IIHF nepodporí nezávislú slovenskú súťaž. Budú vôbec Košice hrať Ligu majstrov?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
IIHF nepodporí nezávislú slovenskú súťaž. Budú vôbec Košice hrať Ligu majstrov?
Prezident IIHF ponúkol jasné vyjadrenie.
Prezident IIHF ponúkol jasné vyjadrenie.
Profimedia
Už len do stredajšej polnoci majú slovenské hokejové kluby čas na to, aby sa prihlásili do nového ročníka profesionálnych, amatérskych a mládežníckych súťaží, ktoré sú riadené SZĽH. Pred stredajšou uzávierkou rezonuje najmä snaha niektorých klubov hrať novozaloženú súkromnú ligu (PHL), ktorá by nespadala pod zväzové riadenie. Prezident IIHF Luc Tardif (70) potvrdil, že nikdy nepodporí vznik nezávislej ligy.

Profesionálne kluby z Extraligy a Slovenskej hokejovej ligy sa do súťaží na sezónu 2023/24 mohli prihlasovať od 15. mája. O tom, koľko sa ich prihlásilo do stredajšej polnoci, bude vedenie zväzu informovať vo štvrtok 1. júna.

Deväť extraligových účastníkov združených v organizácii Profesionálna hokejová liga v polovici máji vyhlásilo, že v budúcej sezóne si chcú riadiť vlastnú súťaž. PHL je organizácia, ktorú založili extraligové kluby s cieľom vytvoriť profesionálnu a odbornú štruktúru na riadenie hokejovej súťaže. Chce sa riadiť pravidlami IIHF, no jej šéf uviedol, že túto snahu nepodporí.

 "Riešili sme podobnú situáciu pred vojnou na Ukrajine. Niektoré kluby, ako napríklad Donbass, si chceli založiť nezávislú ligu. Pre nás je to jasné. Nikdy to nedovolíme a nepodporíme, žiadne presuny. Nemyslím si, že by to pomohlo Slovákom. Do 31. mája je termín na registráciu, ak nebudú registrovaní, nebudú hrať. Verím, že si uvedomujú dôsledky," povedal Tardif a dodal:

"Sme medzinárodná organizácia, ktorá má svoju tradíciu a pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Rozprával som sa o tom s Mirom Šatanom, pozná môj názor. Treba si dobre premyslieť, čo spravia. Nerád by som bol, aby sme museli pristúpiť k prípadným sankciám."

Jeden z deviatich klubov, ktoré vyjadrili podporu PHL, je aj úradujúci majster HC Košice. Vybojoval si právo hrať Ligu majstrov. V nej by mal v ročníku 2023/24 nastúpiť proti švajčiarskym klubom Servette Ženeva, EHC Biel-Bienne a SC Rapperswil-Jona Lakers, nemeckým tímom EHC Red Bull Mníchov a Adler Mannheim a proti švédskemu AIK Skelleftea. Rozhodol o tom stredajší žreb v Tampere.

"Hokejová Liga majstrov má dohody so zväzom. A ak klub nepôsobí pod zväzom, nemôže v súťaži hrať," vravel nedávno Franz Reindl, člen Rady IIHF. Jeho slová potvrdil aj Tardif:

"Neexistuje, aby tím z nezávislej ligy pôsobil v CHL. Ak to však CHL dovolí, sme ochotní z nej vystúpiť." Situácia v najvyšších poschodiach slovenského ligového hokeja je teda zamotaná.