Slováci na MS nepostúpili. Nie sme špička, no získali sme si rešpekt, tvrdí Gurich

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci na MS nepostúpili. Nie sme špička, no získali sme si rešpekt, tvrdí Gurich

Slovensko sa na svetovom šampionáte neukáže.
Slovensko sa na svetovom šampionáte neukáže.TASR
Trénera slovenských hádzanárov Fernanda Guricha (42) teší, že jeho tím si v kvalifikácii na budúcoročné MS znova získal rešpekt na medzinárodnej scéne. V nedeľnej odvete 2. kola druhej fázy prehrali Slováci s Poľskom a nenadviazali tak na štvrtkové víťazstvo na palubovke súpera. Domáci boli blízko k prvej účasti na svetovom šampionáte od roku 2011.

Gurich prišiel na lavičku Slovenska v júli 2022 po neúspešnej kvalifikácii na MS 2023. Slováci vtedy hrali rovno postupový dvojzápas, keďže v úvodnom mali nastúpiť proti Rusku, ktoré bolo suspendované v dôsledku vojenskej invázie na územie Ukrajiny. Konfrontáciu s Belgickom však ako favorit nezvládli a umožnili súperovi prvýkrát v histórii postúpiť na vrcholný šampionát. V uplynulej kvalifikácii prešli najprv cez Kosovo a v ďalšom dvojzápase zdolali dvakrát Izrael.

"Tento výsledok je úspechom, ale celkovo sme dosiahli aj niečo iné. Pred rokom a pol som sa rozprával s mužstvom a náš cieľ bol znovu získať rešpekt od ostatných. Stále nie sme špičkový tím, ani zďaleka. Máme však rešpekt a dokážeme potrápiť každého," uviedol Gurich po nedeľnom zápase.

Slovensko - Poľsko 25:33

Spokojnosť s celkovým výsledkom v kvalifikácii prejavil aj prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša: "Čo sa týka celej kvalifikácie, musím vysloviť spokojnosť. Mužstvo urobilo nejaký pokrok a dokázali sme vyhrať nad súperom najvyššej úrovne. Urobili sme progres a myslím si, že to na jeseň zúročíme v kvalifikácii na majstrovstvá Európy."

Gurich trénoval predtým slovenskú reprezentáciu kadetov a na lavičke nahradil Petra Kukučku. Ten zaznamenal ako hráč na pozícii spojky 111 zápasov s 410 gólmi a bol na oboch MS v roku 2009 i 2011. Vymenovanie Guricha sa tak nestretlo so stopercentným prijatím.

Gurich dôveru SZH nesklamal.
Gurich dôveru SZH nesklamal.TASR

"Nemali sme pochybnosti, vedeli sme, že tím potrebuje trénera, ktorí bude zabudovávať mladých hráčov. Mnohí z nich nastúpili na takýto dôležitý zápas prvýkrát a Poliaci majú hráčov, ktorí pravidelne hrávajú takéto náročné stretnutia či už na ME, MS, alebo v LM. Progres je viditeľný, systém si sadá a mužstvo chápe, čo chceme hrať. Tam je spokojnosť," dodal Holeša.

Herný prejav tímu bol v nedeľu o niečo slabší než v úvodnom stretnutí, Poliaci sa navyše presadzovali viac z krídel. Domácich potrápili aj vylúčenia či červená karta pre Šimona Macháča. V druhom polčase tak museli viac riskovať s vysunutou obranou, ktorá potom nestačila na poľských pivotov.

"Mohlo nás to psychologicky ovplyvniť a spôsobilo to veľa problémov v striedaní aj tempe hry. Nehovorím však, že sme si tie dve minúty nezaslúžili, nekritizujem rozhodcov. Kritizujem situáciu, ktorú sme mohli zvládnuť inak," vravel Gurich.

Nespokojný s vylúčeniami na slovenskej strane bol aj dvojgólový pivot Matúš Moravčík: "Bolo to niečo medzi dvojkou a červenou kartou. Záležalo to aj od rozhodcov, pískali celkom rýchle dvojky, na začiatku neboli žlté karty a hneď nás vylučovali. Poliaci využili každú šancu a my sme sa museli už len doťahovať." 

Kvalifikácia na ME sa začína 6. novembra na palubovke Maďarska. V 2. skupine sú aj Čierna Hora a Fínsko, pričom na záverečný turnaj priamo postupujú najlepšie dva tímy. Ďalší má šancu na základe postavenia v tabuľke tretích tímov. Slováci boli na ME naposledy v roku 2022 ako organizátor, predtým zaznamenali tri účasti v rokoch 2006, 2008 a 2012.