MS v hokeji: Posledné bitky s Nemeckom. Cesta za olympijským bronzom i 85 sekúnd košickej hrôzy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné bitky s Nemeckom: Cesta za olympijským bronzom i 85 sekúnd košickej hrôzy

Na súboj z MS 2019 sa nebude spomínať v dobrom. Zľava Draisatil, Nagy a Sukeľ.
Na súboj z MS 2019 sa nebude spomínať v dobrom. Zľava Draisatil, Nagy a Sukeľ.Profimedia
Deň D je tu. Slovenská hokejová reprezentácia vstúpi do 87. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji súbojom s Nemeckom - súperom, s ktorým sa pravidelne stretáva počas sezóny v rámci prípravných zápasov. Spoločne sa pozrieme na to, ako sa vyvíjali posledné tri súťažné stretnutia medzi týmito krajinami - najmä ten posledný vyvoláva v spomienkach slovenských fanúšikov hrôzu... Bilancia všetkých vzájomných meraní (78) síl hovorí v prospech Slovenska - 42 výhier, 35 prehier, jedna remíza a skóre 197:182.

14. máj 2022, Helsinki: Slovensko - Nemecko 1:2

Počet minút Slafkovského na ľade: 20:25.

Slováci mali na prípravu na zápas necelých 24 hodín, keď deň predtým porazili Francúzov 4:2. Nemci do turnaja v sobotu (úvodný víkend šampionátu) vstupovali.

Všetko podstatné sa udialo v druhej časti hry. Nemci za päť minút a sedem sekúnd strelili dva góly, na ktoré prišla iba odpoveď Pospíšila. Celkovo päť vylúčení prežili potrestaní hráči na trestnej lavici. Špeciálne formácie na oslabenia účel splnili, presilovkové už nie.

Už v tom čase sa ukazovala fyzická sila a kondícia mladíka Slafkovského – ako proti Francúzom, tak aj proti Nemcom odohral cez 20 minút (20:56, respektíve 20:25). Z forvardov sa v tomto smere nikto nechytal, pri prehre odohral Krištof ako druhý najvyťaženejší útočník niečo cez 17 minút (17:17).

Porážka v druhom zápase skupiny nenasvedčovala nič dobré, najmä keď nasledovali straty bodov aj s Kanadou a Švajčiarskom. Zverenci Craiga Ramsayho však nakoniec postúpili do štvrťfinále zo štvrtého miesta vďaka lepšiemu vzájomnému súboju s Dánskom.

15. februára 2022, Peking: Slovensko - Nemecko 4:0

Počet vyhraných buly Kahuna: 16 z 21 (76,19 %).

Hokejisti spod Tatier pokračovali v bronzovej jazde vo vyraďovacej časti olympijského turnaja. Po prehrách s Fínskom, Švédskom a výhrou nad Lotyšmi im tabuľka v osemfinále play-off prisúdila Nemcov. 

Ani v tomto stretnutí nepadali góly v presilovkách, hoci dvojminútových trestov bolo sedem. Skóre otvoril v 12. minúte Hudáček, v druhej tretine naňho nadviazali Cehlárik s Krištofom.

A keď Nemci pohrdli vylúčeniami Gernáta s Kelemenom v tretej perióde, bolo vymaľované. Triumf spečatil do prázdnej bránky Hrivík. Pochvala išla aj do defenzívy na čele s brankárom Rybárom, ktorý zneškodnil všetkých 21 projektilov súpera. Následne sa zrodili pamätné triumfy vo štvrťfinále nad USA v boji o bronz nad Švédskom.

Martin Gernát robí poriadok pred Patrikom Rybárom.
Martin Gernát robí poriadok pred Patrikom Rybárom.Profimedia

15. mája 2019, Košice: Nemecko - Slovensko 3:2

Počet sekúnd potrebných na oba obraty: 85.

Na domácich majstrovstvách sveta v Bratislave a Košiciach bolo hneď niekoľko zápasov, ktoré utkveli slovenským fanúšikom v pamäti. Žiaľ, proti Nemcom, to bolo z negatívnej stránky.

Výber Craiga Ramsayho síce reagoval dvomi využitými presilovkami, 5 na 3 (Sekera) i 5 na 4 (Hudáček), a otočil priebeh súboja z 0:1, ale rovnakú mincu vytasil aj súper. Slováci sa ešte ubránili po tom, čo bol Nagy vylúčený šesť a pol minúty pred koncom po narazení na dve minúty a schytal aj osobný trest, avšak tlak Nemcov bol priveľký.

Prv v čase 58:08 vyrovnal Eisenschmid, aby dielo skazy dokonala o 85 sekúnd najväčšia hviezda Nemecka Draisaitl. Slováci mali po štyroch dueloch na konte len tri body, prehra s Nemeckom sa im stala osudnou. V konečnom zúčtovaní skončili na piatej priečke s 11 bodmi. Tretí Nemci ich mali 15, štvrté USA 14.

10. máj 2024, Slovensko - Nemecko (16:20)