Štýl Pešána mu priniesol viac bodov, Ivan pokračuje v Liberci. Boj o MS bude tvrdý, tvrdí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Štýl Pešána mu priniesol viac bodov, Ivan pokračuje v Liberci. Boj o MS bude tvrdý, tvrdí
Ivan zažil z osobného hľadiska najlepšiu seniorskú sezónu.
Ivan zažil z osobného hľadiska najlepšiu seniorskú sezónu.Profimedia
Slovenský obranca Michal Ivan (24) má za sebou tretiu sezónu v drese Liberca, znova sa mu skončila v semifinále play-off českej extraligy. Mladý hokejista zaznamenal so 17 bodmi svoj najúspešnejší ročník, ktorý chce korunovať účasťou na štvrtých seniorských MS po sebe. Aj o tom hovoril v rozhovore pre Flashscore Správy.

Michal, zaznamenali ste bodovo najlepšiu sezónu v kariére. Ako ju hodnotíte z osobného hľadiska?

"Trochu mi pomohlo, že sme hrali útočnejší štýl hokeja. Prišiel tréner Pešán a chcel, aby sa aj beci viac zapájali do útoku, z čoho pramenili aj body. Navyše k obrancom prišiel tréner Žabka, takže aj ten mi dal voľnú ruku. V tejto sezóne sa mi hralo celkom dobre a zavážilo aj to, že ako obrancovia sme mohli hrať ofenzívnejšie."

Bola to najväčšia zmena, ktorú tréner Pešán priniesol?

"Pre mňa osobne asi áno. V minulej sezóne sme hrali skôr z defenzívy. Teraz sme sa chceli prezentovať útočným hokejom a aj keď sme niekedy prepadli a po chybe sme inkasovali, tak smerom dopredu to bolo dobré. Svedčia o tom aj čísla útočníkov. Mali sme najproduktívnejšieho hráča aj najlepšieho strelca. Trochu nám niekedy haprovala obrana, ale myslím si, že do záveru základnej časti a play-off sme to vyladili. Bolo to na dobrej ceste a verím, že to bude pokračovať."

V Liberci ste odohrali tretiu sezónu a znova sa skončila vo štvrťfinále...

"To je pravda. Nechcem to zľahčovať, ale mali sme najmladší tím v lige, ktorý je v prestavbe. V kádri však máme veľa mladých a kvalitných hráčov. Verím, že postupom času budeme hrať ešte vyššie, ale na to si treba počkať. Myslím si, že v novej sezóne si to znova môže sadnúť. Aj preto sme sa dohodli na opcii a pokračujem v Liberci. Som tam veľmi spokojný a verím koncepcii, ktorá je správne nastavená."

V novom ročníku teda budú ešte vyššie ciele a očakávania?

"Každý rok sa chceme umiestniť čo najvyššie. Verím, že sa odrazíme už od letnej prípravy, predsezónnych zápasov a budeme hrať taký hokej, aký sme predvádzali v závere tejto sezóny. Uvidíme, aký tím budeme mať. Treba hlavne spraviť dobrú partiu a pokúsiť sa o čo najlepší výsledok."

Vo štvrťfinále ste vypadli proti Sparte 0:4 na zápasy. Bolo to také jednoznačné aj v samotných dueloch?

"V prvom rade musím povedať, že Sparta má neskutočne kvalitný tím a takisto sa to tam budovalo tri alebo štyri roky. Teraz to poskladali veľmi dobre. Prvé dva zápasy u nich nás môžu mrzieť, pretože chýbal kúsok, aby sme vyhrali, ale myslím si, že sme predviedli dobré výkony. Aj pre divákov to boli atraktívne stretnutia. U nás vyhrali tretí duel, tam sa to už zlomilo. Chýbali nám sily, ktoré sme nechali v náročnom predkole. Každopádne, hokej, ktorý sme predviedli v predkole a vo štvrťfinále, chceme produkovať aj v novej sezóne."

V predkole proti Olomoucu ste prehrávali 0:2 na zápasy, nakoniec ste postúpili. Čo ste si povedali?

"Prvé dva súboje nám nevyšli tak, ako by sme chceli. Obidva sa rozhodli v predĺžení, bolo to o jednom góle. Za stavu 0:2 to bolo ťažké na psychiku. Povedali sme si, že keď nebudeme hrať ako tím, tak to nedotiahneme nikde a po troch stretnutiach sa nám skončí sezóna. Všetci v klube však videli, že sme sa zomkli a keď každý prispel tým, čo najlepšie vie, tak sme to otočili. Boli to náročné zápasy, ale boli sme radi, že sme postúpili."

Pred pár dňami sa začal neoficiálny kemp národného tímu Slovenska. Aká je nálada?

"Prišli sme viacerí hráči, ktorí sme hrali proti sebe v českej lige, takže nejaké podpichovačky tam prebehli, ale je naozaj dobré, že máme možnosť byť na ľade a pracovať. Môžeme si osvojiť a zažiť veci, ktoré hráme v národnom tíme. Je len plus, že môžeme byť spolu na ľade už mesiac a pol pred štartom majstrovstiev sveta. Síce je to ešte dlhá doba, no každý čas strávený na ľade sa počíta."

V posledných troch rokoch ste zakaždým na MS, takže osobný cieľ je jasný?

"Myslím si, že každý hráč, čo tu je, chce hrať na šampionáte a zabojuje zo všetkých síl. Predsa len, hrá sa to v Česku, čo je iba kúsok, takže tento rok to budú tvrdé boje. Každý pôjde na sto percent. V tíme je veľká konkurencia a každý bude musieť ukázať, čo vie."

Keďže sa MS hrajú v Česku, bolo by to špeciálnejšie aj pre vás?

"Skupinu hráme v Ostrave, kde to trochu poznám. Bolo by to naozaj špeciálnejšie, keby som si tam zahral v národnom tíme. Takisto pre to musím urobiť maximum. Myslím si, že boj o miestenky bude tvrdý."

V posledných rokoch ste pravidelne v národnom tíme. Ako to vnímate?

"Som hlavne rád, že mi tréneri dávajú šancu a priestor. Snažím sa odviesť maximum, ukázať to najlepšie, čo viem a čo mi ide. Vážim si, že dostávam pozvánky, no stále na sebe musím pracovať a dokazovať, že si miesto v reprezentácii zaslúžim."