Fínsko zareagovalo na prehru a zdolalo Nemecko. Rantanen: Potrebovali sme to

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Fínsko zareagovalo na prehru a zdolalo Nemecko. Rantanen: Potrebovali sme to
Fínski hokejisti s premiérovým víťazstvom pred vlastnými fanúšikmi.
Fínski hokejisti s premiérovým víťazstvom pred vlastnými fanúšikmi.Profimedia
Fínski hokejisti zaznamenali na 86. majstrovstvách sveta prvé víťazstvo, keď pred domácimi fanúšikmi v Tampere zdolali Nemcov tesne 4:3 a aspoň čiastočne odčinili prehru 1:4 z otváracieho dňa proti USA. V pondelok čaká Fínov na šampionáte severské derby so Švédskom.

Potrebná výhra

O víťazstve fínskeho tímu rozhodol v 53. minúte obranca Mikko Lehtonen, keď dorážkou dokončil krásnu akciu Mikku Rantanena.

“Reprezentačný gól vždy poteší, navyše keď je takto dôležitý. Potrebovali sme vyhrať. verím, že z nás teraz trochu opadne stres,” povedal pre iihf.com obranca Zürichu Lions, ktorý bol v All-star tíme na vlaňajších ZOH i MS.

Obhajcovia titulu prestrieľali Nemcov v pomere 25:13, ale v bránke hostí chytal spoľahlivo veterán Dustin Strahlmeier z Wolfsburgu. Debut na prebiehajúcom šampionáte absolvoval medzi žrďami fínskej svätyne dvojnásobný majster sveta a olympijský víťaz z roku 2022 Jussi Olkinuora.

“Suomi” otvorili skóre v 10. minúte, keď po prihrávke Kaapa Kakka skóroval strelou bez prípravy Joel Armia. "Bol to skvelý pas od Kaapa. Hralo sa mi dobre, rozumeli sme si v našej formácii," povedal Armia.

Húževnatý súper

Nemci však ešte v prvej tretine vyrovnali zásluhou Marcela Noebelsa a v prostrednej časti dokonca viedli, keď krátko po skončení presilovky skóroval obranca Kai Wissman zo zámorskej AHL. Fíni však reagovali takmer okamžite a v priebehu 107 sekúnd strhli vedenie na svoju stranu. Dvakrát sa presadil Sakari Manninen, ktorý minulý rok v rovnakej hale strelil vo finále MS víťazný gól proti Kanade.

Prvá formácia Fínov Rantanen (0+2), Teemu Hartikainen (0+1), Manninen (1+1) nazbierala spolu päť bodov. Fíni veria, že sa dobre naladili na Švédov, ktorí v prvom zápase na MS zdolali Nemcov 1:0 a v nedeľu ich čakajú Rakúšania.

"Švédi majú lepší tím ako Nemci. Dnes sme ukázali, že pri hre piatich proti piatim sme silní. Nesmieme byť vylučovaní a musíme eliminovať chyby," povedal po dvoch gólových asistenciách Rantanen, opora Colorada Avalanche pred pondelkovým duelom so Švédmi.

Nemci to na Fínov vedia

Nemcov dostal v závere prostrednej tretiny späť na palubu JJ Peterka, útočník Buffala Sabres vyrovnal 19 sekúnd pred druhou sirénou v presilovke na 3:3. Zverenci Haralda Kreissa sú však po ďalšej tesnej prehre po dvoch dueloch v A-skupine bez bodu.

"Odohrali sme dobrý zápas, siahali sme aspoň na bod. Je to nešťastné," povedal nemecký útočník Frederik Tiffels. Nemci postúpili medzi osmičku najlepších tímov päťkrát z uplynulých šiestich MS, v ďalšom zápase sa stretnú v pondelok s USA.

Štatistika duelu
Štatistika dueluFlashscore

Zápasy medzi Fínskom a Nemeckom sú zvyčajne tesné. Fíni síce vyhrali v siedmich z deviatich vzájomných duelov na MS, ale päť sa skončilo iba o gól a dvakrát sa rozhodovalo až v predĺžení. Fínov dohnalo k víťazstvu viac ako 11-tisíc fanúšikov v zaplnenej aréne v Tampere. "Podpora z hľadiska bola úžasná, veľmi nám to pomohlo," vyzdvihol atmosféru Pesonen.