Pre petrodoláre a slávu. Prestupové šialenstvo má Saudov dostať na futbalovú mapu sveta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pre petrodoláre a slávu. Prestupové šialenstvo má Saudov dostať na futbalovú mapu sveta

Karim Benzema je jedným z hviezdnych futbalistov, ktorí odišli do Saudskej Arábie ukončiť kariéru za štedrú odmenu.
Karim Benzema je jedným z hviezdnych futbalistov, ktorí odišli do Saudskej Arábie ukončiť kariéru za štedrú odmenu.Profimedia
Pred šiestimi rokmi sa futbalový svet zbláznil do "čínskeho draka" a chvíľu to vyzeralo, že najväčšie hviezdy smerujú k povestnému múru. Toto šialenstvo nakoniec vyprchalo a na hráčskom trhu začala opäť hrať úlohu Európa. V súčasnosti sa zdá, že tradičné adresy sú opäť na ústupe. Do hry vstúpili saudské petrodoláre a starý kontinent zase raz stráca svoje hviezdy. Karim Benzema (35) či N'Golo Kanté (32), ako aj žiadaný Rúben Neves (26) v najlepších rokoch, utiekli dohrať kariéru za štedré odmeny.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin minulý týždeň povedal: "Myslím si, že saudské kluby robia chybu. Mali by radšej investovať do akadémií pre mladých hráčov, priviesť kvalitných trénerov a vychovávať vlastných futbalistov."

"Kupovanie hráčov na konci ich kariéry nie je cesta vpred. Podobnú chybu už urobili v Číne, kde priviedli mená, ktoré už pomaly odchádzali do futbalového dôchodku," dodal 55-ročný slovinský funkcionár.

"Povedzte mi meno jediného hráča, ktorý je v najlepších rokoch a rozhodol sa odísť do Saudskej Arábie, aby začal svoju kariéru. Nie je to len o peniazoch. Hráči chcú vyhrávať tituly v kvalitných ligách. A tie sú v Európe," dodal.

Kórejčan proti prúdu

Je to však nevyhnutne pravda? Áno, v drvivej väčšine prípadov odchádzajú hráči na Blízky východ na konci kariéry. Hviezdy, ktoré si chcú našetriť na dôchodok. Po Ronaldovi sú to už spomínaní Francúzi Benzema a Kanté, pričom sa stále špekuluje o ďalších menách: Eduard Mendy, Pierre-Emerick Aubameyang, Kalidou Koulibaly či Matt Doherty.

Pre Chelsea je tento boom možno darom z nebies. Vďaka Saudom sa rozlúči s preplatenými "veteránmi" a uvoľní si priestor a finančné prostriedky pre mladších, perspektívnejších hráčov.

Ale aj tí čerství tridsiatnici alebo ešte mladší počúvajú na vábenie petrodolárov. Čoraz hlasnejšie sa hovorí o odchode 30-ročného Hakima Ziyecha, ktorý by Európe určite mal čo ponúknuť ešte niekoľko rokov. A marocký elegán nie je sám. Fabrizio Romano, ktorý sa špecializuje na prestupy, spomína aj o necelý rok staršieho Marcela Brozoviča, čerstvého finalistu Ligy majstrov.

Potom je tu možný odchod Saúla Nigueza, ktorý je vo svojich 28 rokoch na športovom vrchole v Atléticu Madrid. A Čeferinove slová znevažuje aj Callum Hudson-Odoi, len 22-ročný produkt akadémie Chelsea, ktorý po jarnom hosťovaní v Leverkusene koketuje s dvoma saudskými klubmi.

Heung-Min Son je na druhej strane proti prúdu. "V Premier League ma čaká ešte veľa práce. Na peniazoch mi teraz nezáleží," odmietol Juhokórejčan špekulácie o prestupe do Arábie.

Využitie potenciálu obyvateľstva

Z pohľadu Saudskej Arábie má mimoriadna aktivita na prestupovom trhu zmysel, a to aj napriek Čeferinovmu názoru. Krajina je závislá od ziskov z predaja ropy, ale to nebude trvať večne. Preto sa snaží vybudovať vlastný zábavný priemysel, aby využila neuveriteľný potenciál saudského obyvateľstva. To je zo 70 % mladšie ako 40 rokov a v drvivej väčšine sa zaujíma o futbal.

Najrozšírenejší šport na svete je logicky populárny aj v Saudskej Arábii. Ukázalo sa to na posledných majstrovstvách sveta, kde domáci vďaka masívnej podpore fanúšikov z tribún porazili neskorších majstrov Argentíny.

Saudi šokovali na majstrovstvách sveta víťazstvom 2:1 nad Argentínou.
Saudi šokovali na majstrovstvách sveta víťazstvom 2:1 nad Argentínou.Profimedia

Už teraz má saudská profesionálna liga veľmi slušnú úroveň a vďaka zimnému príchodu Cristiana Ronalda aj veľkú celosvetovú sledovanosť. Kvalita súťaže, pozornosť a cestovný ruch by sa mali s príchodom hviezdnych hráčov zvyšovať ruka v ruke.

Najvyšší predstavitelia "saudského prestupového šialenstva" si povedali: "Nechajme peniaze v našej krajine. Zapíšme Saudskú Arábiu na futbalovú mapu sveta."

Treba povedať, že sa im to zatiaľ darí veľmi presvedčivo. Ale aký je ďalší krok? Dosť možno usporiadanie majstrovstiev sveta, najlepšie v roku 2030, o ktorých sa hovorí ako o prvých "majstrovstvách sveta na troch kontinentoch" - Saudská Arábia by sa o ne delila s Gréckom a Egyptom.

Futbalové prestupy a špekulácie