Gareth Bale - legendárny spisovateľ historických okamihov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gareth Bale - legendárny spisovateľ historických okamihov

Gareth Bale - legendárny spisovateľ historických okamihov
Gareth Bale - legendárny spisovateľ historických okamihovProfimedia
Gareth Bale (33) a jeho kariéra majú dve diametrálne odlišné roviny. V posledných rokoch bola verejne obľúbenejšia tá, v ktorej futbal flákal a viac sa venoval golfu, no zároveň zanechal legendárny odkaz. Dosiahnuté úspechy z neho robia jedného z najlepších futbalistov histórie.

Rodák z waleského Cardiffu sa už ako desaťročný dostal do slávnej akadémie Southamptonu. Vždy vynikal rýchlosťou a skvelou kopacou technikou. Ako štrnásťročný zabehol stovku za 11,4 sekundy. Začínal na pozícii ľavého obrancu.

Za "svätcov" debutoval v apríli 2006 vo veku len 16 rokov a 275 dní, čo z neho spravilo druhého najmladšieho hráča klubu po Theovi Walcottovi. V auguste strelil svoj prvý gól, z priameho kopu do siete Derby County.

Razom sa stal špecialistom na štandardné situácie a zásahy pribúdali. Premiérový v národnom tíme vsietil Slovensku v októbri spomínaného roku. Za necelých desať miliónov ho pred štartom ročníka 2007/08 kúpil Tottenham Hotspur.

Gareth Bale sa rýchlo stal oporou tímu a aj keď sa potýkal so zraneniami, tak sa vyprofiloval na jedného z najlepších hráčov Premier League. Postupne sa z pozície krajného obrancu posúval viac dopredu a nastupoval z krídla.

Nebolo to tak ešte v roku 2010 pri jeho najlegendárnejšom zápase za tím z bývalého domovského stánku White Hart Lane. Ambície Spurs sa zvyšovali, mužstvo sa stalo pravidelným účastníkom Ligy majstrov.

V "milionárskej súťaži" počas októbra 2010 prehrával Tottenham proti Interu po červenej karte brankára Heurelha Gomesa už 0:4 a aj keď duel nakoniec prehral, tak Bale predviedol niečo neskutočné. Cez vtedy najlepšieho pravého obrancu sveta Maicona strelil hetrik vrátane úžasného sóla z vlastnej polovice ihriska.

V odvetnom stretnutí skupiny bol znova najlepším hráčom duelu pri výhre 3:1. Pokračujúce fantastické výkony mu vyniesli cenu pre najlepšieho hráča Premier League hneď dvakrát (2011, 2013).

Veľký prestup do Realu Madrid bol neodvratný. Dlho sa špekulovalo o prestupovej sume. Niektoré zdroje uvádzali 91 miliónov eur, iné rovných sto. Dôležité to bolo hlavne kvôli tomu, že dovtedy rekordný transfer zaznamenal Cristiano Ronaldo z Manchestru United, ktorý takisto zamieril na štadión Santiaga Bernábeua.

Každopádne, neskôr prestupové čiastky vyleteli ešte viac nahor. Bale sa stal od roku 2013 členom ofenzívy kráľovského veľkoklubu. Skóroval hneď pri svojom debute proti Villarrealu, lenže prvú sezónu mu výrazne skomplikovali zranenia.

Zlý výkon podal v prvom El Clásicu, ale o týždeň neskôr pomohol dvomi gólmi a rovnako dvomi asistenciami k demolácii Sevilly 7:3. Premiérový hetrik zaznamenal v novembri proti Valladolidu, pri výsledku 4:0 ešte prihrával na zásah Karima Benzemu.

Následne prišli historické góly. Prvý vo finále Copa del Rey 2014 proti Barcelone. Legendárny beh poza postrannú čiaru okolo Marca Bartru zakončený do bránky Pinta rozhodol o jeho prvej trofeji s Realom.

Oveľa dôležitejší okamih zaznemal 24. mája vo finále Ligy majstrov. Proti Atléticu poslal najskôr Sergio Ramos duel do predĺženia a to rozhodol Bale hlavičkou zo 110. minúty. Toľko očakávaná "La Décima", teda desiaty titul z Ligy majstrov konečne zavítal na námestie Cibeles.

Ronaldo, Benzema a Bale vytvorili nezabudnuteľné trio prezývane BBC a ročník 2013/14 ukončili s dokopy 97 nastrieľanými gólmi. V septembri 2015 ich mali dovedna už 200.

O necelé štyri mesiace sa Bale presadil štyrikrát do siete Raya Vallecano pri výhre 10:2 a hetrik skóroval v prvom stretnutí Zinedina Zidana na lavičke "Los Blancos", čím začala trilógia výhier v Lige majstrov.

Od roku 1990 nedokázal nikto v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta obhájiť prvenstvo, trikrát po sebe to zvládol naposledy Bayern Mníchov v sedemesiatych rokoch a viackrát už iba práve Real Madrid hneď na začiatku fungovania tohto podujatia (1956 - 1960).

Roky 2016, 2017 a 2018 však boli historické. Mužstvo, v ktorom hral Bale jednu z primárnych postáv, sa zakaždým dostalo do finále, kde postupne porazilo Atlético, Juventus aj Liverpool.

Posledné zápolenie s "The Reds" v Kyjeve prinieslo okrem chýb Kariusa aj jeden z najkrajších zásahov finálových duelov. Po centri Marcela sa Walesan zavesil do vzduchu a nožničkami poslal loptu do rohu bránky.

Po úspechoch začal vzťah Balea s Realom Madrid chladnúť. Dostal sa do nevôle fanúšikov, ktorým sa nepáčili jeho výkony a zároveň ani to, že viac sa venuje voľnočasovým aktivitám ako futbalu. Hlavne golfu. Celá situácia vygradovala natoľko, že hráč požiadal o odchod. V roku 2019 bol blízko prestupu do Číny, no ten sa nedotiahol.

Stratil miesto v zostave a na ihrisko sa dostával čoraz menej, až prakticky vôbec. Výrazne ho limitovali aj početné zranenia, čo celú situáciu iba zhoršovalo. Napriek tomu bol hviezdou a oporou národného tímu. Všetko vyvrcholilo po postupe Walesu na európsky šampionát 2020, keď pri oslavách na ihrisku vytiahol vlajku, kde bolo napísané "Wales. Golf. Madrid. In that order," teda "v tomto poradí".

K národnému tímu sa ešte dostaneme, ale vráťme sa na klubovú úroveň. Bale pred sezónou 2020/21 odišiel na ročné hosťovanie do Tottenhamu. Mimochodom, prvýkrát od ročníka 2013/14 nezískal trofej. Neskôr sa vrátil a získal svoj piaty titul z Ligy majstrov, aj keď pod Carlom Ancelottim hral pramálo.

Kvôli MS 2022 sa rozhodol ešte potiahnuť hráčsku kariéru, dohodol sa s americkým Los Angeles FC. Takisto skôr ako náhradník naskakoval na závery a nakoniec sa tešil zo svojej poslednej trofeje, konkrétne sedemnástej.

Vo finále MLS v zdanlivo stratenej situácii hlavičkou vyrovnal na 3:3, poslal duel s Philadelphiou do pokutových kopov a tam kalifornský celok oslavoval svoj prvý ligový titul v krátkej histórii. Bol to Baleov posledný zásah na klubovej scéne.

Waleská legenda bola hlavnou postavou pri vzostupe futbalu v krajine počas predošlých rokov. Jeho veľkou zásluhou sa malá a nenápadná časť sveta z Britských ostrovov dostala po 64 rokoch znova na majstrovstvá sveta a bol to on, kto potiahol Wales do semifinále európskeho šampionátu 2016.

Práve rodák z Cardiffu strelil v zápase proti USA pri remíze 1:1 prvý gól krajiny na svetovom šampionáte od zásahu Terryho Medwina pri výhre v play-off stretnutí proti Maďarsku na MS 1958, čo prinieslo postup do štvrťfinále, no tam uspela jediným zásahom Pelého slávna Brazília, neskorší víťaz daného šampionátu.

V Katare mohol prekonať Ivora Allchurcha, pretože ten ako jediný dokázal streliť dva góly Walesu na svetovom šampionáte. Jeden pri remíze s Mexikom a druhý v spomínanom dueli s Maďarskom, ale po prehrách s Iránom a Anglickom skončili "draci" v skupine poslední s jediným bodom i gólom.

Bale sa v národnom tíme postaral o premiérový zásah pri prvej účasti na európskom turnaji. V roku 2016 to bolo do siete Slovenska v desiatej minúte. Naši reprezentanti prehrali 1:2, rozhodol Hal Robson-Kanu po pamätnej otočke v pokutovom území.

Na francúzskom šampionáte pritom vsietil tri góly. Presadil sa v každom zápase skupiny. Neskóroval ale v osemfinále proti Severnému Írsku a ani pri historickej výhre vo štvrťfinále proti Belgicku. Následne prišla prehra až v semifinálovom zápolení s Portugalskom.

Aj keď kariéru Garetha Balea sprevádzali kontroverzie, nemožno mu uprieť jeho neuveriteľný prínos pre Wales, Tottenham či Real Madrid, nesporné množstvo úspechov, získaných trofejí a vysoký počet dôležitých gólov.