MS v hokeji 2023, 2. deň: Okrem Slovenska zaknihovalo prvé víťazstvo aj Fínsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 2. deň: Okrem Slovenska zaknihovalo prvé víťazstvo aj Fínsko
Aktualizované
Fínski hokejisti zdolali Nemcov.
Fínski hokejisti zdolali Nemcov.TASR
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár druhého hracieho dňa.

11:20

Francúzsko - Rakúsko 2:1 pp (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0), skupina A

Góly: 20. T. Bozon (Claireaux, Chakiachvili), 61. Treille (Chakiachvili, T. Bozon) - 47. T. Raffl (Schneider, Rossi).

Hokejisti Francúzska zvíťazili vo svojom úvodnom zápase na MS v Tampere nad Rakúskom 2:1 po predĺžení. Rozhodujúci gól strelil v 61. minúte kapitán Sasha Treille, keď v predĺžení tečoval puk za brankára Kickerta. Jedným z čiarových rozhodcov bol Slovák Šimon Synek. Francúzi nastúpia na ďalší duel v nedeľu od 15:20 proti Dánsku, Rakúšania budú hrať v rovnaký deň od 19:20 proti Švédsku.

Prvá tretina herne patrila Francúzom, ktorí hrali častejšie s pukom v útočnom pásme, ale svoju prevahu dlho nevedeli premeniť na gól. Podarilo sa im to až v 20. minúte, keď presilovkovú kombináciu zblízka zakončil Tim Bozon. Rakúšania sa v druhej tretine herne dvihli, vyrovnali dianie, no vyrovnať sa im podarilo až v tretej časti. Pomohol im k tomu faul francúzskeho útočníka Texiera, ktorý dostal trest na päť minút a do konca zápasu. Dlhú presilovku využil Raffl, keď vyťažil z prihrávky Schneidera - 1:1.

Rakúšania mali viacero šancí rozhodnúť v riadnom hracom čase, no po dvojnásobnom oslabení v závere zápasu a tlaku súpera mohli inkasovať. Pokračujúcu presilovku Francúzov využil v 39. sekunde predĺženia Treille, keď tečoval strelu Chakiachviliho.

Švajčiarsko - Slovinsko 7:0 (2:0, 1:0, 4:0), skupina B

Góly: 13. Malgin (Kukan, Haas), 14. Moser (Corvi, Herzog), 33. Niederreiter (Malgin, Haas), 42. Malgin (Simion), 44. Thürkauf (Loeffel), 51. Miranda (Richard, Bertschy), 58. Bertschy (Thürkauf).

V lotyšskej Rige nemali Slovinci proti agilne hrajúcemu favoritovi žiadnu šancu a ten nemilosrdne trestal najmä vylúčenia. Švajčiari odohrajú v nedeľu o 15:20 druhý zápas proti Nórom, Slovincov čakal ďalší náročný zápas proti Kanade len s 24-hodinovým odstupom medzi dvoma úvodnými buly.

Očakávaný priebeh nemal v prvej tretine žiadnu zápletku. Aktívnejší Švajčiari trpezlivo rozleptávali defenzívne štruktúry súpera a okrem dvoch gólov mohli dať aj ďalšie, keďže Slovinci kopili chyby pod tlakom i v rozohrávke. V 15. minúte mal v sóle šancu Simšič, ale minul. V ďalších dvoch tretinách pribúdali aj fauly slovinských hráčov a Švajčiari sa nenechali núkať. Najmä ich druhý center Denis Malgin, hokejista Colorada v NHL, tak hneď v úvode šampionátu výrazne vstúpil do kanadského bodovania.

15:20

Maďarsko - Dánsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1), skupina A

Góly: 47. Sofron (Szabó, Bartalis) - 16. Ehlers (N. Jensen, Russell), 30. Ehlers (M. Lauridsen, N. Jensen), 52. Poulsen (Lassen, Storm).

Hokejisti Dánska odštartovali svoje účinkovanie v základnej A-skupine na MS triumfom nad Maďarskom 3:1. Severania vo fínskom Tampere v súboji s nováčikom šampionátu herne jednoznačne dominovali. Pod ich víťazstvo sa dvoma gólmi v presilovke podpísal Nikolaj Ehlers, útočník Winnipegu Jets z NHL. Dáni nastúpia v ďalšom stretnutí skupiny proti Francúzsku v nedeľu o 15:20, Maďarsko bude hrať už o 11:20 s USA.

Maďari sa medzi elitou predstavili prvýkrát po siedmich rokoch a za favoritom od začiatku zaostávali. Dánsko už v prvej tretine prestrieľalo súpera 17:2, no brankár Bálizs prvýkrát kapituloval až na konci 16. minúty - Nicklas Jensen našiel v presilovke krížnou prihrávkou Ehlersa a ten strelou do odkrytej bránky otvoril skóre.

Aj druhý gól padol z hokejky Ehlersa v početnej výhode, v polovici stretnutia ním zvýšil na 2:0. Maďarský tím dokázal v tretej časti duel zdramatizovať, keď sa v 47. minúte zblízka presadil Sofron. Trojbodový zápis však Dánom potom poistil Poulsen.

Nórsko - Kazachstan 3:4 sn (2:1, 1:1, 0:1 - 0:0, 0:1), skupina B

Góly: 8. Haga (Nörstebö, Trettenes), 10. Holm (Trettenes, Martinsen), 22. Haga (Granath, Nörstebö) - 16. Muchametov (Muratov, Beketajev), 36. Orechov (Savickij, Muratov), 52. Michailis (Rymarev, Starčenko), rozhodujúci nájazd Starčenko.

Kazašskí hokejisti vyhrali v sobotu v B-skupine nad Nórmi 4:3 po nájazdovom roztrele. Severania mali zápas do jeho polovice pevne v rukách, postupne však strácali jasnú prevahu, dovolili Kazachom využiť ich menej šancí a napokon stratili dva z troch bodov. Nóri majú druhý zápas na programe o 24 hodín (15:20) a ich súperom bude Švajčiarsko. Kazašský tím v nedeľnom večernom dueli (19:20) narazí na Čechov.

Prvá tretina priniesla jasnú hernú prevahu Nórov, ktorí dali dva góly a boli na kurze ďalších. Kazašský tím sa 15 minút na ľade hľadal, ale z jeho dezorientovaného formátu sa zrodila najkrajšia kombinácia zápasu. Gól Muchametova bol zároveň určujúci faktor zápasu.

Nóri sa v druhej tretine opäť dostali do dvojgólového vedenia a stále mali strelecky navrch, lenže herne sa to postupne vyrovnávalo a Kazaši opäť znížili, tiež po využitej presilovke.

V tretej časti mierny favorit úplne stratil svoju nadvládu nad zápasom, súper využil ďalšiu presilovku a do predĺženia išiel s istotou minimálne jedného cenného bodu. Tento zisk znásobili vďaka kapitánovi Starčenkovi, ktorý premenil v dodatkovej šiestej sérii aj svoj druhý nájazd.

19:20

Nemecko - Fínsko 3:4 (1:1, 2:2, 0:1), skupina A

Góly: 18. Noebels (Fischbuch, Kastner), 33. Wissmann (Kastner, Noebels), 40. Peterka (Kahun, Tiffels) – 10. Armia (Kakko, Määttä), 35. Manninen (Kapanen, Koivisto), 36. Manninen (Rantanen, Lehtonen), 53. Lehtonen (Rantanen, Hartikainen)

Fíni išli po predchádzajúcej prehre s USA do zápasu s imperatívom víťazstva a ich aktivitu korunoval v polovici prvej tretiny gólom z prvej Armia. Ešte do prestávky však vyrovnal Noebels, keď jeho pokus pred brankárom Olkinuorom tečovali brániaci spoluhráči. Nemcov potom poslal do vedenia v 33. minúte obranca Wissmann strelou od modrej, na jeho zásah však dokázal dvoma gólmi v priebehu 107 sekúnd odpovedať domáci Manninen.

Devätnásť sekúnd pred koncom druhej tretiny vyrovnal v presilovke Peterka a o osude zápasu rozhodla až záverečná dvadsaťminútovka. Hrdinom "Suomi" sa stal obranca Lehtonen, ktorý v 53. minúte po vyrazenej strele poslal puk do siete - 3:4. Nemci si potom predĺženie nevynútili ani v záverečnej hre bez brankára.

Slovensko - Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0), skupina B

Góly: 1. Sukeľ (Cehlárik), 51. Hrivík (Koch, Pánik) - 37. Abols

Prečítajte si priebeh nášho prvého víťazstva