Prekvapenia víkendu podľa dát: Tottenham a Marseille idú zaskočiť favoritov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Tottenham a Marseille idú zaskočiť favoritov
Snímka z januárového zápasu, v ktorom Arsenal dominoval 2:0.
Snímka z januárového zápasu, v ktorom Arsenal dominoval 2:0.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Arsenal - Tottenham, nedeľa 15:00

Pred niekoľkými dňami súčasný predseda "Spurs" Daniel Levy na stretnutí s priaznivcami a novinármi povedal: "Poviem to jednoducho: Máme späť náš Tottenham." A je dosť možné, že v miestnosti sa v tom čase nenašiel nikto, kto by mu jeho názor vyvrátil. Tím pod vedením nového trénera Angeho Postecogloua baví Premier League ofenzívnym futbalom, ktorý mu v úvodných piatich kolách priniesol 13 bodov a priebežné druhé miesto v tabuľke.

Hoci v takejto malej vzorke duelov stále významným spôsobom vstupuje do hry kvalita žrebu alebo faktor šťastia či smoly, z hľadiska čísel si Tottenham zatiaľ počína veľmi dobre. V ligovom porovnaní má najvyšší počet striel, najvyšší objem prihrávok smerujúcich do priestoru vzdialeného maximálne 20 metrov od súperovej brány a druhú najvyššiu intenzitu pressingu. Jeho aktivita vo finálnej tretine ihriska je obrovská a doteraz narobila problémy každému zo súperov.

V šiestom kole však budú "Spurs" čeliť zatiaľ najväčšej výzve. A to aj z hľadiska kvality súpera, či očakávaní, ktoré sú s nadchádzajúcim zápasom spojené. V ďalšom vydaní severolondýnskeho derby je jasným favoritom podľa stávkových kancelárií Arsenal, ale jeho zakopnutie by nebolo až takým prekvapením.

Hoci sa zverenci trénera Mikela Artetu môžu pochváliť najlepšou obranou z hľadiska kvality povolených šancí, treba mať na pamäti, že väčšinu ich programu tvorili súboje proti Nottinghamu, Crystal Palace, Fulhamu a Evertonu. To sú tímy, ktorých ofenzíva rozhodne nepatrí medzi najvyhlásenejšie. 

Okrem toho bude "Gunners" stále chýbať zranený štítový stredopoliar Thomas Partey a víkendový stret preto poskytne oveľa ucelenejší obraz o skutočnom stave ich defenzívnej jednotky. Tottenham si doposiaľ vytvára priemer takmer dvoch očakávaných gólov na zápas, čo je štvrtý najlepší výsledok za Manchestrom City, Brightonom a v inom smere sa trápiacou Chelsea.

Artetov tím sa aj z tohto dôvodu bude pravdepodobne snažiť hrať čo najpragmatickejšie, držať loptu na svojich kopačkách a prispôsobiť taktiku tak, aby nedal Tottenhamu príliš veľa priestoru na rýchle protiútoky. Ak však hostia skórujú ako prví, opatrnosť bude zbytočná. A vzhľadom na nadšenie, ktoré teraz panuje v tábore "Spurs", to určite nie je nereálny scenár.

PSG - Marseille, nedeľa 20:45

Hoci sa od Parížanov každoročne očakáva, že úplne ovládnu domácu súťaž, po piatich kolách aktuálnej sezóny Ligue 1 sa tím Luisa Enriqueho ešte len rozbieha. Hoci piate miesto s neveľkým odstupom na lídra nie je dôvodom na paniku, klub rozhodne nepôsobí uvoľneným dojmom.

Ročník začal remízami s tímami Lorientu a Toulouse, keď pri absencii Kyliana Mbappého strelil iba jediný gól. Jeden z najlepších hráčov sveta následne potvrdil svoju extratriedu štyrmi gólmi vo víťazných dueloch s Lens a Lyonom, no v poslednom kole PSG stratilo všetky body pri domácej prehre 2:3 s Nice.

Vývoj xG v zápase PSG - Nice.
Vývoj xG v zápase PSG - Nice.11Hacks / Livesport

 

Výsledok rozhodne nebol dielom náhody, nebezpečnejšie príležitosti na skórovanie si totiž vytvoril súper z Azúrového pobrežia. Parížania v súčasnosti trpia určitou nekonzistentnosťou, ktorá súvisí s vysokým počtom letných príchodov a odchodov. Tím opustili hviezdy ako Messi, Neymar, Sergio Ramos či Verratti, a hoci za ne prišli kvalitné náhrady, keď sa k vysokej fluktuácii hráčov pridajú aj zranenia, problémy sú na svete.

V dueli proti Nice zasiahlo do hry celkovo sedem nových hráčov, ku ktorým treba prirátať aj neustálené stopérske duo. Nováčik Milan Škriniar nastúpi raz po boku Marquinhosa, potom mu robí spoločnosť Danilo Pereira... Slušne hrajúce Marseille, ktoré si v dôležitých ofenzívnych a defenzívnych ukazovateľoch zatiaľ drží podobné čísla ako PSG, by teda mohlo rozháraného súpera minimálne potrápiť.

Zbrojovka Brno - Vyškov, sobota 17:00

Veľký futbalový sviatok sa chystá aj v druhej najvyššej českej lige - o prvé miesto sa pobijú líder tabuľky Vyškov a druhá Zbrojovka Brno. Hostia síce vstupujú do duelu v pozícii outsidera, no údaje ukazujú, že svojho oponenta môžu bez problémov pripraviť o všetky body. Proti sebe sa postavia (spolu s Vlašimou) najlepšie ligové útoky, ktoré spolu generujú 1,6 očakávaného gólu na zápas.

Kým útok Brna je v podstate one man show veterána Jakuba Řezníčka, medzi africkou enklávou Vyškova žiari tohtoročný objav Idjessi Metsoko. Obaja už stihli zaznamenať sedem presných zásahov.

Ak sa Brno rozhodne hrať otvorený futbal, bude zraniteľné z protiútokov. Viac nebezpečných šancí ako Vyškov si z rýchlych kontier vytvorila len pražská Dukla, zatiaľ čo Brno z týchto situácií často čelí strelám. Horšie zachytávajú protiútoky už len Vlašim a rezerva Sparty i Olomouca.

Tímy s najvyšším počtom xG povolených z protiútokov.
Tímy s najvyšším počtom xG povolených z protiútokov.11Hacks / Livesport

Brno zatiaľ dominuje vo vzduchu a má najvyššie percento úspešnosti v obranných i útočných hlavičkových súbojoch. Vyškov však v predchádzajúcich stretnutiach veľmi dobre bránil hlavičky vo finálnej tretine hracej plochy, čo je pre jeho fanúšikov pred šlágrom kola pozitívna správa.

V defenzíve má Vyškov mierne navrch. V metrike povolených očakávaných gólov sú momentálne druhí najlepší. Lepšie sú na tom v bránení striel z nebezpečných priestorov len hráči Opavy. Brno je v tejto disciplíne ôsme a malo inkasovať o dva góly viac ako Vyškov.