MS v hokeji: Prekvapili Faško-Rudáš či Čacho, minimum ospravedlneniek nie. Gašpar verí vo štvrťfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prekvapili Faško-Rudáš či Čacho, minimum ospravedlneniek nie. Gašpar verí vo štvrťfinále

Čacho (v strede) prekvapil Gašpara v rámci klubovej scény. Útočník Třinca si zahrá na druhých MS.
Čacho (v strede) prekvapil Gašpara v rámci klubovej scény. Útočník Třinca si zahrá na druhých MS.TASR
Dlhých 20 rokov komentoval Pavol Gašpar hokejové majstrovstvá sveta. Na Slovensku bol v tomto smere komentátorskou jednotkou. Avšak po tom, čo RTVS nezískala práva na ďalší vysielací segment (roky 2024 až 2028), ho čaká prvý šampionát od ročníka 2003, keď sa divákom po celej krajine nebude prihovárať počas živých prenosov.

Redakcia Flashscore sa Pavla Gašpara pred MS opýtala na to, ako mimo iného vníma záverečnú nomináciu, prekvapenia v nej či nominačné kauzy okolo Dalibora Dvorského so Samuelom Bučekom.

Akými zmenami, ak vôbec, prešla reprezentácia za posledný rok?

"Je to živý organizmus, ktorý prechádza prirodzeným vývojom. Máte stabilné opory, máte nováčikov, máte výpadky formy, zranenia, niekto sa zase do formy dostane. Nemyslím si, že zloženie tímu vybočilo za posledný rok nejako razantne zo zabehnutých koľají. A spôsob hry už vôbec nie, Craig Ramsay verí tomu, čo presadzuje od nástupu na našu lavičku."

Je niekto, kto vám vo finálnej nominácii chýba?

"Asi nikto. Nie som veľmi typ na nominačné polemiky. Skôr som zástancom toho, aby každé rozhodnutie spravil ten, ktorý je na to kompetentný, a následne aj niesol zodpovednosť. V dobrom aj v zlom."

Kto vás v príprave príjemne prekvapil výkonmi? 

"V príprave asi Martin Faško-Rudáš. Celkovo v sezóne Vilo Čacho, ako si dokázal nájsť dôležité miesto v třineckej majstrovskej dynastii."

Fanúšikov ťažil najmä prípad mladíka a predovšetkým kreatívneho centra Dalibora Dvorského (v kontraste so šancami pre Juraja Slafkovského v predošlých rokoch). V čase, keď nebolo isté, ako je na tom iný center, Marek Hrivík, už zneli odkazy, že na vyskúšanie Dvorského nie je dostatok príležitostí. Ako ste to vnímali?

"S rozhodnutím ako takým problém nemám, hoci je pravda, že Slafkovský a Šimon Nemec dostali šancu v ešte mladšom veku. Ako problematický vidím skôr argument, že nie je dostatok príležitostí na jeho vyskúšanie, veď pred dvoma rokmi sa do tímu dostal na poslednú chvíľu dovtedy absolútne nevyskúšaný Adam Sýkora. A napokon mu jeden či maximálne dva zápasy stačili na to, aby sa dostal aj na MS, čo bolo zase úplne správne rozhodnutie realizačného tímu. Teraz boli Dvorský s Mešárom k dispozícii na štyri zápasy."

Podobný problém bol aj v prípade Samuela Bučeka. Celková komunikácia prezidenta zväzu a generálneho manažéra Miroslava Šatana nie je najšťastnejšia. Kde je problém?

"Aká je komunikácia GM smerom k hráčom, to neviem, je možné, že si to vyrozprávali medzi sebou. Komunikácia smerom navonok... V tlači som nie tak dávno zaregistroval kritiku na prezidenta ŠK Slovan Bratislava Ivana Kmotríka, že mnohé klubové novinky oznamuje cez svoje súkromné konto. Rovnakým spôsobom oznamoval viaceré novinky aj Miroslav Šatan, čo nepovažujem za štandardný spôsob komunikácie. Dôležitejšie je však určite to, ako oznamuje verdikty hráčom samotným než verejnosti."

Aj vzhľadom na vynechané mladé mená (Dvorský, Mešár, Demek) sa na prvý pohľad zdá, že sa "schválne" skladá skúsenejší káder, ktorý má zožať ovocie z ostatných rokov a túži po úspechu azda najviac od domácich MS. Vnímate to podobne?

"Niekedy sa zo štartu mladých hráčov robí aj z núdze cnosť, lebo starší odmietajú nomináciu z viacerých dôvodov. Tento rok svoju úlohu zohráva skôr faktor takmer domáceho šampionátu. To spôsobilo, že záujem o štart na tomto turnaji je vyšší ako zvyčajne a ospravedlneniek je minimum."

V priebehu prípravy zaujala informácia o zmluve Olivera Okuliara s Floridou, no napriek tomu si miestenku do Česka nevypýtal. Prečo?

"Asi je to dobrá správa, že útočník, o ktorého sa zaujíma tím NHL, nemá zaručené miesto v našom národnom tíme. Aby bol Oliver platný pre tím, musí byť produktívny. Je pravda, že v príprave, najmä v jej druhej polovici, jeho čísla neboli také, aké je schopný produkovať v top forme. Tréneri reprezentácie musia brať do úvahy krátkodobý horizont, klub sleduje stredno až dlhodobý."

Najviac sa hovorí o príchode Juraja Slafkovského, ale nie je to absencia Erika Černáka, ktorá bude pre slovenský tím citeľnejšia?

"Nerád by som porovnával, ktorý hráč je pre tím platnejší. Obaja majú svoje miesto, ale pravdou je, že Černák s odohratými tromi finálovými sériami o Stanleyho pohár by priniesol veľa skúseností, líderstva, a schopnosti vyhrať. Plusom by bolo aj vedomie najlepších útočníkov súpera, že ich pohyb k našej bránke bude poriadne bolieť."

Kde je najväčšia slabina Slovákov?

"Hádam to nebudeme prezrádzať súperom vopred (úsmev)."

Naopak, v čom bude tkvieť sila zverencov Craiga Ramsayho?

"Ak dobre rátam, je to už ôsma nominácia (6x MS, 2x ZOH, pozn. redakcie), ktorú robí Ramsay na veľký turnaj. Tu by som naše slabé miesto otočil na prednosť: keďže si vyberá z relatívne obmedzeného počtu hráčov, každý je už oboznámený s tým, čo sa od neho čaká a aké má úlohy v tíme. Snáď to čas potrebný na zohratie skráti na minimum."

Slovensko - Nemecko (piatok, 16:20)

Bude "domáce" prostredie v Ostrave skôr výhodou či nevýhodou? 

"Ak ho naši hráči zvládnu v hlavách, tak výhodou. Myslím, že je v tíme dostatok skúsených hráčov, aby nenechali najmä tých mladších pohltiť atmosférou."

Ako odhadujete šance Slovákov na turnaji?

"Štvrťfinále by nám ujsť nemalo, potom už nech sa dejú veci možné len v play-off (úsmev)."