MS v hokeji: Oslavovať nebudeme, to si nemôžeme dovoliť, vraví Schneider po divokom súboji s Kanadou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Oslavovať nebudeme, to si nemôžeme dovoliť, vraví Schneider po divokom súboji s Kanadou

Schneider prispel k nečakanému vývoju zápasu tromi bodmi.
Schneider prispel k nečakanému vývoju zápasu tromi bodmi.Profimedia
Rakúski hokejisti napísali v utorkovom zápase proti Kanade jeden z najúžasnejších a najprekvapujúcejších príbehov v dlhej histórii svetových šampionátov. Z ich pohľadu chýbal len šťastný koniec. Ešte na začiatku 44. minúty prehrávali s obhajcami zlatých medailí 1:6, ale potom šokovali všetkých prítomných piatimi gólmi v priebehu 16 minút a získali senzačný bod po prehre v predĺžení 6:7. Skúsený útočník Peter Schneider (33), ktorý sa na šokujúcom scenári podieľal tromi bodmi za dva góly a asistenciu, v rozhovore s novinármi ľutoval, že jeho tím neurobil ešte posledný krok k víťazstvu.

Kanada - Rakúsko 7:6p

Kanaďania boli obrovským favoritom a dlho im všetko vychádzalo podľa predstáv. Keď však trochu poľavili z plynu a nedokázali sa vrátiť v plnej pare späť, začali mať problémy. A Rakúšania ponúknutú šancu dokonale využili. Ani víťazný gól kanadského kapitána Johna Tavaresa už po 15 sekundách predĺženia im neubral na nadšení z úchvatného finišu.

"Jasné, že bol to veľký zážitok. Stál proti nám tím svetovej extratriedy. Bolo to úžasné. Škoda len, že sme potom nevyhrali v predĺžení. Veľmi sa mi však páčilo, ako celý tím bojoval a ako sme dokázali reagovať za stavu 1:6. Určite si mysleli, že je po zápase. Som na chlapcov naozaj hrdý za to, čo sme predviedli v tretej tretine, ako sme ju odohrali," ocenil Schneider.

Najlepšia tretina kariéry?

Jeho tím počas druhej prestávky nemyslel na zázrak, plán bol oveľa skromnejší. "Povedali sme si, že sa z týchto zápasov musíme poučiť. Že nemôžeme stáť, ale musíme s nimi korčuľovať, alebo sa aspoň im aspoň korčuliarsky vyrovnať. A hrať jednoducho, pretože to potrebujeme do zápasov, ktoré sú ešte pred nami. Avšak aby sme dali päť gólov v poslednej tretine, to sme naozaj nečakali. Aj takéto zázraky sa niekedy stávajú," prezradil Schneider.

Následne čelil otázke, či s bilanciou 2+1 neodohral práve najlepšiu tretinu kariéry. "Nie som si istý, ale určite to bola jedna z najlepších," zasmial sa Schneider. Zázračne získaný bod je pre Rakúšanov obrovskou vzpruhou. Tí na úvod prehrali s Dánmi 1:5, potom nestačili na Švajčiarov po výsledku 5:6, keď rozhodujúci zásah dostali 51 sekúnd pred koncom.

"Oslavovať to rozhodne nebudeme, to si nemôžeme dovoliť. Šampionát je pre nás veľmi náročný a potrebujeme byť stopercentne v maximálnej sile," ubezpečil Schneider.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

"Samozrejme, že pred turnajom by sme bod proti Kanade brali. Dva roky dozadu sme však porazili aj Česko, takže vieme, že takéto zázraky sa môžu stať. V dueloch proti takýmto súperom sa však chceme predovšetkým učiť, aby sme zvýšili svoju úroveň a boli lepší najmä v tých zápasoch, ktoré sú pre nás dôležité," dodal Schneider.

Súboj, v ktorom Kanada jasne viedla, sa hral vo veľmi pokojnej atmosfére, ale s každým ďalším gólom Rakúska fanúšikovia ožívali. "V celej aréne bolo cítiť, ako nás diváci podporovali. A nielen tí naši. Veľmi nám to pomohlo," potvrdil Schneider.

MS v Prahe si užíva. "Je to tu parádne. Pred mesiacom sa mi narodila dcéra. Chcel som byť doma, ale tiež som vedel, že šampionát v Prahe nemôžem vynechať. Je to úžasný zážitok vrátiť sa zase do Česka, zažiť tu plný dom. Je to vážne skvelé," pokračoval Schneider, ktorý v sezóne 2020/21 hral za Kometu Brno a v 43 meraniach síl základnej časti strelil 20 gólov.

Štatistiky z pohľadu Schneidera.
Štatistiky z pohľadu Schneidera.Flashscore

Návrat po troch rokoch

Aj preto bude preňho duel proti Česku, ktorý je na programe v piatok večer, špeciálny. "Veľmi sa naň teším. Bude to opäť veľmi náročný zápas. Určite bude skvelá atmosféra a dúfam, že sa domácim aspoň trochu vyrovnáme," zaželal si Schneider, ktorý sa chystá na stretnutie s kamarátom Karlom Vejmelkom.

"Hral som s ním v Komete Brno, je tu aj on. Možno sa uvidíme, ale asi až po zápase, keď to budeme mať za sebou," uzavrel Schneider.

Program majstrovstiev sveta 2024