MS v hokeji 2023, 3. deň: Česi si poradili s Kazachstanom, Švédi rozstrieľali Rakúsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 3. deň: Česi si poradili s Kazachstanom, Švédi rozstrieľali Rakúsko
Aktualizované
Českí hokejisti sa radujú z druhej výhry na majstrovstvách sveta.
Českí hokejisti sa radujú z druhej výhry na majstrovstvách sveta.
Profimedia
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár tretieho hracieho dňa.

11:20

USA - Maďarsko 7:1 (2:1, 2:0, 3:0), skupina A

Góly: 7. A. Tuch (Grimaldi), 19. Bonino (Grimaldi), 24. Bonino (Garland, Perunovich), 34. Gauthier (Coronato, Hutson), 42. Mackey (Eyssimont, Garland), 45. Grimaldi, 57. L. Tuch – 5. Sofron (Szabo, Bartalis)

Maďari vstúpili do zápasu bez rešpektu a v 5. minúte sa dokázali dostať do vedenia. Bartalis ešte svoju šancu nevyužil, ale Sofron sa už o pár sekúnd gólovo presadil. Američania postupne zvýšili aktivitu a ešte do prestávky skórovali A. Tuch a Bonino. Favorit v druhej tretine ukázal svoju ofenzívnu silu a zveľadil svoj náskok o ďalšie dva góly. Bonino najprv svojím druhým presným zásahom v zápase využil presilovú hru a po samostatnom úniku sa presadil aj Gauthier. Jednoznačný priebeh mala aj tretia časť, Mackley, Grimaldi a L. Tuch v nej upravili na konečných 7:1 pre zámorský tím.

Slovinsko - Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2), skupina B

Slovinské nádeje na prekvapenie vzplanuli od 4. minúty, keď dôrazný Drozg v predbránkovom priestore otvoril skóre v presilovke. V prvej tretine sa do šancí dostávali hlavne v početných výhodách, počas hry piatich proti piatim mali navrch Kanaďania. Tí prevahu potvrdili až v druhej tretine, v ktorej prestrieľali súpera 24:2. Slovincov v nej k ničomu nepustili a gólmi Carconeho, Josepha a Lucica v presilovke otočili na 1:3. Dvojgólový náskok dodal favoritovi sebavedomie a zápas mal vo svojej réžii. Päť minút pred koncom tretej tretiny sa v priebehu minúty presadili aj Weegar a McBain, no Drozg, ktorý skóre otvoril, ho aj uzavrel, keď potrestal chybu obrancu i zaváhanie brankára - 2:5.

15:20

Francúzsko - Dánsko 3:4 pp (0:2, 3:1, 0:0 - 0:1), skupina A

Góly: 26. Leclerc (Rech, Boudon), 29. Rech, 40. Addamo (Boscq, Gallet) – 9. Ehlers (M. Lauridsen, N. Jensen), 19. Bödker (Jensen Aabo, Bau Hansen), 31. Olesen, 62. Russell (M. Lauridsen, Ehlers)

Od úvodu sa hral svižný hokej so šancami na oboch stranách. Dáni sa dostali do vedenia v polovici prvej časti, Ehlers využil presilovú hru. V 15. minúte stretnutia zákrok Claireauxa na Ehlersa posúdili rozhodcovia ako vrazenie na mantinel a útočník dostal trest na 5 min + DKZ. Bödker v početnej výhode zvýšil na 2:0. Francúzi však v prostrednej časti dokázali počas necelých troch minút náskok zmazať. Presadili sa Leclerc a Rech. Olesen v polovici zápasu opäť vrátil Dánom vedenie, ale Addamo dvadsaťdeväť sekúnd pre koncom druhej tretiny opäť vyrovnal. V predĺžení dostali Severania šancu v presilovke, ktorú premenil Russell strelou do ľavého horného rohu bránky.

Nórsko - Švajčiarsko 0:3 (0:2, 0:0, 0:1), skupina B

Góly: 9. Simion (Miranda, Glauser), 20. Glauser (Miranda, Simion), 58. Niederreiter (Bertschy, Richard)

Nóri si chceli napraviť chuť po prehre s Kazachstanom, keď stratili dvojgólový náskok, no proti Švajčiarom zaostávali od prvých minút. Prvú tretinu prehrali na strely 1:12 a ich súper si dvomi gólmi vytvoril kľúčový náskok. Do vedenia išli Švajčiari v 9. minúte, keď Simion strelou spomedzi kruhov využil prihrávku Mirandu. Druhýkrát sa radovali v 17. minúte, no trénerská výzva odhalila, že gólu Mosera predchádzal atak Ambühla na brankára Arntzena. V 20. minúte už bolo všetko v poriadku, keď Glauser využil nedôraz Nórov pred vlastným brankárom - 0:2.

Druhé dejstvo prinieslo viacero vylúčených, Nóri aj vďaka tomu vyrovnali hru, no skóre sa nezmenilo. Švajčiari kontrolovali zápas a hoci sa Nóri dostali do viacerých ofenzívnych akcií, vo finálnej fáze im chýbal moment prekvapenia. V 58. minúte sa odhodlali k hre bez brankára, no počas nej stratili útočné pásmo a Bertschy ponúkol gól Niederreiterovi - 0:3.

19:20

Švédsko - Rakúsko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0), skupina A

Góly: 4. P. Lindholm (Berggren, Pudas), 27. Sörensen (de la Rose, Tömmernes), 39. Nemeth (Petersson, P. Lindholm), 52. Carlsson (Raymond), 54. Everberg (Bengtsson, Nemeth)

Švédi od úvodu potvrdzovali rolu favoritov a už v 4. minúte otvoril skóre duelu P. Lindholm, keď tečoval strelu Berggrena pred brankárom Starkbaumom. Postupne sa do zápasu dostali aj Rakúšania, no sľubné príležitosti nedokázali využiť. Severania v prostrednej časti ešte zlepšili svoj výkon a dočkali sa aj druhého presného zásahu. De la Rose prenikol to útočného pásma, prihral Sörensenovi a od jeho korčule sa dostal puk do rakúskej bránky. Na konci druhej tretiny Švédi vyťažili z veľkého tlaku aj tretí gól, obranca Nemeth skóroval strelou od modrej čiary. V treťom dejstve pokračovala dominancia favorita. Najprv mu vyšla kombinácia Raymonda so zakončujúcim Carlssonom a v 54. minúte Everberg prekvapil brankára Starkbauma.

Česko - Kazachstan 5:1 (2:0, 0:1, 3:0), skupina B

Góly: 9. Zbořil (Sobotka, Sedlák), 16. Kubalík (Kempný, Sedlák), 42. Sedlák (Tomášek), 46. Košťálek (Červenka, Špaček), 59. Kubalík (Špaček, Košťálek) - 32. Muchametov (Muratov, Kaijržan)

Prvá tretina patrila jasne favoritovi, ktorý sa aj pomerne rýchlo ujal vedenia. Výbornú vnútropásmovú akciu využil parádnou strelou Zbořil. Ešte väčšou delovkou napol sieť Kubalík a ukončil strelecké trápenie Čechov v predĺženej a vyše minútu aj dvojnásobnej presilovke, v ktorej sériovo od modrej pálil Košťálek. Česi celkovo nenachádzali úplne vhodné finálne riešenia v ich obrovskej streleckej prevahe, v nej na bránku v priemere vystrelil takmer každú minútu.

Mizéria v zakončení a postupne aj herný útlm po výpadku zraneného prvého centra Chytila vyústila v druhej tretine do kontaktného gólu Kazachov, ktorý prišiel krátko po nepremenenom trestnom strieľaní Kubalíka. Obe mužstvá mali do prestávky každé ešte jednu veľkú šancu. Možnosť kazažského zvratu v treťom dejstve zahatala pohotovosť kanoniera Sedláka a onedlho sa v presilovke po azda desiatej strele od modrej dočkal aj Košťálek. Stav 4:1 favorita upokojil a v závere Kubalík opäť využil presilovku, čím uzavrel konečný rezultát.