Hádzanári SR vstúpia do kvalifikácie MS proti Kosovu. Gurich: Typický balkánsky tím

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hádzanári SR vstúpia do kvalifikácie MS proti Kosovu. Gurich: Typický balkánsky tím
Slováci sa chystajú na Kosovčanov.
Slováci sa chystajú na Kosovčanov.TASR
Hádzanári Slovenska chcú úspešne vstúpiť do kvalifikácie o postup na MS 2025 v Chorvátsku, Dánsku a Nórsku. V prvej fáze ich čaká dvojzápas s Kosovom, s ktorým sa stretnú najprv vo štvrtok 2. novembra a o tri dni neskôr v odvete na súperovej pôde. Podľa trénera Fernanda Guricha (41) budú jeho zverenci čeliť typickému balkánskemu tímu, ktorého hráči dobre spolupracujú s pivotom, verí však, že sa mužstvu podarí zvládnuť túto prekážku.

Slováci sa zišli v nedeľu v Považskom Podhradí. Gurich nominoval na dvojzápas 19-členný káder, ktorý nabral kompletnú podobu v priebehu pondelka. "Po dlhom čase sme sa stretli v nedeľu. Niektorí hráči dorazili v pondelok. Museli sme urobiť kompromis, keďže mali ešte klubové povinnosti. Všetci sú už tu," vravel Gurich a dodal:

"Pôvodne sme povolali aj Dávida Mišovýcha, ale boli tam problémy s jeho klubom. Mohol prísť len na tri tréningy, preto sme uprednostnili, že ho uvoľníme. Inak sme nominovali všetkých, ktorých sme chceli." 

Lodivod prezradil aj náplň prípravy v považskobystrickej hale: "Držíme sa konceptu hry, ktorý máme. Zostáva nám päť tréningov pred prvým stretnutím. Od nášho posledného zrazu uplynulo veľa času, preto si potrebujeme obnoviť veci v našom systéme. Zameriame sa na to, ako ubrániť ich útok. Kosovčania majú dobré individuálne schopnosti. Chceme ďalej pracovať na rozvíjaní nášho systému. Verím, že odvedieme maximum."

Pred jeho zverencami stojí kosovská prekážka, ktorú budú chcieť preskočiť, aby zostali v hre o svetový šampionát. Ak sa chcú Slováci prebojovať na MS 2025, musia prejsť cez troch súperov. Kosovo je prvým z nich.

"Musíme sa pozerať predovšetkým na vlastný výkon. Kosovo nie je takisto ako Slovensko hádzanárska veľmoc. Treba začať od poctivej obrany, premieňať šance a ísť postupne za naším cieľom. Určite nás nečaká nič ľahké, ale na druhej strane to nie je nezdolateľný súper a pri našom normálnom výkone by sme ho mali pokoriť," tvrdí brankár švajčiarskeho St. Gallenu Marián Žernovič.

V dobrej streleckej forme prišiel na zraz Jakub Prokop. "Úprimne poviem, že naše očakávania sú dve víťazstvá. O súperovi máme už základné informácie, poznáme jeho najviac využívané akcie a videli sme aj niekoľko videí z duelov Kosovčanov. Keď vyhráme, nebude dôležité, koľko dám gólov. Reprezentácia je niečo iné ako klub, ale to nič nemení na tom, že sa pokúsim odviesť čo najlepší výkon," vyhlásila spojka španielskej Navy.

Slovákov nečaká ľahká prekážka.
Slovákov nečaká ľahká prekážka.TASR

Nominácia Slovenska na zápasy s Kosovom:

Brankári: Marián Žernovič (TSV St. Otmar Handball St. Gallen/Švaj.), Michal Martin Konečný (SC kelag Ferlach/Rak.), Igor Čupryna (Tatran Prešov)

Pivoti: Matúš Moravčík (HC Dukla Praha/ČR), Jakub Tóth (SKKP Handball Brno/ČR), Šimon Macháč (MŠK Považská Bystrica)

Krídla: Juraj Briatka (UHC Speed Connect Hollabrunn/Rak.), Erik Fenár (Tatran Prešov), Lukáš Péchy (HC Sporta Hlohovec), Tomáš Dévai (MHC Štart Nové Zámky)

Spojky: Jakub Prokop, Tomáš Smetánka (obaja Viveros Herol Balonmano Nava/Šp.), Martin Potisk (HE-DO B.Braun Gyöngyös/Maď.), Marek Hniďák (HK FCC Město Lovosice/ČR), Marek Hlinka (HC Dukla Praha/ČR), Ľubomír Ďuriš, Andrej Sloboda (obaja MŠK Považská Bystrica), Lukáš Urban, Tomáš Rečičár (obaja Tatran Prešov)