MS v hokeji 2023, 9. deň: Lotyši zdemolovali Kazachstan, Švajčiari v šlágri zdolali Kanadu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
MS v hokeji 2023, 9. deň: Lotyši zdemolovali Kazachstan, Švajčiari v šlágri zdolali Kanadu
Aktualizované
Slováci sa proti Kazachstanu nadreli a dokonca prehrali, ale o necelých 24 hodín neskôr s ním Lotyši problém nemali.
Slováci sa proti Kazachstanu nadreli a dokonca prehrali, ale o necelých 24 hodín neskôr s ním Lotyši problém nemali.
TASR
V poradí 86. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa začali 12. a vyvrcholia 28. mája. Šestnásť tímov, medzi ktorými nechýba Slovensko, bojuje o medaily vo fínskom Tampere (Nokia Aréna) a v lotyšskej Rige (Riga Aréna). Flashscore Správy prinášajú sumár deviateho hracieho dňa.

11:20

Nórsko - Česko 0:2 (0:2, 0:0, 0:0), skupina B

Góly: 13. Kubalík (Košťálek, Červenka), 19. Flek (Kempný)

Hokejisti Česka zvíťazili nad Nórskom 2:0 v sobotňajšom zápase základnej B-skupiny na MS v Rige. Predbežne tým poskočili na prvé miesto v "slovenskej" skupine, no ešte v sobotu ich mohol predbehnúť víťaz súboja medzi Kanadou a Švajčiarskom.

Česi rozhodli o víťazstve dvoma gólmi v prvej tretine, keď skórovali Dominik Kubalík a Jakub Flek. Pre prvého menovaného to bol už siedmy gól na turnaji a upevnil si ním prvú pozíciu v produktivite aj medzi strelcami. Česi si víťazstvom definitívne zabezpečili postup do štvrťfinále.

Štatistický pohľad na zápas.
Flashscore

Nóri začali proti favoritovi nebojácne a v prvej tretine často zamestnávali brankára Vejmelku. Gól sa im však nepodarilo streliť a do vedenia išli Česi v 13. minúte. V početnej výhode o dvoch hráčov sa presadil Kubalík - 0:2.

O šesť minút predviedol svoju rýchlosť Flek, ktorého v strednom pásme pásme vysunul Kempný a po úniku zvýšil náskok českého tímu - 0:2. Nóri mali v druhej tretine viacero príležitostí znížiť, ale Vejmelku neprekonali ani počas 5-minútovej presilovky po vylúčení Voženílka.

Česi kontrolovali dianie na ľade, vyhli sa chybám v defenzíve a koncentrovaným výkonom si pripísali štvrté víťazstvo na turnaji. Pre brankára Vejmelku to bolo prvé čisté konto na MS, okorenil ho aj o asistenciu.

USA - Dánsko 3:0 (0:0, 0:0, 2:0), skupina A

Góly: 50. Gauthier (A. Tuch, Tynan), 56. A. Tuch (Grimaldi, Perunovich), 60. Grimaldi (A. Tuch)

Hokejisti USA vyhrali v sobotu v A-skupine MS nad Dánskom 3:0. Favoritovi sa dlho nedarilo presadiť a víťazný gól strelil až v 50. minúte Cutter Gauthier, ktorý skóroval v presilovke. Jeho tím si triumfom zaistil miestenku do štvrťfinále.

Američania tak zostávajú na šampionáte nezdolaní, v piatich zápasoch navyše nestratili ani bod. 

V prvej tretine si ani jeden tím nevytvoril výraznejšie šance a neusadil sa v útočnom pásem súpera. Dáni hrali opatrne, útočili zriedka a favoritovi chýbal v ofenzíve nápad.

Opakovane skúšal prestreliť obranu, no súper dobre blokoval a navyše sa mu darilo vyvážať puk zo svojho obranného pásma. Zámorský tím nevyužil ani dve presilové hry, pričom niekoľko sekúnd hral v početnej výhode o dvoch hráčov.

Štatistický pohľad na zápas.
Flashscore

Prostredná dvadsaťminútovka sa odohrávala zväčša pred dánskou bránkou, kde prišlo k zmene. Dichowa nahradil Sörensen, keďže mladší z dvojice mal v úvodnom dejstve problémy po strete s Brownom.

K úvodnému gólu mal síce veľmi blízko dánsky center Oscar Fisker Mölgaard, no počas blafáku mu puk skĺzol z čepele. Americká hra bola systematickejšia, hráči sa snažili viac o individuálne prieniky a darilo sa im aj dobre kombinovať. Hrali veľa s pukom, ale v koncovke sa presadiť nedokázali.

Američania ustáli hneď po prestávke dve vylúčenia v krátkom slede – boli aj v oslabení o dvoch hráčov. Ich súper mal ešte jednu početnú výhodu, nevyužil ju a potom skóroval Gauthier. Triumf spečatil o šesť minút neskôr Tuch a do prázdnej bránky skóroval Grimaldi.

15:20

Rakúsko - Fínsko 1:3 (1:2, 0:0, 0:1), skupina A

Góly: 5. Zwerger (Rossi) - 2. Kapanen (Kakko, Määttä), 8. Suomela (Määttä, Koivisto), 59. Oksanen (Björninen)

Hokejisti Fínska zvíťazili v sobotňajšom zápase A-skupiny domácich MS v Tampere nad Rakúskom 3:1. Úradujúci majstri sveta svojím výkonom opäť nepresvedčili a outsider bol blízko k tomu, aby im zobral body. "Suomi" si vďaka triumfu zabezpečili postup do štvrťfinále.

Fíni otvorili skóre duelu už po 79 sekundách, keď sa Kapanen dostal do samostatného úniku a zakončil nad lapačku Medlenara. Rakúšania v 5. minúte vyrovnali, keď Zwerger využil chybu obrany a strelil prvý gól na turnaji.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

"Suomi" sa však v polovici prvej tretiny dostali opäť do vedenia, Määttä vystrelil a Suomela tečoval puk pred rakúskym brankárom - 2:1. Severania v prostrednej časti zvýšili aktivitu, no nevyužili svoje šance a držali si stále len jednogólový náskok.

Tretie dejstvo malo veľmi opatrný priebeh, Fíni sa sústredili na pevnú defenzívu, s ktorou mali Rakúšania problém sa vyrovnať. V 59. minúte Oksanen potvrdil pre obhajcov titulu zisk troch bodov.

Tréner Roger Bader si zobral ešte výzvu pre postavenie mimo hry, no neuspel a tím dostal dvojminútový trest.

Kanada - Švajčiarsko 2:3 (0:0, 1:2, 1:1), skupina B

Góly: 30. Toffoli (Laughton, Quinn), 57. Carcone (Hunt, Carcone) - 34. Hischier (Fora, Fiala), 37. Simion (Marti, Haas), 53. Ambühl (Niederreiter, Corvi)

Švajčiarski hokejisti triumfovali v sobotňajšom šlágri B-skupiny MS nad Kanaďanmi 3:2. Aj po piatom zápase tak zostávajú stále stopercentní a s 15 bodmi sa vrátili na čelo tabuľky pred Česko. Kanada utrpela prvú prehru na šampionáte, s 11 bodmi figuruje na 3. mieste. 

Od úvodu sa hralo v obrovskom nasadení. Aj keď oba tímy vychádzali zo zabezpečenej obrany a nedarovali si veľa priestoru, nebola núdza o zaujímavé momenty. V 15. minúte Fialovu strelu nebezpečne tečoval Hischier, vzápätí Montembeault zlikvidoval šancu Malgina.

Švajčiari mali v prvej tretine navrch, v jej závere prihral Miranda cez os klziska Glausserovi, ktorý z ideálnej pozície trafil len kanadského brankára. Zámorský tím zvýšil dôraz, v 24. minúte zostal medzi kruhmi nepokrytý Lucic, ale Genoni podržal Helvétov. V 29. minúte Veleno pri mantineli úmyselne korčuľou šliapol na nohu Niederreiterovi, rozhodcovia si to nevšimli.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Naopak, na trestnú lavicu išiel švajčiarsky útočník, ktorý odplácal a dostal dve minúty za hrubosť. V následnej presilovke poslal svoj tím do vedenia Toffoli strelou spoza kruhu na buly, keď využil clonenie Crousea.

Kanaďanom dal gól krídla a zo všetkých strán podnikali výpady na Genoniho, no práve v čase ich najväčšieho rozletu nečakane gólovo udrel Hischier, ktorý sa zbavil dvojice protihráčov a zakončil presne k bližšej žŕdke - 1:1. Švajčiarom zachutilo, Herzog v nájazde ešte neuspel, no o dve minúty neskôr Simion dorazil do bránky puk po strele Martiho.

Kanaďania sa v tretej časti tlačili do útoku, no súper ich nepúšťal pred svoju bránku a sám podnikal nebezpečné kontry. V 53. minúte pridal tretí gól po rýchlom prečíslení Ambühl, ďalšie šance nevyužili Bertschy a Hischier.

Obhajcovia striebra vykresal iskierku nádeje Carcone, ktorý znížil po teči strely Hunta, no vyrovnania sa nedočkal, aj preto, že Krebs svoju tutovku zahodil.

19:20

Kazachstan - Lotyšsko 0:7 (0:2, 0:3, 0:2), skupina B

Góly: 16. Ri. Bukarts (Dzierkals, Jaks), 18. Batna (Zile), 22. Dzierkals (Batna, Ro. Bukarts), 30. Abols (Daugavinš, Balcers), 40. Indrašis (Ri. Bukarts, Freibergs), 50. Daugavinš (Balcers, Abols), 52. Abols (Balcers, Daugavinš)

Lotyšskí hokejisti deklasovali v sobotňajšom zápase B-skupiny MS Kazachstan 7:0. Upevnili si 4. miesto v tabuľke, na konte majú 11 bodov a postup do štvrťfinále vo svojich rukách.

Ak by aj Slováci, ktorí momentálne zaostávajú o šesť bodov, vo zvyšných dvoch dueloch v skupine zvíťazili v riadnom hracom čase nad Slovinskom a Nórskom, Lotyšom bude v ich záverečnom dueli proti Švajčiarsku stačiť k postupu zisk bodu, teda dostať zápas do predĺženia.

Lotyši mali v I. tretine mierne strelecky navrch, vypredaná Arena Riga čakala na prvý gól do 16. minúty, keď sa presadil Rihards Bukarts. O dve minúty zvýšil náskok Batna. Kazachovia však tiež mali svoje šance, Šilovsa zamestnali Beketajev i Šestakov. Domácim odolávali až do 22. minúty, keď prišiel kontroverzný moment.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Dzierkals natlačený protihráčom vrazil do kazašského brankára Šutova a spolu s ním nabral aj bránku. Puk sa následne dostal za bránkovú čiaru, ale až v momente, keď bola bránka posunutá, navyše útočník zamedzil v bránkovisku zákroku Šutova, ktorého fauloval.

Rozhodcovia skonzultovali situáciu s videorozhodcom a gól napokon uznali, čo vyvolalo veľké protesty Kazachov. Navyše Lotyši dostali aj presilovku, keďže súper neuspel s trénerskou výzvou ohľadom nedovoleného bránenia brankárovi. Po tomto momente sa už nedokázali Kazachovia vrátiť späť do zápasu.

Naopak, rozbehnutí domáci ešte do prestávky zvýšili na 5:0 a v tretej tretine pridali ďalšie dva góly. Gólostroj zavŕšil v 52. minúte v presilovke svojím druhým presným zásahom Abols.

Švédsko - Francúzsko 4:0 (4:0, 0:0, 0:0), skupina A

Góly: 2. P. Lindholm (Tömmernes, Petersson), 10. Zetterlund (Pudas, Tömmernes), 17. Berggren (Carlsson, Tömmernes), 20. Zetterlund (Lindberg, Raymond)

Hokejisti Švédska triumfovali aj vo svojom piatom zápase v A-skupine MS v Tampere. V sobotňajšom stretnutí zdolali Francúzsko 4:0 a zaistili si postup do štvrťfinále. Severania dominovali počas celého duelu a o výsledku rozhodli už v prvej tretine, keď zaznamenali všetky góly.

Lindholm v druhej minúte otvoril skóre duelu, keď tečoval Tömmernesovu strelu. V polovici prvej tretiny Pudas našiel Zeterlunda, ktorý bekhendom prekonal Junca - 2:0. Brankár Johansson potom podržal svoj tím dôležitým zákrokom, keď na neho išli dvaja Francúzi.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Flashscore

Švédi v závere prvej časti využili dve presilové hry. Berggrenovu prihrávku si Thiry nešťastne tečoval do vlastnej siete a Zetterlund potom pridal svoj druhý gól v stretnutí. Po prvej prestávke Papillon nahradil Juncu v bráne Francúzov.

Severania pokračovali v aktívnej hre aj v prostrednej časti, no svoje príležitosti nevyužili. De La Rose mohol v 48. minúte počas oslabenia ešte zvýšiť na 5:0, ale Papillon jeho pokus zneškodnil.