale meno jedného si nechám pre seba (úsmev).

Spomínali sme licenciu. Najvyššia UEFA PRO vás neláka?

"Momentálne nemám čas na rozšírenie trénerskej licencie. Neuvažujem nad tým. Z pozície, v ktorej som, mám veľkú radosť. Pripadlo mi množstvo povinností, môžem sa realizovať. Vedel som, prečo sem idem a čo tu budem robiť. Som maximálne spokojný. Myšlienky smerom k hlavnému trénerovi mi v hlave nevíria."

Ako hodnotíte doterajšiu spoluprácu, premiérovú, v realizačnom tíme?

"Nemôžem inak ako slovíčkom výborná. Ešte predtým, ako som sa k nim pripojil, som absolvoval niekoľko stretnutí s Martinom. Veľakrát mi hovoril, aká bude moja náplň. Všetko funguje na profesionálnej úrovni."

K mužstvu ste sa pripojili počas prípravného kempu v Turecku. Všetko sa zbehlo rýchlo?

"Veľmi rýchlo. Jeden telefonát od Martina zmenil absolútne všetko. Bez váhania som mu povedal, že ukončím kariéru a idem za tebou do Saudskej Arábie."

Realizačný tím mužstva Al-Adalh. Druhý sprava Čogley, vedľa neho Ševela.
Realizačný tím mužstva Al-Adalh. Druhý sprava Čogley, vedľa neho Ševela.Archív PČ

Arabský svet je od nášho vo viacerých smeroch vzdialený. Už ste sa adaptovali na jeho špecifiká?

"Je pravda, že majú svoje pravidlá. Na druhej strane, krajina je úžasná. Čo všetko dokázali vybudovať, moderná infraštruktúra na každom kroku... Z môjho pohľadu je tu životná úroveň vyššia než na Slovensku. Žije sa mi tu dobre. Nemal som žiadny problém. Ľudia sa nikam neponáhľajú, nie sú v strese."

Prekvapilo vás niečo, na čo si stále zvykáte? 

"Nie, vôbec. Nič ma nezaskočilo. Všetko vnímam pozitívne, či už po futbalovej, alebo životnej stránke. Išiel som sem s určitou predstavou, nakoniec som príjemne prekvapený."

Boris Godál po príchode v jednom rozhovore prezradil, že si musí zvyknúť na neskoré príchody svojich spoluhráčov do kabíny. Realizačný tím to rešpektuje? 

"V každom mužstve máte rôzne typy hráčov. Sú tu zvyknutí na iné fungovanie, ale keď meškajú, dostanú pokutu. Tak, ako sme ju dostávali my v našich kluboch. 

Domáci jazyk vám nerobí problém? 

"Niečo som už pochytil. Zdokonaľujem sa najmä v angličtine. Niektorí, okrem arabčiny, na mňa vyťahujú aj francúzštinu (smiech). Človek sa učí celý život. Je pozitívne, keď sa môžete učiť nové jazyky. Snažíme sa používať základné slovíčka v domácom jazyku. Rešpektujeme krajinu, v ktorej sme. Hráči si to veľmi vážia."

V štrnástich zápasoch Al-Adalh nazbieral tri výhry, päť remíz a sedem prehier. V tabuľke sa nachádzate v pásme zostupu. Vyvíja na vás vedenie veľký tlak?

"V každom klube je na trénerov vyvíjaný tlak. Nezáleží na tom, či hráte o majstra, alebo ako my, o záchranu. Mužstvo sme prevzali v určitom stave. Našťastie, vyšli nám transfery. Postupne zbierame dôležité body."

Po dobre odvedenej práci padne vhod aj káva.
Po dobre odvedenej práci padne vhod aj káva.Archív PČ

Do konca súťaže zostáva sedem zápasov. V ostatnom kole ste získali bod na pôde Damacu. Ako vnímate aktuálnu situáciu? 

"Bod je veľmi dôležitý. Damac je silný a náročný súper. Proti nemu sa body nezískavajú len tak. Pomôže nám. Vypadávajú dve mužstvá. Miernu výhodu môžeme mať na konci sezóny z hľadiska vzájomných zápasov s Al-Khaleej. Samozrejme, v prípade rovnosti bodov. Teraz nás čaká dvojtýždňová pauza, keďže je ramadán. Následne v priebehu zhruba piatich týždňov máme pred sebou nabitý program."

Čo sa týka tréningového procesu, preferujete európsky spôsob s videoanalýzami?

"V tomto smere je to tu rovnaké. Všetky zápasy sa vysielajú v televízii. Na každom je k dispozícii VAR. Stretnutie si môžeme rozobrať cez veľa kamier, čo je super, pretože hráčom dokážeme pripraviť detailnú analýzu z každého uhla pohľadu. Nič nám neujde."

Nedávno prišiel do ligy jeden z najlepších futbalistov na svete - Cristiano Ronaldo. Cítiť, že sa zvýšil záujem o futbal?

"A ako! Celá krajina je v eufórii. Azda v každom kúte to po jeho príchode ožilo. Pred pár dňami oznámil Al-Hilal, že ponúkol Messimu konkrétnu ponuku. Neuveriteľné, aké majú možnosti."

Nielen Messi, ale najnovšie informácie hovoria aj o záujme o Josého Mourinha. Svedčí to o tom, že si môžu dovoliť čokoľvek?

"Ak by sa im to podarilo, pretože ďalšie svetové mená sa takmer denne spomínajú, bude krajina nesmierne silná. Chcú dostať futbal na výslnie. Jednoducho spraviť z tejto ligy jednu z najlepších na svete."

Tréningový proces kontroluje tréner Ševela. Čogley rozdáva pokyny.
Tréningový proces kontroluje tréner Ševela. Čogley rozdáva pokyny.Archív PČ

Proti Ronaldovi ste pred pár dňami hrali. Ako sa vám ako futbalista pozdával v priamo akcii? 

"Fantastický futbalista. Dal nám dva góly. Počkal si na svoju šancu. Mimoriadne efektívny. Všetky nábehy, na čo je zvyknutý, načasovanie, pýtanie si lopty... Dvakrát sme mu ponúkli šancu, dvakrát udrel. Radosť sa pozerať na takého hráča."

Jeho Al-Nassr ste podľahli doma 0:5. Rozdiel medzi prvou polovicou ligy a druhou je markantný?

"Áno, najmä Al-Nassr či Al-Hilal majú obrovskú kvalitu. Neznamená to, že sa nedajú poraziť. Potvrdili sme to proti Al-Shabab. Tri body sme získali na jeho trávniku. Ide o veľký klub, kvalitný tím. Môžu si dovoliť podpísať veľkú kvalitu. Každý zápas je iný, mimoriadne náročný." 

Ako to s vami vyzerá z pohľadu ďalšieho obdobia. Máte opciu alebo budete rokovať o predĺžení?

"Zmluvu máme do konca aktuálnej sezóny. Všetko bude záležať od toho, ako skončíme. Dostali sme jasný cieľ - zachrániť mužstvo v najvyššej súťaži. Každý deň tvrdo pracujeme, aby sme ho splnili. Potom uvidíme, čo sa stane."