Prekvapenia víkendu podľa dát: Chelsea, Slovácko a Anderlecht vyzvú rovnocenných súperov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Chelsea, Slovácko a Anderlecht vyzvú rovnocenných súperov
Naposledy sa Brentford radoval z víťazstva 2:0 na pôde Chelsea.
Naposledy sa Brentford radoval z víťazstva 2:0 na pôde Chelsea. Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Chelsea - Brentford, sobota 13:30

Fanúšikovia, ktorí v sobotu dorazia na Stamford Bridge, budú môcť sledovať oveľa kvalitnejšie predstavenie, než by napovedalo súčasné postavenie oboch tímov v tabuľke Premier League. Západolondýnske derby medzi Chelsea a Brentfordom je síce súbojom medzi 10. a 14. tímom, ale podľa ukazovateľa očakávaných bodov, ktorý je určitým meradlom kvality vytvorených aj nepremenených šancí (bez penált), by sa obe mužstvá mali nachádzať v prvej päťke súťaže.

Výsledky v tejto analytickej "tabuľke pravdy" sú v súčasnosti veľmi nahustené. Medzi tretím a desiatym miestom je len dvojbodový rozdiel, ale aj tak veľa prezrádza o sile jednotlivých tímov. V prípade Chelsea a Brentfordu poukazuje najmä na silu ich obrán. Domáci majú tretiu najlepšiu za Manchestrom City a Arsenalom, Brentford je momentálne piaty. Slovami čísel, 0,97 oproti 1,12 očakávaného inkasovaného gólu na zápas.

Poradie podľa očakávaných bodov.
Poradie podľa očakávaných bodov.11Hacks / Livesport

Objem a kvalita šancí, ktoré si obaja na ihrisku vytvorili, je tiež prakticky identická. "The Blues" majú v súčasnosti 1,65 xG na zápas, Brentford 1,68. Tím vedený Thomasom Frankom sa v ofenzíve spolieha najmä na Bryana Mbeuma, ktorého v streľbe z dobrých pozícií zdatne podporuje Yoane Wissa.

Lodivod domácich Mauricio Pochettino urobil v posledných stretnutiach niekoľko veľmi pozitívnych zmien. Enzo Fernández sa presunul z pozície desiatky na defenzívneho stredopoliara po boku Moisésa Caiceda a Conor Gallagher šiel opačným smerom, čo umožňuje oveľa lepšie využiť všetky schopnosti týchto dvoch skvelých futbalistov. Okrem toho začal pravidelne nastupovať mladík Cole Palmer, ktorý sa na trávniku proti Arsenalu pohyboval dokonca vyššie ako Raheem Sterling.

Bude však ešte chvíľu trvať, kým Chelsea začne fungovať ako dobre namazaný stroj. Najmä preto, že tentoraz budú stáť proti veľmi dobrej obrane. Silnou stránkou "Blues" sú navyše rýchle brejky, v ktorých bránení patrí Brentford k špičke ligy a inkasoval z nich druhý najmenší počet gólov (len dva). Navyše, Frankova družina bude hnevať súpera aj smerom dopredu. Jeho povestnou zbraňou sú skvele zvládnuté útočné štandardky, ktoré Chelsea bráni priemerne. Podľa všetkých ukazovateľov bude zápas vyrovnanejší, než predpovedajú stávkové kancelárie.

Slovácko - Liberec, sobota 15:00

Liberec sa postaral o najväčšie prekvapenie posledného kola českej ligy, keď šokoval favorizovanú Plzeň výhrou 3:0 na jej ihrisku. Navyše po výkone, ktorý si o takýto výsledok priam pýtal. Plzeň bola síce pozične o niečo lepšia, ale svoju územnú prevahu nedokázala pretaviť do dostatočného počtu nebezpečných šancí. Na druhej strane Liberec s tým nemal žiadne problémy a na očakávané góly vyhral v pomere 2,79:1,03.

Z hľadiska reálne inkasovaných gólov na tom Liberec nie je najlepšie a po odrátaní pokutových kopov má viac zásahov len päť ďalších tímov. Do veľkej miery je to však spôsobené aj istou dávkou smoly a neistým výkonom brankára Olivera Vliegena. Plzeň sa presvedčila, že vytvárať si šance proti Libercu nie je jednoduché.

Vývoj xG v zápase Liberec - Plzeň.
Vývoj xG v zápase Liberec - Plzeň.11Hacks / Livesport

Z hľadiska objemu a kvality vytvorených príležitostí na skórovanie je to momentálne dokonca štvrtá najlepšia ligová obrana s priemerom 0,90 xG. Slovácko je s 0,98 len o jednu priečku nižšie a sobotňajší súboj bude o tom, kto nájde lepší recept na svojho súpera v záverečnej tretine.

Aj tam sú si oba tímy podobné ako vajce vajcu s 1,2 očakávanými vytvorenými gólmi. Navyše sa stretnú dvaja súperi, ktorí sa výrazne spoliehajú na protiútoky. Zatiaľ čo Slovácko bude chcieť pred svojimi fanúšikmi kontrolovať hru, Liberec sa, pravdepodobne, príliš neodkloní od svojho zvyčajného spôsobu hry. Čo je pre nich dobré, pretože Moravanom sa proti podobne ladeným mužstvám nedarí...

Anderlecht - Leuven, sobota 20:45

Oba kluby delí v tabuľke priepastných 10 priečok, hoci podľa výkonov by mali byť v oveľa tesnejšom kontakte. Priaznivci Anderlechtu sa po 11. pozícii v Jupiler Pro League v minulej sezóne tešia z druhého miesta, no v ďalšom kole súťaže by mohli byť nepríjemne prekvapení. A to nielen preto, že ich do Vianoc čaká pomerne náročný žreb.

Tradičnému belgickému klubu sa nedarí dominovať v ofenzíve, kde obrovský diel zodpovednosti padá na letnú posilu Kaspera Dolberga. Dánsky reprezentant sa podieľa na takmer 50 % celkového počtu xG Anderlechtu, čo je nevídané číslo. Ak sa mu nedarí, "fialky" nemajú príliš veľa možností, ako streliť gól.

Dreyer aj Amuzu sú skôr kreatívni krídelníci a zo stredových priestorov sa nedostávajú do dostatočného počtu šancí. Anderlecht má priemer 1,29 očakávaného gólu na zápas, čo je ďaleko za Genkom (2,00), Union Saint-Gilloise (1,94) alebo Bruggami (1,79).

Za najlepšími zaostáva aj v obrane, ktorej by mal v budúcnosti naplno pomôcť nedávny príchod brankára Kaspera Schmeichela. Momentálne dosahuje takmer identické výsledky ako Leuven v ukazovateľoch očakávaných vytvorených a inkasovaných gólov, očakávaných bodov či dokonca zásahov. Preto by strata nebola šokujúca, najmä po týždeň starej prehre s St. Liege, ktorá znamenala tretie zaváhanie Anderlechtu v posledných piatich zápasoch.