MS v hokeji: Ramsay vyškrtol dvoch útočníkov a obrancu Petrovického. Do Česka smeruje 25 mien

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ramsay vyškrtol dvoch útočníkov a obrancu Petrovického. Do Česka smeruje 25 mien

Aktualizované
Craig Ramsay urobil finálny rez kádrom.
Craig Ramsay urobil finálny rez kádrom.TASR
Do záverečnej nominácie slovenskej hokejovej reprezentácie na MS v Česku sa nedostali útočníci Róbert Lantoši a Samuel Takáč a obranca Rayen Petrovický. Trénerský štáb zverejnil 25-členný menoslov po utorňajšom prípravnom zápase s USA (2:6) v Bratislave. V kádri trénera Craiga Ramsayho (73) figurujú traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov.

V nominácii nechýbajú útočníci Miloš Kelemen a Martin Pospíšil, ktorí nezasiahli ani do jedného zápasu v záverečnej príprave. Kelemen sa má k tímu pripojiť po stretnutí s USA, Pospíšila limitovali zdravotné problémy. V 25-člennom menoslove je 15 hráčov, ktorí štartovali aj na predošlých MS 2023.

"Bolo to naozaj ťažké rozhodovanie. Za uplynulých sedem rokov, počas ktorých spolupracujeme s Craigom, bolo toto rozhodovanie asi najťažšie. Veľa hráčov malo v príprave dobré ofenzívne čísla. Tým, že na záver prípravy prišlo niekoľko hráčov z NHL, tak tí, ktorí hrali dobre v úvode, sa nedostali na MS. Hráčom, ktorí sú zvyknutí hrať v prvých dvoch päťkách a v presilovkách, sme nechceli dať úlohy náhradníkov," uviedol generálny manažér slovenskej reprezentácie Miroslav Šatan.

Program základnej skupiny z pohľadu Slovenska.
Program základnej skupiny z pohľadu Slovenska.Flashscore

Narážal tým najmä na absenciu útočníka Lantošiho, ktorý má za sebou životnú sezónu v Mladej Boleslavi a najmä v úvode záverečnej prípravy na MS patril k lídrom slovenského tímu. "V príprave hral veľmi dobre. Tým, že prišli hráči z NHL, bolo ťažké nájsť mu miesto v prvých dvoch päťkách. To ovplyvňuje jeho rolu i čas v presilovke. Neviem, či by sme ho dokázali dobre využiť v tretej alebo štvrtej formácii. Z úcty k nemu sme ho nechceli dať do pozície čakajúceho hráča alebo náhradníka. Bolo to jedno z najťažších rozhodnutí," prezradil Šatan.

V stredu odcestuje do Ostravy 25 hráčov, no nie všetkých zapíše vedenie reprezentácie na súpisku. "O tom, koľkých zapíšeme, sa definitívne rozhodneme vo štvrtok na direktoriáte. Myslím si, že si necháme jedno-dve miesta otvorené a počkáme na víkend, keď sa majú skončiť série v AHL. Z tejto ligy by k nám ešte niekto mohol prísť," poznamenal Šatan, ktorý narážal na Studeniča, Kňažka, Honzeka, Sýkoru či Chromiaka.

Slováci sa na nadchádzajúcom šampionáte predstavia v ostravskej B-skupine. Svoje účinkovanie odštartujú v piatok 10. mája o 16:20 zápasom proti Nemecku.

Záverečná nominácia SR na MS v Česku (10.-26. mája):

Brankári: Samuel Hlavaj (Škoda Plzeň), Stanislav Škorvánek (HK Dukla Ingema Michalovce), Matej Tomek (Litvínov)

Obrancovia: Peter Čerešňák (HC Dynamo Pardubice), Martin Fehérváry (Washington Capitals), František Gajdoš (HK Nitra), Andrej Golian (HC Slovan Bratislava), Mário Grman (HC Vítkovice), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Patrik Koch (Arizona Coyotes/Tucson Roadrunners), Šimon Nemec (New Jersey Devils)

Útočníci: Peter Cehlárik, Marek Hrivík (obaja Leksand), Lukáš Cingel (HC Kometa Brno), Viliam Čacho, Marko Daňo, Libor Hudáček (všetci HC Oceláři Třinec), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Andrej Kudrna, Matúš Sukeľ (obaja HC Litvínov), Miloš Kelemen (Arizona Coyotes), Martin Pospíšil (Calgary Flames), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/San Diego Gulls), Juraj Slafkovský (Montreal Canadiens), Tomáš Tatar (Seattle Kraken)