MS v hokeji 2023, 5. deň: Švajčiari nedali šancu Kazachstanu, Maďari prekvapili Francúzov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 5. deň: Švajčiari nedali šancu Kazachstanu, Maďari prekvapili Francúzov
Aktualizované
Vilmos Gallo oslavuje gól proti Francúzsku.
Vilmos Gallo oslavuje gól proti Francúzsku.TASR
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár piateho hracieho dňa.

15:20

Dánsko - Rakúsko 6:2 (1:0, 1:1, 4:1), skupina A

Góly: 10. Ehlers (Jensen Aabo, O. Lauridsen), 34. Andersen (Aagaard), 47. Jensen Aabo (Andersen, Aagaard), 52. N. Jensen (M. Lauridsen), 53. Lassen (Andersen), 58. Russell (Ehlers) - 28. Raffl (Schneider, Heinrich), 49. Schneider (Rossi, Maier)

Dánski hokejisti zvíťazili aj v treťom zápase A-skupiny na MS, keď v utorok zdolali Rakúsko presvedčivo 6:2. Dáni prvýkrát v histórii triumfovali v elitnej kategórii v úvodných troch stretnutiach šampionátu. Gól a asistenciu zaznamenal dánsky útočník Nikolaj Ehlers, ktorý má na konte 6 bodov (4+2) a na čele produktivity sa dotiahol na Čecha Dominika Kubalíka.

Po vyrovnanom úvode otvorili ako prví skóre Dáni. V 10. minúte potrestal nedôraz rakúskej defenzívy Ehlers, pre ktorého to bol už štvrtý presný zásah na turnaji. Rakúšania zaváhali aj v 15. minúte, keď stratili puk pri zakladaní útoku, chybu obrancov však napravil brankár Kickert, ktorý zneškodnil pokus Wejseho.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Gólové parametre mala na opačnej strane v 17. minúte strela rakúskeho obrancu Heinricha, ale Dichowovi pomohla žrď. V 28. minúte už sa Rakúsku podarilo vyrovnať, keď v presilovke strieľal z prvej aktívny Schneider a puk sa od korčule Raffla odrazil do bránky. Dánov mohol najskôr v 34. minúte poslať znovu do vedenia Ehlers, v úniku však Kickerta neprekonal.

Podarilo sa to až o pár sekúnd Andersenovi, ktorý nedal Kickertovi šancu – 2:1. Rakúšania mohli vyrovnať po päťdesiatich sekundách tretieho dejstva Nissner, ale za Dichowom druhýkrát zvonila žrď. V 47. minúte napriahol spoza hráča Jensen Aabo a na svojom dvanástom šampionáte zabezpečil Dánom dvojgólové vedenie.

O necelé dve minúty ešte Rakúšania dokázali reagovať a na rozdiel gólu znížil Schneider, v 52. minúte však opäť vyšla Dánsku početná výhoda a šiesty presilovkový gól na turnaji zaznamenal Jensen. V 53. minúte definitívne rozhodol o treťom víťazstve Dánska Lassen. V 58. minúte ešte podčiarkol výbornú tretiu tretinu Russell, ktorý spečatil na konečných 6:2.

Slovinsko - Nórsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0), skupina B

Gól: 15. Berg-Paulsen (Johannesen, Valkvae Olsen)

Dôležitý duel z hľadiska boja o záchranu nepriniesol veľa hokejovej krásy, rozhodol ho gól Thomasa Berg-Paulsena z 15. minúty. Čisté konto vychytal brankár Haukeland, ktorý zneškodnil všetkých 18 striel Slovincov. Nóri poskočili v tabuľke so 4 bodmi na 5. miesto. Slovinci po troch zápasoch stále čakajú na prvý bod.

Do zápasu vstúpili svižnejšie Slovinci, Urbas však zblízka neprekonal Haukelanda a Tičar pred poloodkrytou bránkou trafil iba bočnú sieť. Postupne prebrali aktivitu agresívnejší Nóri.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

V 15. minúte sa napriek faulu dostal ku koncovke Berg-Paulsen a strelou k bližšej žŕdke ponad vyrážačku Krošelja otvoril skóre. V druhej tretine pokračoval málo atraktívny zápas pred slabou kulisou, v ktorom mali mierne navrch severania. Náskok mohol zvýšiť Trettenes, ale jeho strela z prvej skončila na žŕdke.

Slovinci sa dokázali dostať do šancí, zlyhávali však v zakončení. V 37. min síce prekonali Haukelanda, ale Tičarov gól neuznali, pretože mu predchádzal faul Mašiča. Nóri si v tretej časti kontrolovali tesný náskok, šancu na zvýšenie nepremenil Lilleberg.

A keď v záverečnej power play bez brankára zahodil tutovku aj slovinský útočník Sabolič, skóre sa už nezmenilo.

19:20

Francúzsko - Maďarsko 2:3 pp (1:1, 1:1, 0:0 - 0:1), skupina A

Góly: 17. Bertrand (Gallet, Rech), 30. Boudon (Bertrand, T. Bozon) – 20. Stipsicz (Sebök, Hári), 34. Galló (Sebök, Kiss), 62. Bartalis (Erdély, Horváth)

Maďarskí hokejisti zvíťazili v utorňajšom zápase A-skupiny MS nad Francúzskom 3:2 po predĺžení. Víťazný gól strelil v 62. minúte István Bartalis. Maďari zaznamenali druhý triumf v elitnej kategórii, prvé víťazstvo si pripísali na svoje konto na MS v roku 2016 proti Bielorusku (5:2).

Úvodné dejstvo sa nieslo v znamení urputného boja a obom tímom chýbala kreativita. Na prvý gólový moment sa čakalo do 18. minúty, keď využil presilovú hru Bertrand a poslal Francúzov do vedenia. Do kabín sa však odišlo za vyrovnaného stavu, ktorý zabezpečil dvadsať sekúnd pred koncom prvej časti Stipsicz.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Maďari sa mohli ujať vedenia v prostrednej časti, ale početnú výhodu o dvoch hráčov nevyužili. V 30. minúte prišiel zákonite trest v podobe inkasovaného gólu z hokejky Boudona a Francúzi druhýkrát v zápase vyhrávali.

V 34. minúte však francúzskej defenzíve ušiel Galló, ktorý prekonal Ylönena, a tak po štyridsiatich minútach bol stav znovu nerozhodný. V tretej tretine dominovala na oboch stranách pozorná defenzíva a zápas dospel až do predĺženia, v ktorom rozhodol o extra bode pre Maďarov Bartalis.

Švajčiarsko - Kazachstan 5:0 (1:0, 2:0, 2:0), skupina B

Góly: 5. Geisser (Haas, Miranda), 28. Herzog (Fora, Riat), 31. Riat (Richard, Herzog), 41. Niederreiter (Malgin, Kukan), 50. Loeffel (Senteler)

Švajčiarski hokejisti zvíťazili v utorkovom zápase "slovenskej" B-skupiny MS v Rige nad Kazachstanom jednoznačne 5:0. Favorit dominoval vo všetkých herných činnostiach, na strely vyhral jasne 36:13. Švajčiari sú po troch zápasoch stále stopercentní, na šampionáte dosiaľ neinkasovali a vedú tabuľku so ziskom 9 bodov.

Švajčiari už aj s Kevinom Fialom hýrili od úvodu pohybom a kombináciami rozleptávali obranu súpera. Prvýkrát gólovo udreli v 5. minúte, keď puk po strele Haasa dorazil do odkrytej bránky Geisser. Náskok mohol zvýšiť Malgin, ale v nájazde stroskotal na Šutovovi. Dominanciu favorita vyjadroval aj pomer striel po 1. tretine - 17:4.

Kazachstan nehral ani jednu presilovku.
Kazachstan nehral ani jednu presilovku.Flashscore

V druhej časti korčuliarsky disponovaní Švajčiari nachádzali stále väčšie okná v obrane Kazachov a bolo iba otázkou času, kedy zveľadia svoj náskok. Na 2:0 zvýšil Herzog, ktorý tečoval strelu Foru, tretí zásah pridal v polovici stretnutia Riat. Obraz hry sa nezmenil ani v treťom dejstve.

Helvéti v tréningovom tempe kombinovali, bez väčších problémov prenikali cez súperovu defenzívu a vytvárali si šance. Na 4:0 zvýšil v presilovke strelou z prvej Niederreiter a následne obranca Loeffel vyhnal z bránky Šutova, ktorého nahradil Bojarkin. Ten vo zvyšku zápasu neinkasoval, aj preto, že favorit sa už nikam nehnal.