Slovensko – Lotyšsko. Posledné tri bitky: Bronzová misia na ZOH i trápenie pod Cígerom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko – Lotyšsko. Posledné tri bitky: Bronzová misia na ZOH i trápenie pod Cígerom

Brankár Lotyšska Janis Kalninš inkasuje gól po zakončení Petra Cehlárika.
Brankár Lotyšska Janis Kalninš inkasuje gól po zakončení Petra Cehlárika.TASR
Pri niektorých súperoch história pripomenie, že vzájomné zápasy s nimi na vrcholných podujatiach v nedávnej dobe také početné neboli. Zároveň zistíme, že ani dané výsledky neboli z kategórie očarujúcich. Pred sobotňajších súbojom Slovenska s Lotyšskom na 86. majstrovstvách sveta v hokeji vám prinášame bližší pohľad na ostatné tri bitky s pobaltskou krajinou, ktorá plní spomínané dva predpoklady.

9. máj 2013, Helsinki: Slovensko – Lotyšsko 3:5

Strely na bránku – 27:24

Prehra, ktorá nás dostala do úzkych. Už po 83 sekundách bolo 1:1, keď sa prv presadil Cipulis a reagoval Záborský. Outsider, na ktorého bol vypísaný kurz 8, sa dostal do dvojgólového trháku aj vďaka lepším buly v prvej tretine - 14:8. Surový ešte vlial nádej slovenskej trikolóre, ale hetrikový muž Darzins ich definitívne pochoval.

Výsledkom straty bodov bolo, že sme v záverečnom súboji skupiny B potrebovali poraziť USA. Podarilo sa, Američanov sme zdolali 4:1. Vo štvrťfinále sme sa takmer v Helsinkách dopracovali k mohutnému obratu. Proti domácim Fínom sme prehrávali 0:3, vyrovnali sme, ale zásah Altonena poslal do boja o medaily hostiteľskú krajinu...

7. máj 2017, Kolín nad Rýnom: Lotyšsko – Slovensko 3:1

Góly v presilovkách – 3:1

Druhý šampionát pod vedením hlavného trénera Zdena Cígera sa o deň skôr začal šokom. Slováci odvracali prehru proti Talianom gólom 64 sekúnd pred koncom a v predĺžení obrat dokonal Čerešňák. Nedeľa 7. mája akoby potvrdila, že štvrťfinálové sny budú nereálne.

Lotyši sa dostali na koňa počas päťminútovej presilovky po vylúčení Matouška. A to ešte nevyužili pasáž, kde mali o dvoch mužov na ľade viac. Početnú výhodu po výmene strán využil Girgensons. Čisté konto súčasného gólmana Columbusu Merzlikinsa zaťažil až Miklík v 50. minúte, aby o 87 sekúnd spečatil triumf Dzerins.

Slováci na turnaji už ďalší duel nevyhrali. Skončili na konečnej 14. priečke, čo bolo najhorším umiestnením v samostatnosti krajiny. Naopak, Lotyšsko bojovalo o postup do posledného zápasu, v ktorom ale podľahlo štvrtému Nemecku.

13. február 2022, Peking: Slovensko – Lotyšsko 5:2

Úspešnosť na vhadzovaniach – 38,18 % : 61,82 %

Po dvoch zaváhaniach so severanmi (2:6 s Fínskom a 1:4 so Švédskom) a nečakaných troch góloch Slafkovského bolo načase v základnej skupine ZOH 2022 v Pekingu zvíťaziť. Úplne jednoducho to proti Lotyšom nešlo. Na zásah Marinčina reagoval Kenins, až v druhej tretine následne skórovali a odpútali Slovákov na rozdiel dvojgólového náskoku Cehlárik a... Áno, Slafkovský (vo videu od 1:02).

Pobaltská krajina dokázala skorigovať, ale prvé víťazstvo na ceste za bronzovou medailou spečatili Zuzin s Jurčom. Súpera sme prestrieľali 33:20, ale boli to buly, ktoré boli našou slabinou (21 verzus 34 vyhraných vhadzovaní).

13. máj 2023, Riga: Slovensko - Lotyšsko