MS v hokeji 2023, 6. deň: Fíni sa vytrápili s Francúzmi, Kanada nedala šancu Kazachom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 6. deň: Fíni sa vytrápili s Francúzmi, Kanada nedala šancu Kazachom
Aktualizované
Fínski hokejisti zvládli, prekvapivo ťažkú bitku, s Francúzskom.
Fínski hokejisti zvládli, prekvapivo ťažkú bitku, s Francúzskom.Profimedia
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár šiesteho hracieho dňa.

15:20

USA - Rakúsko 4:1 (0:0, 2:1, 2:0), skupina A

Góly: 28. Grimaldi (Bonino, Mackey), 39. Mazur (Tynan, Hutson), 44. Hutson (Perbix, Coronato), 58. Perbix (Brown, Farrell) - 38. Raffl (Schneider, Rossi)

Rakúšania dokázali držať s favoritom dlho vyrovnaný stav. Už v 5. minúte si vypracovali prvú veľkú šancu, no Zwerger neprekonal Petersena. Američania si zahrali v 1. tretine dve presilovky, nedokázali ich využiť a na strely to bolo vyrovnané 7:7. Aj druhú časť otvorili lepšie Rakúšania, Haudumov teč v sieti neskončil.

V 28. minúte išli do vedenia zámorskí hokejisti. Kapitán Bonino sa obtočil okolo bránky, krížnou prihrávkou našiel Grimaldiho a ten rozvlnil sieť. Vedenie neprinieslo pokoj na hokejky USA a Rakúšania hrali naďalej vyrovnanú partiu. V 38. minúte sa im podarilo vyrovnať, keď sa v presilovke po Schneiderovom pase presadil Raffl.

Američania rozhodli dvoma gólmi krátko pred a po druhej prestávke. Minútu po vyrovnávajúcom góle ich poslal do vedenia po brejku Mazur a v 44. minúte dokázal jednou rukou zasunúť puk medzi Starkbaumove betóny Hutson - 3:1. Húževnatý súper sa ani po tom nezlomil. V 46. minúte mohol znížiť Rossi, v 49. zahodil únik Schneider a v 52. nepremenil trestné strieľanie Zwerger. Rakúšania to vyše tri minúty pred koncom vyskúšali bez brankára, no rýchlo inkasovali štvrtý gól z hokejky Perbixa.

Lotyšsko - Nórsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0), skupina B

Góly: 24. Abols (Balcers, Daugavinš), 24. Andersons (Keninš) - 35. Hoff (Östrem Salsten)

Prvé dve tretiny sa niesli jasne v znamení hernej prevahy domácich a to aj napriek trom presilovkám Nórov. Tí ich hrali priam katastrofálne, v prvej nielenže nevystrelili, ale s pukom v pásme vydržali len pár sekúnd. Lotyši v snahe za každú cenu streliť gól, nechávali súperovi priestor na prečíslenia, ale chýbala kvalita v zakončení.

Podobne aj na strane mierneho favorita, ktorý však streleckú nemohúcnosť predsa zlomil v presilovke na začiatku druhej časti. Domáci hnaní publikom vzápätí po ďalšej peknej kombinácii zvýšili na 2:0 a neustále súpera "dusili". Nóri sa v druhom dejstve dostali k prvej a jedinej strele do priestoru medzi žrde až po 14 minútach, ale Hoff z nej znížil. Lotyši mali v tejto fáze 17 striel na bránku.

Tento moment určil ráz tretej časti, Lotyši nechali sprvoti otvorenú hru a keď sa im v úvodnej 10-minútovke nepodarilo skórovať, postupne sa sťahovali do ulity. Nóri potom opäť predviedli, že početná výhoda je pre nich trest a v následnej hre 4 na 4 Haukeland zlikvidoval obrovskú šancu Balinskisa. Záverečná presilovka s odvolaným brankárom Nórom opäť našepkala, že hokej je nielen o korčuľovaní a fyzických súbojoch.

19:20

Fínsko - Francúzsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1), skupina A

Góly: 5. Pesonen (Pokka, Lammikko), 24. Oksanen (Anttila, Friman), 32. Anttila (Matinpalo), 46. Hartikainen (Manninen, Rantanen), 59. Manninen (Rantanen, Määttä) - 2. Chakiachvili (T. Bozon, Texier), 29. Addamo (Gallet, Leclerc), 50. Bertrand (Chakiachvili, T. Bozon)

Francúzi vybehli na súpera a hala v Tampere utíchla už po 64 sekundách, keď si Larmi nedal pozor na nahodený puk od mantinelu z hokejky Chakiachviliho - 0:1. Aktivita hostí pokračovala a domáci brankár musel hasiť po šanciach Fabreho a Texieru. Fíni vyrovnali v 6. minúte vďaka dorážke Pesonena, ale tlak súpera neotupili a Larmiho už o minútu neskôr zachránila žŕdka. Úradujúci majstri sveta sa rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch trápili a nepomohla im ani ich tradičná zbraň - presilovka, keď nevyužili dve za sebou. Po prestávke mali prevahu Fíni a do útoku zavelil ich kapitán Anttila. V 24. minúte sa po jeho prihrávke presadil z veľkého uhla Oksanen. Na gól síce odpovedal po peknej akcii Addamo, no v 32. minúte poslal "Suomi" opäť do vedenia ich líder.

Anttila zaviezol puk do útočného pásma, kľučkou sa zbavil obrancu a spomedzi kruhov prestrelil Juncu. Francúzi hrýzli aj v treťom dejstve, no prišlo vylúčenie Leclerca a presilovku využil strelou bez prípravy Hartikainen. "Galský kohút" však držal hlavu vysoko. Vlastnú početnú výhodu nevyužil, no spolu s ňou zavrel Fínov na vyše dve minúty do ich pásma a z tlaku vyťažil Bertrand gól na 3:4. V 56. minúte mohol vyrovnať Claireaux, ale Larmi vytesnil puk ramenom. Francúzi si v závere zobrali oddychový čas, odvolali brankára, ale inkasovali do prázdnej bránky z hokejky Manninena.

Kanada - Kazachstan 5:1 (4:1, 0:0, 1:0), skupina B

Góly: 1. Weegar (Blais, Veleno), 6. Crouse (Weegar, Quinn), 8. Crouse (Laughton, Barron), 20. Veleno (Blais), 42. Blais (Veleno, Lucic) - 10. Beketajev (Danijat, Rymarev)

V 19. sekunde bolo 1:0, po piatich minútach 2:0 a opäť exceloval obranca Mackenzie Weegar. Onedlho favorit viedol o tri góly a s Kazachmi to vyzeralo zle-nedobre. V 10. minúte Beketajev nachytal Hofera z uhla už za bránkovom čiarou a Kanaďania nečakane vypli. Až keď súper ku koncu 20-minútovky dvakrát zahrozil, strelili štvrtý gól, ktorý zrejme spečatil osud druhého dejstva. To totiž hokejovo nestálo za zmienku, takže aspoň štatisticky - vylúčený bol Weegar, ako jediný hráč zápasu.

V tretej časti Kanada pridala ešte jeden gól, ale nebol to kapitán Tyler Toffoli. Ten po troch zápasoch s obrovským množstvom streleckých pokusov a s nula zásahmi hral vo štvrtom útoku a bol nenápadný.