Slovenskí futsalisti už poznajú kvalifikačné termíny. Budú oslavovať v Bratislave?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovenskí futsalisti už poznajú kvalifikačné termíny. Budú oslavovať v Bratislave?

Takto sa tešili Slováci z gólu do siete Chorvátska na európskom šampionáte a budú dúfať, že si to zopakujú aj počas kvalifikácie o MS.
Takto sa tešili Slováci z gólu do siete Chorvátska na európskom šampionáte a budú dúfať, že si to zopakujú aj počas kvalifikácie o MS.Profimedia
Slovenská futsalová reprezentácia odohrá do konca kalendárneho roka 2023 všetkých šesť zápasov kvalifikácie o postup na MS 2024 do Uzbekistanu.

Na začiatku júna žreb poslednej fázy kvalifikácie rozhodol o tom, že súpermi zverencov trénera Mariána Berkyho budú v skupine C hráči Chorvátska, Francúzska a Nemecka. Z piatich skupín postúpia na MS všetci víťazi a o zvyšných dvoch miestenkách sa rozhodne v baráži, do ktorej sa kvalifikujú štyri najlepšie tímy z druhých pozícií.

Až teraz je oficiálny rozpis stretnutí. Slovensko začne 16. septembra duelom v Leviciach proti Francúzsku, o štyri dni sa predstaví v chorvátskej Pule. Októbrový termín prinesie dvojzápas s Nemeckom. Najskôr 5.10. v Göppingene ležiacom neďaleko Mníchova, potom v Bratislave.

Kvalifikácia sa uzavrie decembrovými meraniami síl. Francúzi si ako dejisko stretnutia naplánovaného na 14.12. vybrali maličké mestečko Laval ležiace na severozápade krajiny. Posledný zápas proti Chorvátsku je na programe 20. decembra v Bratislave.

Čo sa týka papierových predpokladov, tak Slováci by mohli zabojovať aj o víťazstvo v skupine, pretože ako celok z druhého koša sa vyhli najväčším favoritom a dostali za súpera Chorvátsko, ktoré má svoju kvalitu, no už ho dokázali poraziť na európskom šampionáte v roku 2022.

Až do záveru júna nebolo známe dejisko ani presný termín samotných majstrovstiev sveta, ale FIFA už potvrdila, že spomedzi ôsmich kandidátov, kde boli aj India, Irán, Maroko, USA, Guatemala, Nikaragua a Mexiko vyhral napokon Uzbekistan. Šampionát sa začne 14. septembra 2024, finále je na programe 6. októbra.

Pbhajcom titulu majstra sveta z roku 2021 je Portugalsko. Najúspešnejším tímom je s piatimi úspechmi Brazília.

Slovensko prvýkrát štartovalo na veľkom podujatí v roku 2022, keď na európskom šampionáte postúpilo zo základnej skupiny do štvrťfinále. V ňom nestačilo na Španielsko. V doterajšom priebehu kvalifikácie o MS 2024 prešlo z druhej fázy cez Nemecko a Lotyšsko.