Futbalový svet navždy opustila legenda. Vo veku 78 rokov zomrel Franz Beckenbauer

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Futbalový svet navždy opustila legenda. Vo veku 78 rokov zomrel Franz Beckenbauer

Nemecko musí prijať smutnú správu.
Nemecko musí prijať smutnú správu.Profimedia
Svet opustil muž, ktorý formoval nemecký futbal ako nikto iný. Rodina Franza Beckenbauera potvrdila, že futbalová legenda vo veku 78 rokov zomrela. Príčinou mala byť ťažká choroba.

Nemecký šport sa lúči s jedným z najväčších mien svojej histórie. Beckenbauer získal s národným futbalovým tímom titul majstra sveta ako hráč (1974) i tréner (1990). Patrí medzi trojicu osobností, ktorým sa to podarilo. S reprezentáciou sa tešil aj z celkového triumfu na ME 1972. Dvakrát bol vyhlásený za európskeho futbalistu roka, nastúpil 103-krát v drese Západného Nemecka, pričom hral na troch majstrovstvách sveta a dvoch európskych šampionátoch.

Bayernom, za ktorý odohral 427 zápasov a dal 60 gólov, sa štyrikrát stal majstrom Bundesligy aj šampiónom tamojšieho pohára. Ligový primát získal aj s Hamburgom. Okrem iného bol aj držiteľom Pohára víťazov pohárov UEFA či vlastníkom troch prvenstiev z Európskeho pohára majstrov. Počas pôsobenia v Severoamerickej futbalovej lige oslavoval tri tituly vo farbách New Yorku Cosmos, v ktorom bol jeho spoluhráčom aj legendárny Brazílčan Pelé. 

"Der Kaiser" stál za úspešnou kandidatúrou Nemecka usporiadať MS vo futbale 2006 a predsedal aj organizačnému výboru. Napokon sa čoraz viac sťahoval z očí verejnosti. Infarkt, operácia srdca a Parkinsonova choroba si vybrali svoju daň. Život futbalového "cisára" sťažil aj nástup demencie. V očiach nemeckej verejnosti a vo svete športu zanechal nezmazateľnú stopu.