Slovenský sen o majstrovstvách sveta. Pčola: Môžeme len prekvapiť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenský sen o majstrovstvách sveta. Pčola: Môžeme len prekvapiť
Slovenky sa proti Chorvátkam najskôr predstavia doma.
Slovenky sa proti Chorvátkam najskôr predstavia doma. Profimedia
Hádzanárky Slovenska pred dvoma rokmi po dlhom čase okúsili účasť na majstrovstvách sveta, ktorú by si tento rok rady zopakovali. Na ceste k tomu majú pred sebou posledné dva kroky v rámci II. fázy kvalifikácie o postup na svetový šampionát v Dánsku, Nórsku a Švédsku.

V ústrety tomuto cieľu potrebujú vykročiť už v piatok 7. apríla, keď v Mestskej športovej hale v Šali od 19:00 nastúpia proti Chorvátkam na prvý duel z dvojzápasu play-off.

"Samozrejme, chceli by sme zvíťaziť čo najvýraznejšie. Najdôležitejšia vec pre nás je odviesť výkon na čo najvyššej úrovni a pokúsiť sa vyhrať," uviedol hlavný tréner žien SR Jorge Dueňas, ktorý sa so svojimi zverenkami pripravuje na barážové stretnutia od pondelka v Šali.

Aj jeho asistent Peter Pčola si uvedomuje, že Slovenky budú na zdolanie papierového favorita potrebovať predviesť kvalitný výkon. "My môžeme len prekvapiť. Sústredíme sa viac na seba a svoju hru ako na Chorvátky. Potrebujeme predviesť nadštandardný výkon. Keďže hráme doma, dôležité bude, aby sme vyhrali. Dosiahnuť dobrý výsledok znamená, aby sme do odvety išli s víťazstvom," tvrdí Pčola.

Jednou z opôr bude aj brankárka Oguntoyová.
Jednou z opôr bude aj brankárka Oguntoyová.Profimedia

Chorvátky skončili na vlaňajších majstrovstvách Európy na 10. mieste, ale dva roky predtým získali na kontinentálnom šampionáte bronz. Trénerovi Nenadovi Šoštaričovi bude v play-off o MS chýbať opora Čamila Mičijevičová.

"Chorvátsko má dobrý tím, patrí medzi najlepšie družstvá v Európe. Má kvalitnú obranu s dobrou brankárkou. Musíme nájsť spôsob, ako jeho pevnú defenzívu prekonať," doplnil Dueňas.

Na MS 2023 sa druhýkrát v histórii predstaví 32 tímov, z toho bude polovica z Európy. Okrem troch organizátorských krajín - Dánsko, Nórsko (obhajca titulu), Švédsko - majú istú účasť aj tri najlepšie umiestnené z ME 2022: Čierna Hora, Francúzsko a Holandsko. O zostávajúcich 10 miest sa bude bojovať v závere tohto a počas budúceho týždňa v dvojzápasoch v rámci II. fázy kvalifikácie.

II. fáza kvalifikácie hádzanárok o postup na MS 2023 - program:

Prvý zápas - piatok 7. apríla o 19:00 v Šali:

SLOVENSKO - Chorvátsko

Odveta - streda 12. apríla o 18:00 v Slavonskom Brode:

Chorvátsko - SLOVENSKO

Nominácia:

Brankárky: Viktória Oguntoyová (Dunaújvárosi Kohász KA/Maď.), Alexandra Ivanicjová (MTS Žory/Poľ.), Soňa Furgaláková (HK Slovan Duslo Šaľa)

Krídelníčky: Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková (obe MŠK Iuventa Michalovce), Réka Bíziková (HC DAC Dunajská Streda), Katarína Pócsíková (HK Slovan Duslo Šaľa)

Spojky: Karin Bujnochová (MKS Zaglebie Lubin/Poľ.), Vladimíra Bajčiová (Jomi PDO Salerno ASD/Tal.), Adriána Holejová (OGC Nice Côte d’Azur Handball/Fr.), Veronika Habánková (Kisvárdai KC/Maď.), Barbora Lanczová (Mosonmagyaróvári KC SE/Maď.), Alena Dvorščáková (MŠK Iuventa Michalovce), Erika Rajnohová (HC DAC Dunajská Streda), Olívia Ščípová (HK Slovan Duslo Šaľa)

Pivotky: Nikoleta Trúnková (Kisvárdai KC/Maď.), Viktória Györiová (Szombathelyi KKA/Maď.), Barbora Königová (HK Slovan Duslo Šaľa)