Udalosti Extraligy: Rýchly prvý gól, Michalovce to na Slovan vedia a košické oslavy titulu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Extraligy: Rýchly prvý gól, Michalovce to na Slovan vedia a košické oslavy titulu
Na snímke vyvesenie vlajky v Steel Aréne.
Na snímke vyvesenie vlajky v Steel Aréne.TASR
Nová sezóna Tipos Extraligy odštartovala v piatok a okamžite priniesla nesmierne zaujímavé momenty, z ktorých najviac zaujala výhra Michaloviec na ľade Slovana 8:2.

Debakel v Bratislave

"Belasí" naposledy inkasovali osemkrát v jednom stretnutí počas štvrťfinále play-off sezóny 2020/21 na ľade Nitry, kde prehrali takisto rovnakým výsledkom, ale zo série postúpili.

Doma sa im to však nestalo viac ako štrnásť rokov. Posledným tímom, ktorý v hlavnom meste skóroval osemkrát, bola v rámci najvyššej slovenskej súťaže Skalica počas marca 2009, keď vyhrala 8:6.

Prehra s východniarskym tímom sa každopádne nechytá na rekordný výsledok 0:10 na ľade spomínanej Skalice z decembra 2011. V januári 2007 sa Trenčín postaral o debakel, na ľade Slovana vyhral vysoko 10:1.

Deväť gólov dostali Bratislavčania napríklad pred týmto ročníkom v prípravnom vystúpení na ľade švajčiarskeho Fribourgu a takisto pri rekordnej prehre v rámci KHL - pred vlastnými fanúšikmi nestačili v októbri 2018 na CSKA Moskva (0:9).

Neslávne pamätná prehra je aj z februára 2015. Proti rovnakému celku vtedy v Rusku podľahli "belasí" až 0:12. Michalovce to jednoducho na tohto protivníka vedia. Počas minulej sezóny vyhrali tri vzájomné merania síl počas základnej časti zo štyroch, vo štvrťfinále play-off uspeli 4:2 na zápasy. Predtým to bol Slovan, kto ťahal sériu štyroch výhier nad Zemplínčami po sebe.

Dukla od postupu do Tipos Extraligy v roku 2019 strelila osem gólov prvý raz. A hoci ide o rekord na ľade súperov, nie je to celkový rekord, pretože vo februári 2020 nadelila Detve desiatku (10:2). Viacerí hráči zažili úspešné debuty, napríklad dvojgólový Pearson či dvojbodový Daugavinš. Prvý gól sezóny 2023/24 strelil slovanistický útočník Chris Brown, už v štrnástej sekunde úvodného duelu. Asistoval mu primárne Pecararo.

Prvý gól Humenného pri oslave Košíc

Až za stavu 0:3 sa postaral o prvý gól Humenného v histórii Extraligy skúsený útočník Lukáš Handlovský, ale na body to nestačilo, keď Košice uspeli 4:1. Stretnutiu predchádzal slávnostný akt, počas ktorého si hráči Košíc prevzali majstrovské prstene a pred fanúšikmi ukázali víťaznú trofej.

Domáci klub za asistencie tria Michal Chovan, Marek Bartánus a Jakub Ferenc vyvesil pod strop Steel Arény majstrovskú vlajku. Vedenie "oceliarov" takisto odovzdalo dres s číslom 50 svojmu bývalému hráčovi Petrovi Bartošovi, ktorý 5. septembra oslávil jubilejných 50 rokov.

Bratská dvojica Hultsovcov v drese Zvolena zafungovala už v trinástej minúte, pretože Cole prihral na Mitchovi. Obaja na Liptove skončili s dvomi bodmi, ale "bryndziari" si do tabuľky zapísali iba jeden, keďže predĺženie rozhodol kontroverzný obranca Mitchell Miller, pričom až pätica Réway, Avcin, Berry, Quince a Hraško zaknihovali po dva kanadské body. Liptovský Mikuláš vyhral iba druhý z posledných dvanástich duelov s týmto súperom.

Zvolen má poriadne zlú bilanciu v rámci základnej časti. Vrátane záveru predošlého ročníka prehral už šiesty raz z uplynulých siedmych zápolení. Okrem nových legionárskych posíl si strelecký účet v Extralige otvoril mladý Hugo Kováč v drese Nových Zámkov. Jeho zásah len upravoval prehru proti Spišskej Novej Vsi (1:2).

Celkovo padlo v šiestich stretnutiach 42 gólov (priemer 6,0), z toho sedemnásť v presilovke a dva počas oslabenia. K výmene brankárov počas duelu siahli Slovan a Humenné. Gólmani na prvé čisté konto zatiaľ čakajú. Len jeden gól inkasovali Surák s Janusom.

Úvodné kolo neprinieslo žiadny hetrik, ale troch dvojgólových strelcov (Pearson, Bíreš, Immo). Na čele kanadského bodovania je spomínaný Andrej Bíreš (2+1), rovnako tri body majú Conway (1+2), Gašpar (1+2), Kukuča (1+2) a Mlynarovič (1+2). Druhé kolo sa odohrá už v nedeľu.

Výsledky 1. kola Tipos Extraligy:

Slovan Bratislava - Michalovce 2:8

Košice - Humenné 4:1

Banská Bystrica - Trenčín 5:6

Nitra - Poprad 2:4

Nové Zámky - Spišská Nová Ves 1:2

Liptovský Mikuláš - Zvolen 4:3 pp

Program 2. kola Tipos Extraligy:

Košice - Banská Bystrica

Spišská Nová Ves - Liptovský Mikuláš 

Trenčín - Poprad

Humenné - Slovan Bratislava

Nitra - Nové Zámky

Zvolen - Michalovce