Od Tonaliho, Toneyho až po Cantonu a Di Cania: 10 slávnych futbalových trestov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Od Tonaliho, Toneyho až po Cantonu a Di Cania: 10 slávnych futbalových trestov
Eric Cantona sa preslávil "kung-fu" kopom do fanúšika na tribúne, za čo dostal zákaz činnosti.
Eric Cantona sa preslávil "kung-fu" kopom do fanúšika na tribúne, za čo dostal zákaz činnosti.AFP
Rekordná posila Newcastlu Sandro Tonali (23) dostala desaťmesačný zákaz hrania za stávkovanie počas pôsobenia v predchádzajúcom klube AC Miláno. Samozrejme, nie je to prvýkrát, čo bol dlhý zákaz činnosti udelený vysokopostavenému hráčovi v anglickom futbale. Portál Flashscore Správy zostavil zoznam ďalších 10 šokujúcich a neslávne známych príkladov, keď si veľké mená museli dať na dlhší čas od krásnej hry prestávku.

Ivan Toney

Najnovším príkladom dlhodobého zákazu pôsobenia vo futbale pred Tonalim je prípad útočníka anglického klubu Brentford Ivana Toneyho. Za nápadne podobných okolností ako Talian dostal Toney v máji osemmesačný zákaz činnosti po tom, čo sa priznal k 232 porušeniam pravidiel futbalovej asociácie o stávkovaní.

Pre hráča, klub aj krajinu to bola nepríjemná rana, keďže tento urastený stredný útočník bol v tom čase v skvelej gólovej forme. Toney dostal zákaz činnosti do 16. januára 2024 a pokutu 50 000 libier. Spočiatku sa nesmel zúčastňovať ani na tréningoch, ale tieto pravidlá sa trochu zmiernili a útočník sa opäť zapojil do diania.

Zákaz tiež podnietil manažéra Anglicka Garetha Southgatea, aby v budúcnosti navrhol iný prístup k hráčom s problémami so závislosťou a navrhol, že užitočnejšia ako zákaz by bola "podporná sieť".

Rio Ferdinand odchádza z tlačovej konferencie po tom, ako neuspelo jeho odvolanie na zrušenie osemmesačného zákazu činnosti za vynechanie testu na drogy
Rio Ferdinand odchádza z tlačovej konferencie po tom, ako neuspelo jeho odvolanie na zrušenie osemmesačného zákazu činnosti za vynechanie testu na drogyAFP

Rio Ferdinand

Legenda Anglicka a Manchestru United dostala v roku 2004 šokujúci zákaz činnosti na osem mesiacov po tom, ako v septembri 2003 neabsolvovala náhodný dopingový test, keď bola vybraná na odovzdanie vzorky dopingovým úradníkom UK Sport na tréningovom ihrisku United.

Ferdinand - v tom čase pravdepodobne jeden z najväčších anglických talentov - počas celého vyšetrovania tvrdil, že je nevinný. Jeho odvolanie bolo nakoniec neúspešné.

Aleksandar Mitrovič

Počas zápasu FA Cupu za Fulham v minulej sezóne proti Manchestru United často kontroverzný a horkokrvný srbský útočník stratil chladnú hlavu, strčil do rozhodcu Chrisa Kavanagha a videl červenú kartu.

Za to si vyslúžil automatický trojzápasový dištanc, ale po obvinení z násilného a nevhodného správania zo strany FA bol zákaz predĺžený na osem zápasov.

Útočník sa priznal k ďalším dvom priestupkom za používanie výrazov, ktoré boli "nevhodné, hanlivé, urážlivé a výhražné", za čo dostal pokutu 75 000 libier, ale neúspešne spochybnil obvinenie z násilného správania a musel vynechať kľúčové zápasy svojho klubu.

Eric Cantona

V momente šialenstva, ktorý mnohí považujú za ikonický moment Premier League, Francúz Eric Cantona divoko kopol do fanúšika súpera na tribúne Selhurst Parku po tom, čo už videl červenú kartu za Manchester United proti Crystal Palace v roku 1995.

Keď "kráľ Eric" schádzal k postrannej čiare, dotyčný fanúšik sa údajne posmieval útočníkovi natoľko, že ho prinútil skočiť cez reklamné tabule a vykonať úžasný "kung-fu kop" do jeho tváre. Výsledkom bol jeden z najznámejších súdnych prípadov týkajúcich sa futbalistu v histórii anglického futbalu.

Napriek tomu, že sa Cantona odvolal na súde, FA mu pozastavila činnosť na deväť mesiacov. Okrem toho musel odpracovať 120 hodín verejnoprospešných prác a len tesne sa vyhol trestu odňatia slobody za napadnutie.

Roy Keane z Manchestru United kričí na Alf Inge Haalanda z Manchestru City po červenej karte
Roy Keane z Manchestru United kričí na Alf Inge Haalanda z Manchestru City po červenej karteAFP

Roy Keane

Kapitán Manchestru United Roy Keane bol v roku 2002 suspendovaný na päť zápasov po šokujúcich odhaleniach z jeho prvej autobiografie, v ktorej sa Ír priznal, že v apríli 2001 chcel úmyselne zraniť hráča Manchestru City Alfa Ingeho Haalanda.

Ako napísal Keane vo svojej knihe: "Na Alfieho som čakal takmer 180 minút, tri roky, ak sa na to pozrieme z iného uhla. Čakal som dosť dlho. Tvrdo som ho udrel. Lopta tam bola (myslím). Vezmite si to."

FA to stačilo na vznesenie dvoch obvinení z poškodzovania dobrého mena hry, čo viedlo k predĺženému zákazu činnosti a rekordnej pokute 150 000 libier.

V druhej autobiografii, ktorá vyšla v roku 2014, Keane trochu ustúpil od svojich divokých tvrdení a uviedol: "Chcel som ho pribiť a dať mu najavo, čo sa deje. Chcel som mu ublížiť, postaviť sa nad neho a povedať: 'Vezmi si to, ty k***a'. Neľutujem to. Ale nemal som chuť ho zraniť. Bola to akcia, bol to futbal. Pes žral iného psa."

Paolo Di Canio šokoval futbalový svet, keď v roku 1998 pri návšteve Arsenalu na Hillsborough strčil do rozhodcu Paula Alcocka
Paolo Di Canio šokoval futbalový svet, keď v roku 1998 pri návšteve Arsenalu na Hillsborough strčil do rozhodcu Paula AlcockaProfimedia

Paolo Di Canio

Ďalší chaotický moment, ktorý sa navždy zapísal do análov folklóru Premier League. Paolo Di Canio zo Sheffieldu Wednesday - hoci si ho pamätáme pre jeho mnohé záhadné prejavy v anglickom futbale - je pravdepodobne najviac zarytý v pamäti pre jeho strčenie do rozhodcu Paula Alcocka počas domáceho zápasu jeho tímu s Arsenalom v roku 1998.

Talian bol dosť rozhorčený rozhodnutím arbitra, ktoré vyústilo do fyzického kontaktu. Komický krok dozadu po Alcockovom páde pripomínal niečo z filmu Laurela a Hardyho. Di Canio dostal priamo červenú kartu, následný zákaz činnosti na 11 zápasov a pokutu 10 000 libier.

Joey Barton

Joey Barton, ktorému kontroverzia nikdy nebola cudzia, dostal najdlhší zákaz v apríli 2017 po tom, čo sa vtedajší hráč Burnley priznal k obvineniu zo stávkovania v súvislosti s neuveriteľnými 1 260 stávkami na futbalové zápasy v rokoch 2006 - 2016, vrátane tých, v ktorých skutočne hral.

Pôvodne dostal 18-mesačný zákaz pôsobenia vo futbale, hoci po úspešnom odvolaní bol tento verdikt skrátený na päť mesiacov.

Aby sme však nezabudli, Angličan má za sebou aj množstvo iných incidentov vrátane útoku na tréningovom ihrisku na spoluhráča z Manchestru City Ousmaneho Daba v roku 2007 (po ktorom Dabo upadol do bezvedomia a mal odlomenú sietnicu).

Za svoje vyčíňanie v poslednom zápase sezóny 2011/12 proti Manchestru City , ktorý sa preslávil najmä vďaka neskorému víťazstvu Sergia Aguera, dostal zákaz činnosti na 12 zápasov, keď po červenej karte za úder lakťom do tváre Carlosa Teveza kopol Aguera do chrbta a pri odchode z ihriska sa pokúsil udrieť hlavou Vincenta Kompanyho. Očarujúce!

Bývalý futbalista Chelsea Adrian Mutu pred sídlom Futbalovej asociácie po tom, ako dostal zákaz činnosti za užívanie drog
Bývalý futbalista Chelsea Adrian Mutu pred sídlom Futbalovej asociácie po tom, ako dostal zákaz činnosti za užívanie drogAFP

Adrian Mutu

Jedna z prvých veľkých posíl v novej ére Romana Abramoviča v Chelsea dopadla neslávne. Rumunský útočník Adrian Mutu sa priznal k užívaniu kokaínu po tom, čo sa v roku 2004 vrátil s pozitívnym dopingovým testom.

Hráč neskôr dostal sedemmesačný zákaz pôsobenia vo všetkých futbalových súťažiach, ako aj žalobu od Chelsea, ktorá ho obvinila z porušenia zmluvy. Napriek tomu, že sa Mutu odvolal, súdny spor nakoniec prehral a bol nútený zaplatiť klubu odškodné vo výške viac ako 14 miliónov libier. Následne podpísal päťročnú zmluvu s Juventusom, ktorému jeho pošramotená povesť až tak nevadila.

Abel Xavier sa v roku 2005 stal prvým hráčom Premier League, ktorý dostal zákaz činnosti za užívanie liekov zvyšujúcich výkonnosť
Abel Xavier sa v roku 2005 stal prvým hráčom Premier League, ktorý dostal zákaz činnosti za užívanie liekov zvyšujúcich výkonnosťAFP

Abel Xavier

Portugalský internacionál Abel Xavier sa v roku 2005 stal vôbec prvým hráčom Premier League, ktorý bol uznaný vinným z užívania liekov zvyšujúcich výkonnosť počas svojho pôsobenia v Middlesbrough.

Bývalý obranca Evertonu, Liverpoolu a Ríma bol uznaný vinným z užívania anabolického steroidu methandrostenolonu a FA mu udelila zákaz činnosti na 18 mesiacov, hoci neskôr ho skrátila len na rok. V "Boro" potom hral ešte rok.

Mark Bosnich ukončil kariéru krátko po tom, ako dostal zákaz
Mark Bosnich ukončil kariéru krátko po tom, ako dostal zákazAFP

Mark Bosnich

Ďalší hráč Chelsea, ktorý dostal pokarhanie za užívanie kokaínu. Austrálsky brankár Mark Bosnich v roku 2003 prepadol pri neúspešnom dopingovom teste.

FA udelila bývalému hráčovi Manchestru United deväťmesačný zákaz činnosti a západolondýnsky klub s ním krátko na to rozviazal zmluvu, hoci Bosnich do istej miery trval na svojej nevine: "Áno, bral som drogy, ale až po skončení kariéry. Nemám žiadne výčitky. Futbalu nezostávam absolútne nič dlžný," povedal.

Následne ukončil kariéru a údajne ešte viac prepadol svojej závislosti, než sa približne o päť rokov neskôr vrátil do svojej vlasti.