MS v hokeji: Hráči USA myslia na zlato

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favorit MS v hokeji: Hviezdny výber má USA zaistiť prvé zlato od roku 1960

Budú mať Američania na majstrovstvách sveta v Česku dôvod na radosť?
Budú mať Američania na majstrovstvách sveta v Česku dôvod na radosť?Profimedia
Niekoľko neznámych mladíkov z univerzitných líg doplnených o pár veteránov z NHL. Takto väčšinou vyzerala v posledných rokoch súpiska hokejistov USA na majstrovstvá sveta. Tentoraz však nie. Tím s hviezdami a pruhmi privezie do Česka veľmi silný výber na čele s hviezdami svetového formátu Bradym Tkachukom (24) a Sethom Jonesom (29). Cieľ je jasný - prvýkrát od roku 1960 získať na šampionáte zlaté medaily.

Vývoj od posledných majstrovstiev sveta

Ako to už v prípade zámorských tímov býva zvykom, po minuloročnom šampionáte sa vymenilo celé vedenie na čele s generálnym manažérom Chrisom Clarkom, ktorého nahradil Bill Guerin. Ide o bývalého elitného kanoniera, ktorý v súčasnosti zastáva rovnakú pozíciu v Minnesote Wild. Podarilo sa mu zostaviť na americké pomery veľmi konkurencieschopný tím.

Hoci Spojené štáty od roku 2014 získali štyri bronzové medaily, finálová účasť im uniká už 64 rokov. Napriek tomu mali vlani paradoxne lepšiu pozíciu ako kedykoľvek predtým. V Rige a Tampere zdolali vo štvrťfinále Českú republiku 3:0 a v ceste do finále im stáli Nemci.

Američania však tesne pred koncom semifinále stratili vedenie a európsky tím v predĺžení zápas otočil, čím poslal USA do boja o bronz s Lotyšskom. Namiesto očakávanej medaily však prišlo déjà vu a ďalšia prehra 3:4 po predĺžení.

Tréner

Kým minulý rok dostal dôveru viesť reprezentáciu David Quinn, ktorý v súčasnosti sedí na lavičke San Jose, tento rok bude hlavným trénerom John Hynes, ktorý pôsobí v Minnesote. Celkovo má 49-ročný kouč na svojom konte 665 zápasov v NHL (New Jersey, Nashville, Minnesota), pričom v play-off nezaznamenal žiadny výraznejší úspech.

Oveľa lepšie sa mu darilo pri mládežníckych reprezentáciách USA, kde získal zlaté medaily s tímami U20 (2004) aj U18 (2002 a 2006). Hynesovi bude v Česku pomáhať 44-ročný Ty Hennes z Pittsburghu.

Anatómia tímu

V porovnaní s predchádzajúcimi šampionátmi, keď Američania privážali na MS prevažne mladíkov s minimom skúseností, bude na súpiske viacero skúsených hráčov. Tí odohrali v NHL viac ako 700 zápasov a môžu mladším spoluhráčom dodať potrebný pokoj vo vypätých momentoch.

Napríklad obranca Jeff Petry má v zámorí na konte 937 stretnutí. Ide o zaujímavo vyvážený káder, v ktorom sú mladí a skúsení hráči, ako aj stredná generácia. Túto skupinu reprezentujú Zach Werenski, Brady Tkachuk a Trevor Zegras.

Program zápasov USA.
Program zápasov USA.Flashscore

Prednosti

Veľkou zbraňou Američanov bude rovnako ako v predchádzajúcich rokoch skvelý pohyb. V tíme majú množstvo výborných korčuliarov - Joel Farabee a Luke Hughes sú toho dôkazom. Tréner Hynes pravdepodobne pripraví svojich hráčov na aktívny štýl hokeja plný napádania, ktorý bude problémom pre každého súpera.

Ďalšou devízou výberu by mal byť dôraz pred bránkou. A to na oboch koncoch klziska. Súčasná súpiska má osem hráčov, ktorí merajú viac ako 190 cm, a najnižší hráč v obrane má 188 cm! Vpredu Brock Nelson, Tkachuk a takmer dvojmetrový Kevin Hayes nedajú súperom nič zadarmo. Zápasy proti Američanom budú bolieť...

Slabiny

Brankári. Väčšinu zápasov by mal odchytať Alex Lyon z Detroitu, kryť chrbát mu bude 19-ročný talent Trey Augustine, ktorý zatiaľ pôsobil len na univerzite v Michigane. Pri všetkej úcte k Lyonovi, ktorý prežil životnú sezónu v NHL, ostatní uchádzači o medaily majú v bránkovisku lepších hráčov, a to aj z pohľadu čísel.

Hoci má Lyon už 31 rokov, v NHL odohral len 83 duelov, pričom väčšinu z nich v aktuálnej sezóne, keď si vyslúžil miesto jednotky na úkor Jamesa Reimera. Ani to však nestačilo na to, aby svoj tím dotiahol do play-off. V tejto pozícii by mali mať navrch tímy z Kanady(Binnington), Švédska(Gustavsson) či Česka(Mrázek), a to aj z hľadiska možného zastúpenia.

Kariérne štatistiky Lyona.
Kariérne štatistiky Lyona.Flashscore

Hviezdy podľa čísel

Brady Tkachuk

Ak na seba bude niekto v tíme USA pravidelne upozorňovať, bude to syn legendárneho Keitha Tkachuka - "majiteľa" 1 201 zápasov NHL, ale aj 1 065 trestných minút. V prípade Bradyho jablko nepadlo ďaleko od stromu. Štvorka draftu 2018 od Ottawy od začiatku svojho pôsobenia v NHL ukazuje, že okrem hokejových zručností má aj vodcovské schopnosti.

Vďaka nim nosí kapitánske céčko Senators už tretiu sezónu po sebe. V najslávnejšej lige sveta odohral 440 zápasov, v ktorých získal 349 bodov (162+187). Podobne ako otec vie navyše poriadne pritvrdiť.

Pravidelne patrí medzi hráčov s najväčším počtom hitov, ale aj trestných minút. Tento rok rozdal 294 bodyčekov (tretí v lige) a nazbieral 134 trestných minút (druhý). Americký búrlivák nie je takým elegantným hráčom ako Zegras alebo Gaudreau, ale môže byť pre tím užitočný v iných smeroch. A na ľade ho bude vidieť často.

Tkachukove aktuálne čísla v NHL.
Tkachukove aktuálne čísla v NHL.Flashscore

Predpoveď

Vzhľadom na to, aký silný výber Američania do Česka priviezli, sa nedá očakávať nič iné ako útok na zlaté medaily. Či sa ich dočkajú, je už iná otázka. Veľa môže napovedať už úvodný zápas proti Švédsku, ktoré má rovnako ako USA na súpiske niekoľko zámorských hviezd. Spojené štáty budú hrať vo finále prvýkrát od roku 1960.

Nominácia na MS

Brankári: Alex Lyon (Detroit), Trey Augustine (Michigan State University).

Obrancovia: Seth Jones, Alex Vlasic (Chicago), Luke Hughes (New Jersey), Jake Sanderson (Ottawa), Zach Werenski (Columbus), Michael Kesselring (Arizona Coyotes), Matthew Kessel (St. Louis).

Útočníci: Shane Pinto, Brady Tkachuk (Ottawa), Matt Boldy (Minnesota), Cole Caufield (Montreal), Joel Farabee (Philadelphia), Johnny Gaudreau (Columbus), Luke Kunin (San Jose), Will Smith, Ryan Leonard (Boston College), Kevin Hayes (St. Louis), Trevor Zegras (Anaheim), Mikey Eyssimont (Tampa Bay), Brock Nelson (NY Islanders).