Hádzanárky SR štartujú kvalifikáciu na ME 2024, káder prešiel výraznými zmenami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hádzanárky SR štartujú kvalifikáciu na ME 2024, káder prešiel výraznými zmenami
Slovenky začnú svoje boje v domácom prostredí.
Slovenky začnú svoje boje v domácom prostredí.Profimedia
Viacero nových mien figuruje v nominácii hádzanárok Slovenska na úvodné zápasy kvalifikácie ME 2024. Súboje o postup na šampionát odštartujú domácim duelom proti Izraelu (11. októbra v Michalovciach) a v poľskom meste Mielec ich potom čaká súboj s Ukrajinou (15. októbra).

Z rôznych dôvodov chýbajú v kádri trénera Jorgeho Dueňasa osvedčené mená a v nedávnej minulosti stabilné členky kádra národného tímu ako Viktória Oguntoyová, Soňa Furgaláková, Bibiana Štefaniková, Vladimíra Bajčiová, Barbora Lanczová či Simona Szarková.

Príležitosť tak dostanú hráčky, z ktorých sú niektoré v úlohe úplných debutantiek a ďalšie v minulosti už epizódne okúsili atmosféru ženskej reprezentácie - brankárky Barbora Hanzalíková z českého Zlína a Bella Oláhová zo Šale, krídelníčka Natalia Dmytrenková z poľského Jaroslawu, šalianska spojka Diana Mária Vargová i mladá Dorota Bačenková z michalovskej Iuventy. 

Štvrtým účastníkom 2. skupiny je Nemecko. Postup si zabezpečia prví dvaja z každej skupiny a navyše aj štyri najlepšie tímy z tretích priečok. Kvalifikácia sa bude hrať okrem októbra aj na jar roku 2024. Družstvá sa stretnú systémom každý s každým doma a vonku.

Európsky šampionát sa uskutoční od 28. novembra do 15. decembra 2024 v Rakúsku, Maďarsku a Švajčiarsku. Na ME štartovali Slovenky naposledy v roku 2014, keď obsadili dvanástu priečku.

Nominácia SR na dvojzápas kvalifikácie ME 2024:

Brankárky: Alexandra Ivanicjová (Mlyny Stoislaw Koszalin/Poľ.), Barbora Hanzalíková (HC Zlín/ČR), Bella Oláhová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Pivotky: Nikoleta Trúnková (RK Lokomotiva Záhreb/Chor.), Viktória Györiová (Nemzeti Kézilabda Akadémia/Maď.), Barbora Königová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Krídelníčky: Natalia Dmytrenková (JKS Jaroslaw/Poľ.), Martina Popovcová (MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)

Spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Natália Némethová (Házená Kynžvart/ČR), Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda), Veronika Habánková, Dorota Bačenková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Olívia Ščípová, Diana Mária Vargová (obe HK Slovan Duslo Šaľa)