Premier League otvorili góly Haalanda, rekordy Burnley, červená karta, ale aj incidenty

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Premier League otvorili góly Haalanda, rekordy Burnley, červená karta, ale aj incidenty

Haaland privítal Burnley v Premier League dvomi gólmi.
Haaland privítal Burnley v Premier League dvomi gólmi.TASR
Nová sezóna Premier League 2023/24 odštartovala piatkovou predohrávkou na pôde Burnley, ktoré hostilo majstrovský Manchester City. Aktuálny obhajca treble potvrdil pozíciu favorita.

Najmladší v histórii

Bývalý kapitán a štvornásobný majster Anglicka v drese Manchestru City Vincent Kompany viedol domácich ako prvý belgický manažér v histórii Premier League a vôbec najmladší lodivod Burnley medzi anglickou elitou. Tomu prispôsobil aj zostavu, pretože s vekovým priemerom 23 rokov a 206 dní bola najmladšia v ére klubu na úrovni najvyššej súťaže.

Jej najneskôr narodeným členom bol ofenzívny univerzál Luca Koleosho, ktorý sa narodil v USA, ale reprezentovať môže aj Kanadu, Nigériu a Taliansko. "Javorový list" ho už trikrát povolal do seniorského tímu, stále zaň nenastúpil. Za USA si zahral v kategórii U15, počas leta bol súčasťou talianskeho tímu na európskom šampionáte do 19 rokov.

Od roku 2016 vyrastal v Španielsku, posledné tri roky bol súčasťou Espanyolu. V lete ho Burnley kúpilo za zhruba tri milióny eur. Duel proti "Citizens" sa stal pre Koleosha významným ešte z jedného hľadiska, premiérovo nastúpil v základnej zostave na seniorskej úrovni.

Trafford kúzla zbavený

Medzi tri žrde nováčika sa postavil mladík James Trafford. Počas predošlého ročníka hosťoval v Boltone, kde mal najvyššiu úspešnosť medzi všetkými gólmanmi v prvých štyroch anglickách ligách. V lete neinkasoval ani gól pri ceste Anglicka k zlatu na európskom šampionáte do 21 rokov.

Do Burnley prišiel za takmer 19 miliónov eur práve z Manchestru City. Haaland mu pretrhol šnúru 590 minút bez inkasovaného gólu. Zároveň išlo o úvodný zásah začínajúcej sa sezóny 2023/24. Tím Pepa Guardiolu zlepšil skvostnú štatistiku. Vyhral všetkých posledných dvanásť duelov proti Burnley, navyše s impozantným skóre 43:1.

Burnley - Manchester City 0:3

Hráči Manchestru City skórovali do siete Burnley v treťom stretnutí po sebe už počas piatej minúty, alebo ešte skôr. V piatok sa Haaland presadil už na začiatku štvrtej minúty. Debut za hostí zažil chorvátsky obranca Joško Gvardiol.

Nová sezóna, starý Haaland

Nórsky kanonier Erling Haaland už v prvom kole ukázal, že znova bude nezastaviteľný. Rovnako ako pred rokom v Community Shield neskóroval a rovnako sa dvakrát presadil v prvom kole, čím sa stal iba druhým hráčom, ktorý strelil dva góly v úvodnom zápase sezóny dva razy po sebe. 

Rok dozadu sa mu to podarilo proti West Hamu. Predtým to dokázal Didier Drogba za Chelsea (2009/10 proti Hullu a 2010/11 proti WBA).

Haaland síce nedal gól na prelome sezón v šiestich dueloch v rade, do ktorých v drese City zasiahol, ale jeho druhý presný zásah proti Burnley bol jubilejným 100. v TOP 5 ligách. Dokázal to v rozmedzí 18. januára 2020, keď debutoval za Dortmund do 11. augusta 2023. Potreboval iba 103 stretnutí. 

Pritom v piatok mal počas prvého polčasu len šesť dotykov s loptou. Tým prvým prekonal Trafforda. Aj to mu stačilo, aby dvakrát napol sieť. Mladý útočník skóroval proti 35 zo 40 tímov, ktorým v Bundeslige a Premier League čelil.

Dva incidenty a červená karta

Veľkú škvrnu na úvodnom stretnutí sezóny zanechali dva momenty. Najskôr počas prvého polčasu trafil hosťujúceho obrancu Rica Lewisa zapaľovač hodený z tribúny. Burnley okamžite vydalo stanovisko, že o všetkom vie a ide o neprijateľnú situáciu, pričom vyzdvihlo okamžitý zásah polície.

V záverečných minútach chcel na hraciu plochu vbehnúť jeden z divákov, toho pozorné bezpečnostné zložky zastavili ešte pred autovou čiarou.

Počas nadstaveného času druhého polčasu bola udelená aj červená karta. Videl ju hosťujúci Annas Zaroury, pretože sklzom zozadu zasiahol kolíkmi lýtko Walkera.