Liverpool sa chce vrátiť do Ligy majstrov, spolieha sa najmä na jedno meno

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Liverpool sa chce vrátiť do Ligy majstrov, spolieha sa najmä na jedno meno

Allison je stálicou v bráne Liverpoolu.
Allison je stálicou v bráne Liverpoolu.AFP
Prebiehajúce prestupové okno nie je také, aké si mnohí fanúšikovia Liverpoolu vysnívali. Zdá sa, že osud klubu v tejto sezóne môže do veľkej miery závisieť od formy jedného kľúčového hráča.

Po nevydarenej sezóne, v ktorej sa tímu nepodarilo bojovať o titul v Premier League a dokonca ani zabezpečiť si miesto v prvej štvorke, sa v klube z Merseyside očakávala veľká rekonštrukcia.

Spočiatku sa objavili sľubné náznaky. Hoci hráči ako Roberto FirminoJames MilnerNaby Keita a Alex Oxlade-Chamberlain odišli ako voľní hráči, bolo to vopred plánované.

Liverpool sa rýchlo rozhýbal a priviedol posily v podobe Alexisa Mac Allistera z Brightonu a Dominika Szoboszlaia z RB Lipsko. Situácia však nabrala nečakaný spád, keď prišli ponuky za stredopoliarov Fabinha a Jordana Hendersona.

Klub sa rozhodol peniaze prijať, pričom Fabinho sa opäť stretol s Nunom Espiritom Santom v Al-Ittihade a kapitán klubu Henderson odletel hrať pod vedením svojho bývalého spoluhráča Stevena Gerrarda do Al-Ettifaqu.

Tieto odchody budú mať nepochybne výrazný vplyv na tím. Klopp prišiel o svojho primárneho defenzívneho záložníka, pravdepodobne i druhého najlepšieho hráča na tomto poste a vzhľadom na Milnerov odchod aj o tretieho najlepšieho.

Tento problém umocňuje skutočnosť, že "Reds" vyzerajú v strede obrany tak zraniteľní, ako sme ich nevideli už niekoľko rokov. Hoci sa očakáva, že Ibrahima Konaté sa v nasledujúcich sezónach stane kľúčovým pilierom obrany Liverpoolu, existujú obavy týkajúce sa hráčov okolo neho.

Virgil van Dijk nepreukázal takú mimoriadnu úroveň, akú prezentoval v začiatkoch svojej liverpoolskej kariéry. Joel Matip - ktorý vstupuje do posledných 12 mesiacov svojej zmluvy - mladší už nebude a príliš často sa prejavuje jeho vek.

Joe Gomez má problémy udržať si konzistenciu, keď dostane príležitosť. V máji Klopp priznal, že v lete chce priviesť aspoň jedného nového stredného obrancu. Klubu sa však doteraz nepodarilo zabezpečiť potrebnú posilu.

Skutočnosť, že Liverpool v posledných piatich predsezónnych zápasoch inkasoval jedenásť gólov, by mala slúžiť ako varovný signál pred výzvami, ktoré ho čakajú.

Uprostred odchodov kľúčových hráčov a narastajúcej zraniteľnosti celého tímu sa úloha brankára Alissona Beckera stane kľúčovejšou než kedykoľvek predtým, ak sa má splniť cieľ "The Reds", ktorým je opätovné získanie vytúženej miestenky do Ligy majstrov.

Od svojho príchodu v roku 2018 je Alisson dôležitou súčasťou úspechu Liverpoolu. Dokonca aj v minulej sezóne bol jedným z mála hráčov, ktorí pravidelne dokázali fungovať na elitnej úrovni. Viac čistých kont v Premier League ako Brazílčan (14) v minulom ročníku dokázal nazbierať len David De Gea (17).

A hoci mu Zlatú rukavicu Premier League vyfúkol jeho bývalý rival z Manchestru United, ponorenie sa do základných čísel poukazuje na to, že liverpoolska jednotka bola lepšia nielen ako on, ale aj ako všetci jeho kolegovia z Premier League.

Môžeme na to poukázať pri pohľade na údaje spoločnosti Opta o očakávanom góle po strele (PSxG). Pripomíname, že PSxG je niečo podobné ako bežné xG, ale s istým rozdielom.

xG je ukazovateľ, ktorý určuje, aká dobrá je strelecká príležitosť, pričom berie do úvahy celý rad faktorov vrátane vzdialenosti od brány, uhla strely, rýchlosti pokusu a spôsobu asistencie. Využívajú sa pritom historické údaje o strelách, pričom 0,01 je najnižšia hodnota strely a 0,99 najvyššia.

PSxG však analyzuje kvalitu zakončenia strelca tým, že berie do úvahy umiestnenie strely v bráne. Ak snaha smeruje mimo alebo nad, PSxG je nulová. To z nej robí najlepšiu súčasnú metriku na analýzu výkonu brankára z hľadiska zastavenia strely.

V minulej sezóne Alisson zaznamenal nadhodnotu +10,1. Laicky povedané to v skutočnosti znamená, že vďaka jeho forme inkasoval Liverpool o 10 gólov menej, ako by sa očakávalo. To bol najlepší nadvýkon v Premier League. Pre porovnanie stojí za zmienku, že držiteľ Zlatej rukavice De Gea skončil s číslom -0,7.

Hoci situácia v Liverpoole nie je ani zďaleka ideálna, tím sa stále môže pochváliť množstvom útočných talentov, čo znamená, že je dobre pripravený na to, aby tento rok strelil veľa gólov. To mu do istej miery pomôže v boji o čelné pozície.

Zdá sa však pravdepodobné, že sa bude v konečnom zúčtovaní spoliehať na Alissona, aby zopakoval formu, ktorú ukázal počas väčšiny minulej sezóny, ak chce opäť ohroziť anglickú elitu a čo je rozhodujúce, vrátiť sa do prvej štvorky.