MS v hokeji: Český obrat za tri body a Američania si proti Nemecku napravili chuť po prehre

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Český obrat za tri body a Američania si proti Nemecku napravili chuť po prehre

Aktualizované
Roman Červenka sa blysol dvomi gólmi.
Roman Červenka sa blysol dvomi gólmi.Profimedia
Českí hokejisti zvíťazili v sobotňajšom stretnutí pražskej A-skupiny na domácich MS nad Nórskom 6:3. Favorit, ktorý triumfoval v úvodnom zápase nad Fínmi (1:0 sn), sa dlho nevedel presadiť cez obranu súpera, ale v tretej tretine zlomil streleckú nemohúcnosť (49:11 na strely). Outsiderovi tak bojovnosť na senzáciu nestačila. USA uspelo s Nemeckom 4:1 v "slovenskej" B-skupiny na MS v Ostrave. Favorit mal duel pod kontrolou už v prvej tretine, v ktorej si vypracoval dvojgólový náskok a hoci Nemci hrýzli, rozbehnutých Američanov nepribrzdili.

B-skupina:

Francúzsko - Kazachstan 1:3

Francúzi mali skvelý úvod, súpera zatlačili do defenzívy a po prihrávke Boudona otvoril skóre duelu Cantagallo po 120 sekundách. O ďalšie dve minúty vyrovnal Starčenko, keď nachytal brankára Ylönena strelou z ostrého uhla. Kazachov potom poslal do vedenia Muchametov, keď využil presilovú hru. Kazachovia boli v prvej tretine lepší a najmä nebezpečnejší.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

V druhej padol jeden gól a opäť do siete Ylönena. Savickij v 37. minúte obišiel pri vlastnom oslabení jeho bránku a zasunul puk do siete. Francúzi mali predtým niekoľko šancí dostať sa do zápasu, ale Kazachstan podržal niekoľkými dobrými zákrokmi brankár Šutov. V tretej tretine si už Kazachovia držali náskok aj vďaka pevnej defenzíve, hoci Francúzi mali nejaké šance.

Zápas však nezdramatizovali ani v záverečnej power play. Hráči Kazachstanu nastúpia na druhý stret v nedeľu o 12:20 proti Slovákom, ktorí prehrali vo svojom prvom vystúpení s Nemeckom 4:6. Francúzi sa stretnú v rovnaký deň o 16:20 s Lotyšskom.

Poľsko - Lotyšsko 4:5 pp

Zápas sprevádzala búrlivá atmosféra, o ktorú sa v zaplnenej aréne starali priaznivci oboch tímov s prevahou Poliakov. Od úvodu sa hral vyrovnaný hokej a Poliaci si na bronzový tím z minulého šampionátu trúfali. V 16. minúte Macias strelou po ľade prekonal Merzlikinsa - 1:0. Lotyši vstúpili do druhej časti ofenzívne a ich aktivita vyústila do strely Ansonsa a dorážky Mamčicsa - 1:1. Lotyšov mohol krátko na to poslať do vedenia Daugavinš, ale trafil iba konštrukciu bránky.

Štatistika súboja.
Štatistika súboja.Flashscore

Poliaci získali náskok späť v 29. minúte, keď Walegovej strele pomohol do bránky teč Mamčicsa 2:1. Od 43. minúte bol stav znovu nerozhodný, keď Lotyši unikli v oslabení a po Daugavinšovej prihrávke skóroval Abols - 2:2. Poliaci sa však aj tretíkrát v zápase dostali do vedenia, Macias zakončil prečíslenie štyroch proti trom. Lotyši aj potom dokázali vyrovnať, Daugavinš dostal puk za bránkovú čiaru a jeho zásah odobril videorozhodca po trénerskej výzve.

Lotyši boli v tretej časti herne na koni a Rihards Bukarts v 55. minúte zakončil individuálnu akciu - 3:4. Keď sa zdalo, že dovedú duel do víťazného konca, poľský obranca Bryk využil zakrytý výhľad lotyšského brankára a v 57. minúte vyrovnal - 4:4. Poliaci nastrelili v predĺžení žŕdku a krátko na to Daugavinš rozhodol o lotyšskom triumfe - 5:4.

USA - Nemecko 6:1

Nemci začali dôrazne, ale k otvoreniu skóre im nepomohla ani presilovka v 10. minúte a po nej sa ujali vedenia Američania. Usadili sa pred Niederbergerom a Kesselringovu strelu tečoval Tkachuk - 1:0. Od 18. minúty bolo 2:0, keď Kesselring využil prihrávku Nelsona a poradil si s brankárom súpera. Nemci zlyhávali v pokusoch o ofenzívu a keď USA dostali v polovici zápasu prvú presilovku, Gaudreau dorazil puk za Niederbergera - 3:0.

Ehliz síce krátko na to znížil, no Američania mali pod kontrolou dianie na ľade. Tri sekundy pred druhou prestávkou Hughes zužitkoval prihrávku Caufielda a prestrelil nemeckého brankára - 4:1. Nemci už v záverečnej časti nedokázali zvrátiť nepriaznivý vývoj, naopak, Zegras a Eyssimont zvýšili náskok USA. Hráči Spojených štátov odohrajú tretí duel na MS v pondelok od 16:20 proti Slovensku, Nemci sa v rovnaký deň stretnú od 20:20 so Švédskom.

A-skupina:

Veľká Británia - Kanada 2:4

Vysoký favorit sa tradične potreboval rozbehnúť a Briti nelenili, tento faktor využili agilným prístupom. Už po dvoch minútach dali gól, ktorý zrušila úspešná výzva kanadského trénera na preskúmanie videom. Lenže v 8. minúte ich odvaha slávila úspech a v skrátenej presilovke sa ujali vedenia.

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

Radosť ich pripravila o koncentráciu a o polminúty bolo vyrovnané. Tak či tak outsider dohral relatívne vyrovnanú tretinu. V tej druhej už úradovali zámorskí hokejisti na čele s mladučkou superstar Bedardom, padli tri góly, ďalších 5-6 mohlo tiež. Z nich dva aj z čepelí bojujúcich Britov, ktorí sa snažili každý zisk puku využiť na útočnú rozohrávku.

Keďže im to vydržalo až do konca zápasu, dokázali sebavedomie ukolísaných Kanaďanov naštrbiť a trochu aj zdramatizovať priebeh. V 55. minúte neboli ďaleko od zníženia na rozdiel gólu a tlačili aj v power play.

Dánsko - Rakúsko 1:5

Od úvodu sa hral svižný hokej, v ktorom dominoval boj o stredné pásmo. Priebeh prvej tretiny zmenili vylúčenia, Dáni sa dostali do vedenia v hre 4 na 4, keď M. Lauridsen na dvakrát pretlačil puk do siete. Krátko na to Storm v oslabení zvýšil na 2:0.

Štatistika stretnutia.
Štatistika stretnutia.Flashscore

Rakúšanov vrátil do zápasu Ganahl, ktorý 25 sekúnd pred koncom prvej časti prekonal Dichowa. Severania kontrolovali hru a na konci druhej tretiny Blichfeld strelou z prvej upravil na 3:1. Dáni v tretej pokračovali v aktivite, súpera nepúšťali do šancí a pridali ďalšie dva góly. V 54. minúte sa presadil Scheel a 63 sekúnd pred sirénou Blichfeld pridal v presilovej hre svoj druhý presný zásah. Dánsko sa o necelých 24 hodín neskôr stretne s Kanadou, Rakúšania tiež nastúpia na svoj druhý zápas v nedeľu, keď ich o 20:20 čaká Švajčiarsko.

Nórsko - Česko 3:6

Česi začali od úvodu aktívne, ale na druhej strane mohol otvoriť skóre Rönnild. Favorit naďalej pokračoval vo vysokom tempe a v 7. minúte otvoril skóre kapitán Červenka, ktorý sa dostal pred bránku a z otočky prestrelil Haukelanda. Krídelník prvej formácie nastúpil v 200. zápase za národný tím. Nóri kontrovali po 31 sekundách zásluhou Solberga a v druhej polovici prvej časti už viedli, keď v oslabení Trettenes našiel Steena, ktorý prekonal Mrázka.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Severania šokovali domácich v 17. minúte tretíkrát, E. Östrem Salsten z uhla zvýšil na 3:1. Červenka však odpovedal po 40 sekundách. Domáci vytvorili v druhej časti enormný tlak, prestrieľali súpera (20:1) a dočkali sa v 36. minúte po zakončení Beránka.

Zostrih zápasu.
Flashscore

Česi zlomili odpor Nórov v úvodnej desaťminútovke tretej časti, keď Stránský aj so šťastím dostal puk do siete. Triumf ešte v závere potvrdili Hájek a do prázdnej bránky aj Palát. Česko odohrá tretí zápas na turnaji v pondelok o 20:20 proti Švajčiarsku, nórsky tím nastúpi v rovnaký deň, ale o 16:20 s Fínskom.